Era anul 2003 când Arsene Wenger primea vestea căva avea un buget de transferuri limitat înainte de startul noului sezon. Motivul era cănoul stadion Emirates se afla în plin proces de construcție, așa că cei din conducere hotărâseră să nu investească foarte mulți bani în aducerea de noi jucători. Singurele achiziții au fost portarul german Jens Lehmann și atacantul spaniol Jose Antonio Reyes (sosit în iarnă). Pe lângăcei doi nou-veniți, Arsenal a reușit să-i păstreze și pe doi dintre oamenii de bazăai clubului: Patrick Vieira și Robert Pires.
În ciuda activității reduse de pe piața transferurilor, tunarii” se puteau lăuda cu una din cele mai bune echipe din Premier League. Printre alții, din lot făceau parte Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Patrick Vieira, Robert Pires și Kolo Toure. Deși, la prima vedere, formația arăta ca un 4-4-2, Bergkamp evolua în spatele francezului Thierry Henry, transformând așezarea într-un 4-4-1-1, în care jucătorii se mișcau și își schimbau poziția de multe ori de-a lungul partidei. Un alt element de bazădin tactica lui Wenger era contra-atacul rapid, în care fundașii laterali Lauren și Ashley Cole urcau spre poarta adversă. Rolul lor era să centreze și să creeze superioritate în fața careului.
https://i.eurosport.com/2018/10/13/2439557.jpg
Premier League
Top 10 jucători din Premier League cu cel mai bun raport minute per gol
19/12/2021 LA 08:21

38 de meciuri, 0 înfângeri pentru trupa lui Wenger

Apărarea lui Arsenal era de-a dreptul de neclintit, cu Sol Campbell și Kolo Toure în centrul liniei. Cei doi mijlocași centrali Vieira și Gilberto realizau o legătură perfectă între linia de fund și atac. Mijlocașii laterali Ljungberg și Pires arau vijelios terenul spre careul advers, iar Bergkamp și Henry se aflau întotdeauna la finalizare, gata să scutere plasa porții. Arsenal a reușit să câștige titlul fărăsăpiardăvreun meci și a intrat în istoria Premier League.
Pare un lucru greu de realizat în fotbalul din ziua de azi, dar iată că "tunarii” au reușit să uimească o lume întreagă, după ce au obținut 26 de victorii și 12 rezultate de egalitate. După ce cu doi ani în urmă Arsenal obținea al 12-lea titlu de campioană, în 2004 se putea mândri cu o performanță excepțională, fiind a doua echipă din Anglia care termină un sezon fără să piardă nicio confruntare, după reușita micuței echipe Preston North End din sezonul inaugural (1888-1889).

Thierry Henry, golgheterul din Premier League

Cu 90 de puncte acumulate în 38 de partide, cu cel mai bun atac (73 goluri înscrise) și cea mai solidă apărare (26 goluri primite) din Premier League, echipa lui Wenger reușea să-și asigure titlul cu 4 partide înainte de finalul sezonului, într-un 2-2 cu rivala din oraș Tottenham Hotspur.
https://i.eurosport.com/2016/03/19/1818998.jpg
Omul cu cele mai multe goluri înscrise pentru clubul londonez a fost Thierry Henry, care reușea sămarcheze de 30 de ori în cele 38 de meciuri. Pe lângă campionat, atacantul francez și-a mai trecut în cont 9 goluri și în celelalte competiții.

Wenger: "Celorlalte echipe le este frică se recunoască! Ar părea ridicoli!"

În startul sezonului, dupăce Arsenal reușea să câștige deja câteva partide, Arsene Wenger făcea o declarație surprinzătoare, pe care mulți nu au știut cum s-o privească:
“Nu este imposibil să terminăm sezonul neînvinși! Dacă AC Milan a reușit în 1992, nu înțeleg de ce ar fi așa șocant s-o facem și noi. Credeți că Manchester United, Liverpool și Chelsea nu visează la asta? Și ei vor același lucru ca și noi, doar că nu vor recunoaște. Le este frică ca nu cumva să pară ridicoli. Dar, din câte știu eu, nimeni nu este ridicol în fotbal pentru că știm prea bine cu toții, aici absolut orice este posibil!”, spunea Arsene Wenger în sezonul 2003/2004.
Asta era declarația managerului francez la acea vreme. Era un obiectiv în care credea cu adevărat și își dorea ca toți jucătorii săi să-l priveascăca pe un lucru realizabil. Într-adevăr, urma săfie foarte dificil, dar, cum spunea chiar Wenger, nu imposibil. Declarația a devenit celebră, etapele au trecut, victoriile au tot curs în favoarea tunarilor”, iar la un moment dat, Wenger nu mai părea chiar așa visător. Tocmai se întâmplase. Arsenal reușea să triumfe în Premier League fără să piardă niciun meci.
Au trecut 15 ani de atunci. Arsenal nu a mai ieșit campioană din acel sezon, iar în acest moment clubul se află într-o perioadă nefastă, nereușind sămai termine pe podium din 2016. Nici UEFA Champions League nu le-a mai fost prietenă de-o vreme, iar în Europa League "tunarii” au pierdut în finală, împotriva rivalei Chelsea (scor 1-4), chiar în sezonul anterior.
https://i.eurosport.com/2019/05/29/2600822.jpg

22 de ani pe Emirates pentru Arsene Wenger

Arsene Wenger a plecat de pe Emirates în 2018, după 22 de ani petrecuți alături de Arsenal. 17 trofee a obținut francezul pe banca "tunarilor” și, cu siguranță, cel din 2004 rămâne cel mai important din cariera sa.
Wenger s-a despărțit de Arsenal într-o perioadămohorâtăa clubului. Antrenorul era criticat de suporteri, iar jocul său nu mai funcționa ca odinioară. Wenger Out” era un mesaj auzit la ordinea zilei pe Emirates, iar în cele din urmă, inevitabilul s-a produs. În ciuda criticilor, ultimul său meci a fost unul lacrimogen. Emirates era plin, iar lumea era în picioare și aplauda. Suporterii lui Arsenal zâmbeau, la fel cum o făcea și visătorul” care a zis cănu va pierde niciun meci în acel sezon nebun.
https://i.eurosport.com/2018/10/29/2451070.jpg
Ca un semn de mulțumire și respect din partea clubului, la ultimul meci pe banca lui Arsenal, Wenger a primit trofeul din sezonul 2003-2004, într-o dimensiune mai mică. Și nu a fost singurul cadou. Wenger a plecat de pe Emirates cu un bagaj plin cu amintiri și clipe minunate trăite acolo, în nordul Londrei, unde roșul este sfânt, iar tunurile se aud în fiecare etapă.
A fost odatăca niciodată, în 2004, o campioanăinvincibilă. Suntem în 2019, recordul rămâne în picioare, la fel ca toți tunarii” alături de echipa care îi bucură și îi supără, dar de care nu se pot vindeca.
Fotbal
Aguero și-a anunțat, cu lacrimi în ochi, retragerea: "E cea mai grea decizie din viața mea"
15/12/2021 LA 11:43
Liga Campionilor UEFA
Nagelsmann: "Puteam să le dăm mai multe!". Tehnicianul lui Bayern știe de ce Barcelona e în criză
09/12/2021 LA 06:21