Jamie Vardy și partenerul său din atac, Iheanacho, au avut însă alte planuri, iar seria victoriilor consecutive continuă pentru formația lui Brendan Rodgers.
De cealaltă parte, Everton este la doar două puncte de retrogradare, iar viitorul lui Marco Silva pare din ce în ce mai sumbru. Înainte de a trece la analiza tactică a partidei dintre Leicester și Everton, vreau să explic de ce Silva a rezistat (și încă pare să reziste; la ora scrierii acestui articol încă este în funcție) pe banca tehnică a celor de la Everton.
Așa cum am arătat și într-o postare pe pagina personală de Facebook, dacă ne uităm la non-penalty xG, trupa lui Silva e a 6-a echipă din Premier League. Dacă ne întoarcem privirea către non-penalty xG conceded, e a 8-a echipă.
Premier League
Brendan Rodgers este dorit de Arsenal. "Cautăm un manager care să stea cât Wenger"
30/11/2019 LA 07:56
Everton presează avansat în terenul adversarului și este a doua echipă ca număr de șuturi încasate după Man. City. Cu aproximativ 14 șuturi încercate pe meci, este a 6-a echipă din PL.
Everton pierde un meci cu Brighton (3-2, autogol în prelungiri), fiind dezavantajată de o decizie a VAR-ului. Oficialii Premier League au recunoscut că penaltiul pentru Brighton nu trebuia dat.
Cifrele arată că Everton a jucat mult peste poziția din clasament și doar lipsa de concentrare în momentele cheie, dar și ghinionul (Everton a pierdut aseară în minutul 93 după ce a condus 68 de minute) au ținut-o mai jos decât trebuia.
Și în partida de aseară, trupa lui Silva a făcut un meci solid, venind cu temele făcute exemplar și contracarând principalele atuuri ofensive ale „vulpilor”.
Formații și așezări
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728924.png
Leicester, fără să schimbe nimic din cel mai bun „prim 11”, a început partida în formula obișnuită 4-1-4-1, cu următoarea distribuție:
Schmeichel / Ricardo Pereira – Evans – Soyuncu – Chilwell / Ndidi / Perez – Tielemans – Maddison – Barnes / Vardy.
În momentul în care elevii lui Rodgers se aflau în posesia „balonului”, Perez și Barnes urcau în linia lui Vardy, iar Leicester trecea la modul 4-3-3.
Față de înfrângerea din partida trecută cu Norwich, Silva a propus un sistem diferit, cu 3 fundași centrali.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728928.png
Astfel, în momentele de non-posesie „caramelele” erau dispuse într-un 5-4-1: Pickford / Digne – Keane – Mina – Holgate – Sidibe / Richarlison – Sigurdsson – Davies – Iwobi / Calver-Lewin.
Așa cum se obișnuiește într-un sistem cu 3 fundași centrali, atunci când echipa are mingea, wing-back-urile urcă în linia mijlocașilor, iar mijlocașii laterali din faza defensivă devin extreme. Așa s-a întâmplat și în cazul celor de la Everton, echipa jucând 3-4-3 când avea mingea, cu Richarlison și Iwobi în linie cu Calvert-Lewin.
Dinamica partidei
Pentru că Everton nu a dorit să își asume riscuri și să lase spații neacoperite în defensivă, formația lui Silva nu a presat avansat, ci a preferat să se așeze într-un „medium-block” (atacanții și mijlocașii la centrul terenului). Această lipsă de agresivitate voită, le-a permis celor de la Leicester să înceapă construcția cu mingea jos de la nivelul fundașilor centrali.
Cu toate acestea, Everton se asigura că principalii oameni implicați în faza de construcție nu au timp și spațiu cu mingea la picior. Calvert-Lewin închidea culoarul de pasă către Ndidi, iar Sigurdsson și Davies făceau același lucru pentru Tielemans și Maddison, chiar coborând după ei în jumătatea adversă dacă respectivii încercau să se elibereze de presiunea oponenților.
Pentru că Everton a avut o organizare defensivă foarte bună, Leicester era nevoită să ducă mingea în tușă (oamenii centrali fiind foarte atent marcați) ceea ce le-a creat mari probleme pe faza ofensivă.
Ayoze – principalul pericol în prima repriză
Organizarea defensivă pe care tocmai am lăudat-o se datora și liniei fundașilor care stătea mai departe de Pickford, dar mai aproape de mijlocași pentru a anula spațiile dintre linii pe care un jucător ca Maddison le poate fructifica.
Totuși, această așezare avansată a liniei defensive crea un spațiu în spatele acesteia, pe care Ayoze a încercat să-l exploateze în prima parte.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728934.png
Inteligent, Ayoze coboară și dă senzația că se arată la pasă. De fapt, extrema „vulpilor” a făcut această primă mișcare deoarece știa că Michael Keane o să-l urmeze, iar asta o să-i permită spaniolului să atace spațiul de-abia creat.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728935.png
Tot manipulând poziția lui Keane, Ayoze coboară aproape de Pereira știind că fundașul englez o să strângă. Observăm spațiul creat între Kane și Mina, care putea fi atacat și de Maddison, de exemplu. În fața acestei defensive „betonate”, Ayoze a fost cel mai activ jucător din prima repriză, hărțuind în permanență apărarea „caramelelor”.
O altă metodă prin care „vulpile” au fost periculoase, s-a datorat de această dată jocului colectiv.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728936.png
Maddison coboară în zona fundașilor centrali, Ndidi vine în spațiul intermediar, iar Barnes coboară și el pentru a crea un 4 vs. 3 cu ajutorul lui Chilwell.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728937.png
Maddison, isteț, simulează o pasă către Chilwell pentru a-l determina pe Sidibe să îl părăsească pe Barnes. În momentul acela, Maddison pasează către Barnes liber acum, forțându-l pe Holgate să iasă din dispozitiv. Acest deranj în defensiva lui Marco Silva i-a permis lui Jamie Vardy să țâșnească către careul advers.
Everton în ofensivă
Când joci 3-4-3 în posesie, este mai indicat să încerci să exploatezi zonele laterale, deoarece poți crea mai ușor superiorități numerice.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728938.png
Tielemans a presat la Sigurdsson, astfel că Digne ajunge 1 vs. 1 cu Pereira. Portughezul trebuie să facă pasul către wing-back-ul celor de la Everton, prins într-un 2 vs. 1 cu Richarlison. Această situație îl obligă pe Evans să iasă din zona sa obișnuită, creând un spațiu care poate fi fructificat de Calvert-Lewin.
Apropo de Calvert-Lewin. Deși s-a zbătut enorm, realizările sale nu au fost atât de numeroase, în multe momente fiind izolat între 2 fundași adverși. Chiar și așa, tânărul atacant englez a fost util echipei sale, deoarece a fost deseori utilizat ca „target-man”. Everton nu a insistant cu construcția de la nivelul fundașilor și nu a ezitat să arunce mingea către CL.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728941.png
Au adoptat această strategie dorind să evite pierderea „balonului” aproape de propria poartă. CL s-a descurcat destul de bine în lupta contra fundașilor adverși și a facilitat recuperarea „mingii a doua”.
A doua repriză
Ambii antrenori au mutat în manșa secundă, însă mai inspirat a fost Brendan Rodgers.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728941.png
Prin înlocuirea lui Ayoze (mai puțin activ în repriza a doua) cu Iheanacho, Leicester a trecut defensiv la un 4-4-2. Astfel, „vulpile” au putut să inițieze mai ușor contraatacuri deoarece acum aveau 2 oameni în față. Așa cum se observă și în această imagine, Vardy și Iheanacho au surprins defensiva adversă și se află în dueluri 1 vs. 1, ceea ce împiedică dublajul. Această situație nu era posibilă în prima parte, deoarece Vardy era singur în ofensivă.
Deși ni s-a spus că modificările lui Silva sunt mai degrabă defensive, acest lucru este fals. În minutul 78, au ieșit Calvert-Lewin (probabil epuziat) și Iwobi, în locul lor au intrat Schneiderlin și Moise Kean.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728945.png
Aceste modificări au schimbat sistemul din 5-4-1 în 5-3-2, iar pe contraatac, „caramelele” aveau acum 2 oameni în locul izolatului CL, și au putut fi mai periculoase.
Golurile
0-1
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728946.png
Iwobi coboară mult în tușă, iar Barnes îl urmărește. Deși Richarlison este înconjurat de 3 jucători, reușete să scoată mingea și prin intermediul lui CL, mingea este dusă în partea liberă de teren. După cum se observă, și Maddison este prins mult avansat.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728948.png
Lipsit de sprijinul mijlocașului lateral (Barnes a renunțat și rapid la urmărirea lui Iwobi), Chilwell se află într-un duel direct cu Sidibe. Richarlison, ca un atacant școlit, rămâne în permanență în spatele lui Pereira, astfel că portughezul, care nu se poate uita și la minge și la el, nu știe nicio secundă unde este, astfel că pierde prim-planul, iar Everton deschide scorul.
1-1
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728950.png
O nouă minge lungă de la Pickford, însă de această dată structura lui Everton este greșită. Jucătorii nu sunt corect poziționați pentru a recupera mingea a doua (poate și din cauză că degajarea a fost cam scurtă), iar Leicester profită și atacă fundașii lipsiți de sprijinul mijlocașilor.
Concluzii
O nouă partidă bună făcută de Everton, însă alte puncte pierdute. Marco Silva și băieții săi nu-și pot reproșa prea multe după partida de aseară, însă conducerea și mai ales fanii s-ar putea să sublinieze vreo 2-3 lucruri.
Leicester s-a dus la 3 puncte de Manchester City și pare că deja s-a impus în lupta pentru „top 4”. Trupa lui Brendan Rodgers este foarte tare și iată că are capacitatea de a câștiga și meciuri în care adversarul se ridică la înălțimea valorii lor, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător pentru fanii „vulpilor”.
Premier League
Luptă dură pentru noul star al Ucrainei! Șahtior începe licitația de la 50 de milioane de euro
27/09/2022 LA 14:41
Fotbal
11 antrenori mari care stau pe bară în așteptarea unui contract
25/09/2022 LA 08:44