Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Analiză tactică | Liverpool scrie istorie

Andrei Tanase

Actualizat 12/01/2020 la 19:29 GMT+2

Nu doar că Liverpool se avântă cu pași repezi spre titlul de campioană, dar o face în mare stil, stabilind noi recorduri.

Roberto Firmino Liverpool

Credit imagine: Getty Images

Formația lui Klopp este prima echipă din istoria Premier League care câștigă 61 de puncte din 63 posibile.
Ultima victimă a „cormoranilor” a fost Tottenham, o echipă care deși și-a luat antrenor de talie mondială, continuă să aibă mari probleme în a se apropia măcar de forma arătată în sezonul trecut.
Formații și așezări
Gazzaniga / Tanganga – Alderweireld – Sanchez – Rose / Aurier – Winks – Eriksen – Son / Moura - Alli
În ciuda graficii și a altor comentarii pe marginea partidei, Tottenham nu a folosit un sistem cu 3 fundași centrali, ci unul cu 2, Aurier având rol de mijlocaș lateral până târziu în repriza a doua.
tott1
Observăm așezarea 4-4-2, cu Tanganga fundaș dreapta, iar Aurier mijlocaș, în linie cu Eriksen, Winks și Son. Dele și Moura au fost cei mai avansați oameni.
Nimic nou sub soare, Liverpool a început în formula tip, 4-3-3, în locul lui Fabinho făcându-și loc Oxlade-Chamberlain
Alisson / Alexander-Arnold – Gomez – van Dijk – Robertson / Ox – Henderson – Wijnaldum / Salah – Firmino – Mane.
Tottenham – probleme structurale
Pentru prima dată în impresionanta sa carieră de antrenor, o echipă de-a lui Mourinho încasează 20 de goluri după primele 13 partide. Deși recunoscut pentru priceperea și atenția organizatorică, portughezul încă se chinuie să repare mecanismul defensiv al lui Spurs.
tott2
Liverpool începea faza de construcție prin coborârea unuia dintre interi (Henderson sau Wijnaldum) în locul unui fundaș lateral care urca (Robertson aici) deoarece Moura si Dele împiedicau mijlocașii să primească la centrul terenului. Prin această mutare, Wijnaldum este acum liber să urce cu mingea la picior.
tott3
Deși observăm în prima imagine că Mane este marcat strâns de Tanganga, după ce senegalezul a coborât să primească de la Wijnaldum, Firmino a coborât în zona fundașului drepta de la Tottenham pentru a-l împiedica să urce cu Mane, Liverpool eliberându-și astfel un om între prima linie de presing și a doua.
tott4
Faza continuă, iar pentru că Son este neatent, Ox pleacă de lângă el și poate să primească liber în fața apărării.
tott5
Altă fază, alte probleme. Structura este greșită, nu există niciun jucător care să preseze la purtătorul de „balon” și se creează un culoar direct de pasă la capătul căruia Firmino poate să primească liber.
„Bobby” Firmino, pericolul numărul 1
Trebuie să fim corecți și să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Tottenham a avut dificultăți în linia mediană, dar o mare parte din aceste probleme au fost cauzate și de insistentul Firmino (marcatorul unicului gol), care s-a tot încăpățânat să coboare și să fie omul în plus.
tott6
Aurier presează la Robertson, Eriksen la Wijnaldum, Dele la Henderson, Son cu un ochi pe Arnold, iar Firmino coboară în linie cu Ox și creează un 2 vs. 1 la Winks.
tott7
Această lipsă de marcaj i-a permis brazilianului să fie și omul în plus pe faza de construcție și să demareze situații periculoase, așa cum s-a întâmplat la această fază când pasa către Robertson a fost însă prea tare.
tott8
Din nou, „Bobby” apare între linii, iar Sanchez este nevoit să își părăsească linia defensivă pentru a îl lua în primire, ceea ce eliberează culoarul pentru Salah, anagajat de o pasă filtrantă al lui Henderson.
Mourinho a rezolvat „problema Firmino” destul de târziu, tocmai în minutul 68. Odată cu înlocuirile efectuate (Lamel pentru Rose și Lo Celso pentru Eriksen), Tottenham a trecut într-un 4-5-1 (cu Aurier fundaș dreapta), Winks putând acum să se ocupe de coborârile lui Firmino grație omului în plus la mijlocul terenului.
Tottenham în ofensivă
tott9
Cu o posesie constant sub 35%, a fost greu pentru băieții lui Mourinho să întreprindă acțiuni ofensive consitente. Abordarea, forțată și de adversar, a fost lansarea mingilor înalte pentru viteza lui Son, Moura și Dele.
tott10
Profitând de linia defensivă foarte avansată a celor de la Liverpool, Tottenham a insistat cu „baloanele” în spatele acestora. O abordare simplistă, dar care a creat unele situații interesante.
În momentele în care Tottenham încerca să plece cu mingea jos pe contraatac, se lovea de contrapresingul marcă înregistrată Klopp.
tott11
Purtătorul de „balon”, Dele, este înconjurat de 3 adversari, iar singurele opțiuni de pasă (doar două!) sunt deja marcate. Dificil să construiești ceva când adversarul se apără atât de bine din jumătatea ta și când coechipierii tăi sunt depărtați și izolați. Așa că tot la mingile lungi ajungi.
Concluzii
Indiferent de adversar și de abordarea acestuia, Liverpool își vede liniștită de treabă și continuă să înregistreze victorie după victorie. Nivelul la care a ajuns trupa lui Klopp este unul impresionant, permițându-i să câștige 20 de meciuri din 21 în cel mai echilibrat campionat. Comentariile care atribuie deciziilor VAR succeele lui Liverpool sunt ridicole.
De cealaltă parte, Tottenham a arătat, trebuie să recunosc, mai bine decât mă așteptam și, ajutată de unele greșeli individuale, putea chiar să obțină un punct. Defensiv, chiar dacă tot au avut scăpări, au fost ceva mai solizi decât în alte partide (mai ales în repriza a doua), dar asta și pentru că au neglijat atacul și nu s-au expus decât în rare momente. Iar fără Harry Kane, ofensivei o să-i fie și mai greu să suplinească scăpările defensivei.
Începând cu 1 ianuarie 2020, canalele Eurosport nu mai sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, din cauza refuzului Telekom de a continua parteneriatul cu noi. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo