Așa cum menționam și în analiza precedentă, „diavolii” au un record de invidiat în fața teoreticului „big 6”: victorii cu Chelsea, Tottenham și Arsenal, egal cu Liverpool. Iată că pe lista capilor de serie învinși putem trece acum și numele trupei lui Guardiola, care odată cu această înfrângere pare aruncată total în afara luptei pentru titlu. Asta pentru optimiștii incurabili sau pentru fanii mult prea sceptici ai lui Liverpool, deoarece de multe etape Liverpool a demonstrat că s-a desprins de pluton și joacă de una singură în această ediție de Premier League.
Propun însă să lăsăm lupta pentru titlu deoparte pentru moment și să ne concentrăm asupra bătăliei tactice dintre Ole Gunnar Solksjaer și Pep Guardiola.
Formații și așezări
Premier League
Fotbalistul pentru care Manchester City plătea 32 de milioane de € și-a găsit echipă după 505 zile
ACUM 15 ORE
Cu Aguero și Laporte în continuare indisponibili, Guardiola a făcut doar o modificare față de victoria 4-1 în fața celor de la Burnley, anume Stones în centrul defensivei cu Fernandinho, în locul argentinianului Otamendi.
Ederson / Walker – Stones – Fernandinho – Angelino / De Bruyne – Rodri – D. Silva / B. Silva – Gabriel Jesus – Sterling în obișnuitul 4-3-3 care devenea un 2-3-2-3 pe fază de posesie (+Bernardo care nu apare în imagine)
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732566.png
și un 4-4-1-1 atunci când adversarul avea mingea, cu D. Silva în fața liniei mijlocașilor și în spatele lui Jesus.
De partea cealaltă, Ole a făcut două mutări în primul „11”: Shaw și Martial în locul lui Young, respectiv Greenwood.
De Gea / Wan-Bissaka – Lindelof – Maguire – Saw / McTominay – Fred / James – Lingard – Rashford / Martial. Modulul de joc 4-2-3-1, cu McTominay și Fred în fața apărării, iar Martial cel mai avansat om. Când erau nevoiți să se apere (pe aproape întreaga durată a partidei), „diavolii” se așezau într-un 4-4-2, cu Lingard și Martial în fața liniei mijlocașilor formată din Rashford, Fred, McTominay și James.
Presing
Manchester City, neavantajată deloc de un egal, s-a năpustit peste adversar încă din primele secunde ale partidei. Această parte din jocul „cetățenilor” a funcționat bine și a dat rezultate în multe momente, iar aceștia au reușit recuperări multiple în zone avantajoase.
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732568.png
Pentru că jucătorii lui Manchester United au încercat să iasă organizat, cu mingea jos din apărare, elevii lui Pep au forțat mai întâi prin poziționare mingea într-o zonă laterală, apoi au mers cu un presing agresiv „om la om”, ceea ce a făcut dificilă faza de construcție pentru United.
Momentele în care „diavolii” reușeau să iasă „curat” din defensivă erau cele în care D. Silva, responsabil cu marcajul la McTominay, era neatent și îl scăpa pe scoțian, iar acesta putea primi liber în spatele spaniolului.
Man. United nu și-a propus să recupereze repede mingea, ci s-a mulțumit să fie organizată și să forțeze construcția celor de la City pe benzi. Atunci când mingea se afla la Fernandinho, Martial uneori mergea să preseze, moment în care Lingard îl marca pe Rodri. Când mingea ajungea la Stones, pentru ca Rashford să nu fie prins într-un 2 vs. 1 cu Walker, Lingard venea la dublaj, iar Martial îl marca acum pe Rodri. Fred și McTominay erau foarte atenți la Silva și KdB pentru ca aceștia să nu primească liberi.
United, foarte solidă în defensivă. McTominay și Fred din nou excelenți
„Diavolii”, încercând să nu lase spații între linii sau în spatele apărării, s-au apărat într-un „low-block”, absolut toți jucătorii fiind implicați în faza defensivă. Cei 2 închizători, McTominay și Fred, au fost printre cei mai buni jucători de pe teren, exact ca în partida cu Tottenham, iar acest lucru s-a văzut, din nou, și pe tabela de marcaj.
