Liverpool a cucerit Liga Campionilor și a ajuns la doar două victorii de cucerirea unui titlu în Premier League, iar acest lucru se datorează fără doar și poate și apărării excelente. Acolo, Van Dijk este un adevărat turn de control, "cormoranii" bifând în ultimul an mai multe recorduri defensive.
Și Kun Aguero, golgheterul all-time al lui City, îl consideră pe apărătorul olandez un fenomen, catalogându-l cel mai puternic fundaș împotriva căruia a evoluat vreodată.
"Cu toții știm că Van Dijk este unul dintre cei mai bun fundași centrali din lume. Este puternic, înalt și atletic. Este foarte bun în duelurile unu la unu pentru că își folosește corpul bine. Are niște picioare foarte lungi. Ai spune că nu este atât de rapid, dar poate face multe cu acele picioare. Doi pași ai lui sunt 50 pentru mine", a spus Aguero pentru El Chiringuito.
Liga Campionilor UEFA
Reveniri importante la Liverpool înainte de finala Champions League! Anunțul lui Jurgen Klopp
26/05/2022 LA 11:28
Dacă mulți fundași preferă să încerce să deposedeze, expunându-se, Van Dijk e extrem de inteligent. Reușește foarte bine să se poziționeze și să își închidă adversarii, micșorând unghiurile. Ca atare, oricărui vârf îi e extrem de dificil să ajungă într-o situație ideală.
"Este fascinant cum încearcă să se apere. Nu este nervos în timp ce vrea să te oprească, ci foarte calm. Ăsta e un minus pentru atacanți pentru că știe cum să ne oprească. Eu sunt rapid și îmi place să driblez. El mă așteaptă, nu intervine și te ține pe loc. Apoi vine un alt coleg și îl ajută. Este foarte bun la acest lucru", a mai spus Aguero pentru sursa citată.

Cum a schimbat-o Van Dijk pe Liverpool

Klopp a înțeles că pentru a domina Anglia și Europa e nevoie să aibă o apărare impenetrabilă și a făcut din Van Dijk principala țintă.
După mai multe runde de negocieri cu Southampton, pe 27 decembrie 2017 s-a anunțat că olandezul va ajunge pe Anfield în ianuarie pentru 75 de milioane de lire, devenind astfel cel mai scump fundaș din lume.
A avut emoții Van Dijk la debut? Nici vorbă. "Odată cu experiența, dispar și emoțiile. Când am debutat la Liverpool eram mai mult entuziasmat decât temător. M-a surprins cât de calm am fost”, a afirmat olandezul într-un interviu acordat The Guardian.
Presiunea inevitabilă care vine cu statutul de cel mai scump fundaș din lume nu a avut niciun efect asupra olandezului. Van Dijk a transformat, alături de Alisson, apărarea nesigură a lui Liverpool în cea mai bună defensivă din Premier League. În primul său sezon, Liverpool avea o medie de 1.2 goluri primite pe meci până la sosirea olandezului însă cu el în echipă, media a ajuns la 0.8. Iar în 2018/2019, primul sezon întreg al lui Van Dijk pe Anfield, Liverpool a avut cea mai bună defensivă din Anglia, cu doar 22 de goluri primite. În primele 19 meciuri ale stagiunii actuale, echipa lui Klopp a primit doar șapte goluri, bifând un nou record.
Virgil nu se sfiește în a-și asuma rolul de lider al apărării. "Este vorba de leadership. Ăsta sunt eu. În poziția mea, trebuie să conduci, să organizezi apărarea și să fii un exemplu. Știu ce vreau, niciodată nu am tăcut. Dacă am ceva în minte, o să îți zic. Uitați-vă la LeBron James în baschet sau Tom Brady în NFL. Ei sunt lideri adevărați și oferă inspirație colegilor", povestea Van Dijk pentru FourFourTwo.
În acest context, nu a fost o mirare pentru nimeni că fundașul batav s-a clasat pe locul secund în lupta pentru "Balonul de Aur". Mai mult, el probabil că ar fi meritat să câștige trofeul, dar voturile sunt date de multe ori și cu inima, astfel că Messi a fost "încoronat" pentru a 6-a oară cel mai bun din lume.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Norvegia - Olanda 1-1 | Van Dijk a împins un fan care a vrut să-l îmbrățișeze, la Oslo
02/09/2021 LA 07:48
Campionatul European UEFA
Cum arată primul 11 al starurilor care ratează Euro 2020! Echipa valorează aproape 500 de milioane
09/06/2021 LA 09:27