Așa cum ne-a obișnuit, Manchester City încearcă să creeze breșe între fundașii centrali și laterali pe care să le speculeze interii D. Silva și KdB. Acest procedeu a fost încercat și aseară, dar McTominay și Fred au fost aproape tot timpul concentrați și disciplinați, astfel că au protejat foarte bine acele spații create. În min 55, când Fred cade la marginea careului, Kdb poate ataca exact spațiul pe care de obicei îl acoperea, iar City are o mare șansă de a înscrie.
Manchester City în ofensivă
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732572.png
Pentru că schema clasică descrisă mai sus nu dădea roade, City a trecut la planul „B”. Sterling, care de obicei stă lipit de tușă pentru a îl îndepărta pe fundașul dreapta de fundașul central dreapta, a intrat mult în centru pentru a crea un 3 vs. 2, împreună cu D. Silva și KdB, la McTominay și Fred. Jesus se poziționează și el foarte bine între Lindelof și Maguire, pentru a îi fixa pe aceștia și a îi împiedica să urce în sprijinul colegilor săi.
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732577.png
Dacă nu era Sterling, putea la fel de bine să fie Angelino. 2 vs. 1 cu ajutorul lui D. Silva la McTominay care nu îi poate marca pe amândoi simultan, iar mijlocașul spaniol poate să primească liber între linii. Jesus simulează o cursă în spatele defensivei adverse pentru a îi trage după el pe Lindelof și Maguire, în încercarea de a crea mai mult spațiu pentru colegul său.
Solksjaer a răspuns prin coborârea lui James în zona lui Sterling, de aceea formația defensivă a lui United arăta în unele momente ca un 4-3-3.
Cu toate acestea, intrarea lui James în centru îl elibera pe Angelino (al doilea efect al poziției centrale a lui Sterling), care putea să primească liber în tușă. City a desfășurat 43% din atacuri pe flancul fostului jucător din MLS. De asemenea, „cetățenii” au fost nevoiți să apeleze la centrări (47!), zona centrală fiind betonată de elevii lui Solksjaer. Din păcate pentru campionii în exercițiu, doar 7! și-au atins ținta.
Merită apreciați și fundașii celor de la Man. United care au reușit împreună 36 de respingeri.
Manchester United în ofensivă
Băieții lui Solskjaer au mizat pe cartea contraatacului. Cu o abordare mult mai directă decât adversarii lor, cei de la United au găsit rapid drumul către poarta lui Ederson, depășind linia mijocașilor și atacând fundașii fără protecție.
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732578.png
City fiind foarte ofensivă, lăsa mult spațiu în spatele fundașilor laterali, iar rapizii jucători ofensivi ai lui United puteau profita. Angelino este prins în afara poziției sale la această fază, iar Lingard, după o preluare fantastică, îl angajează în spațiul liber pe Martial.
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732579.png
Cealaltă parte, aceeași poveste. Walker departe de colegii săi din defensivă, iar United imediat atacă spațiul lăsat liber de fundașul englez.
City a răspuns prin menținerea lui Walker mai retras, ca inverted full-back în multe momente, pentru a putea intra în centru după Rashford și a fi mai aproape de acesta.
Concluzii
În ciuda declarațiilor ușor disprețuitoare după părerea mea ale lui Guardiola, care continuă să își laude echipa exagerat chiar și când aceasta nu performează la nivelul așteptat, Manchester City este departe de nivelul arătat sezonul trecut și foarte departe de standardele impuse de Liverpool. Iată cum o echipă care pierduse 3 din ultimele 4 meciuri directe cu City, creează mari probleme și o împinge pe City la 6 puncte de locul 2 (la ora scrierii acestui material, Leicester conduce cu 2-1 la pauză).
Pentru că i-am tot analizat meciurile împotriva echipelor „de top” din Premier League, nu mă surprinde foarte tare că United și-a ridicat din nou jocul, ci mai degrabă că a fost atât de bună, în deplasare, în fața unui adversar precum Man. City.
OLE’S AT THE WHEEL!
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732747.jpg
Premier League
Cristiano Ronaldo, "război" total cu Transfermarkt.com! De ce a blocat lusitanul prestigiosul site
ACUM 17 ORE
Premier League
Ronaldo, scos din sărite de doi coechipieri de la United! Pe cine e supărat, după ultimul meci
25/01/2022 LA 07:29