Adevărul este că nici măcar în acel meci Arsenal nu a fost la un nivel foarte înalt, dar în fața unor echipe este suficient să joci doar o repriză pentru a te impune. Bineînțeles, Manchester City-ul lui Guardiola nu este una din acele formații, iar neputințele „tunarilor” au fost expuse clar de către „cetățeni” care au reușit astfel să recupereze două puncte față de Leicester.
În rândurile care urmează vom analiza victoria celor de la City, prezentând punctele cheie care au stabilit deznodământul, dar semnalând și unele probleme care par să persiste în jocul trupei lui Guardiola.
Formații și așezări
Premier League
Transferul iernii, ca şi făcut! Lovitură pentru Arsenal: o altă forţă i-l suflă pe Vlahovic
IERI LA 05:48
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737857.png
Deși imaginea grafică ne indica un 4-2-3-1, în teren Arsenal a fost dispusă mai degrabă într-un 4-3-3, cu Mesut Ozil în fața lui Guendouzi și Torreira.
Leno / Maitland-Niles – Chambers – Sokratis – Kolasinac /Guendouzi – Torreira – Ozil / Pepe – Aubameyang – Martinelli.
Atunci când nu aveau mingea, „tunarii” se așezau într-un 4-4-1-1, cu Ozil, care trebuia să îl împiedice pe Rodri să primească, în spatele lui Aubameyang.
Manchester City a optat tot pentru un 4-3-3, cu Foden în banda stângă, iar Sterling în dreapta și nu de Bruyne așa cum a fost prezentată echipă la televizor.
Ederson / Walker – Fernandinho – Otamendi – Mendy / Rodri – Gundogan – de Bruyne / Sterling – Jesus – Foden.
Când erau nevoiți să se apere, „cetățenii” se așezau într-un 4-4-2, cu KdB și Jesus cei mai avansați oameni.
Presing
Jocul de presing nu a fost impecabil pentru nicio echipă, însă la Arsenal a fost dezastru. În momentele în care băieții lui Ljungberg au încercat să se năpustească peste adversar și să recupereze mingea cât mai aproape de poarta lui Ederson, cei de la City au găsit cu ușurințe breșe în jocul de presing slab executat și au putut să dezvolte contraatacuri periculoase.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737861.png
Aubameyang și Ozil încearcă să preseze foarte sus, însă nu există nicio logică sau coordonare în această acțiune. Niciunul dintre ei nu presează direct la Ederson și niciunul nu se asigură că mijlocașul din spatele lor nu poate să primească.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737864.png
Prin urmare portarul brazilian joacă o simplă pasă cu latul către Rodri care primește liber. Torreira vine să compenseze din linia a doua, însă distanța era foarte mare de acoperit, astfel că nu ajunge în timp util. Mai mult, plecarea sa din linia mediană îi permite lui Sterling să primească liber și să demareze atacul.
Tot în urma unui presing agresiv dar executat prost apare și golul de 2-0.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737866.png
5 jucători de la Arsenal sunt aproape de careul lui City, însă presingul este compact pe verticală, astfel că există mult spațiu în spatele acestor jucători care poate fi exploatat. Acest lucru se și întâmplă în momentul în care Foden se poziționează în spatele lui Guendouzi pentru a primi pasa de la Rodi și a pleca către poarta lui Leno.
Cu o singură pasă, 5 jucători sunt scoși din joc, iar City reușește să își majoreze avantajul.
Dincolo, Manchester City de obicei este o echipă care presează foarte bine și reușește să își sufoace oponentul prin acest procedeu tactic. Cu toate acestea, probleme în jocul de întâmpinare au fost remarcate și în partida contra celor de la United, dar și ieri-seară
.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737868.png
În această fază, mingea este în tușă, iar Rodri se poziționează târziu către Guendouzi care poate să primească și să îl atace pe Gundogan singur, lipsit de sprijinul colegilor mijlocași. Fostul jucător de la Atletico Madrid a mai avut câteva ezitări de genul acesta în meciul de ieri.
Această problemă a mai fost observată și la KdB care în unele momente s-a poziționat prea departe de Guendouzi, permițându-i francezului să primească și să anuleze jocul de presing al „cetățenilor”. Arsenal nu a fost capabilă aseară să profite de aceste scăpări, dar United etapa trecută a fost, iar City a plătit cu 3 puncte.
Găsiți-l pe Ozil
Fără să traverseze cea mai bună perioadă a carierei, Mesut Ozil rămâne principalul element de creație din jocul „tunarilor”. Și în partida de ieri, cei de la Arsenal au încercat să atace găsindu-l pe Ozil liber între linii care mai apoi a combinat fie cu Martinelli, fie cu Pepe
.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737869.png
Când nu reușea să se elibereze de Rodri sau Gundogan, Ozil cobora mult pentru a atinge mingea, dar nu numai. Prin această coborâre în zona lui Torreira și Guendouzi, neamțul l-a tras din pozița sa pe Rodri care a venit să-l preseze, eliberând acel buzunar în care coboară Martinelli. Prin aceste mișcări, Walker este prins într-un 2 contra 1.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737872.png
În stilul celor de la Manchester City, Arsenal a încercat să creeze spații între fundașul lateral și fundașul central apropiat. Pepe coboară, știind că Mendy o să-l urmeze, iar Ozil atacă și primește între Mendy și Fernandinho.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737873.png
Am spus „în stilul celor de la City”, deoarece este o schemă de atac clasică a „cetățenilor”. Iată cum Mendy îl îndepărtează pe Maitland-Niles, iar Foden atacă zona dintre MN și Chambers, însă Guendouzi se află unde trebuie.
Free Mendy!
Pentru că Man. City a avut o așezare asimetrică, Mendy a fost foarte implicat în fazele de atac. Walker a fost mai retras și a jucat ca inverted full-back, pentru a rămâne alături de Otamendi și Fernandinho în spate. Pentru că fundașul dreapta era mai defensiv, Mendy a trebuit să compenseze, având multă libertate de a urca în jumătatea adversă.
40% dintre atacurile celor de la City s-au desfășurat pe partea francezului, astfel că ai săi coechipieri au încercat să-i creeze spațiu de manevră.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737874.png
Foden în prima repriză și Sterling în a doua, au jucat în spațiul intermediar pentru a îl trage pe Pepe în zona centrală și a-i permite lui Mendy să primească liber. Dacă Maitland-Niles ar face pasul către Mendy prea devreme, Foden atacă acel spațiu.
Benjamin Mendy a fost alături de Kdb jucătorul cu cele mai multe centrări (4).
Probleme structurale majore
Marea problemă a lui Arsenal în această partidă a fost problema devenită deja obișnuită: lipsa unei structuri compacte în defensivă. Spații prea mari între compartimente, replieri greoaie, presinguri nesusținute de fundași, adică multe oportunități pentru adversar.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737875.png
O tranziție negativă total ratată de „tunari” și spațiu enorm în zona centrală pentru Sterling si Foden.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737877.png
Iarăși o tentativă de presing agresiv, însă fundașii rămân prea în spate, astfel că după ce mingea este pierdută, KdB are tot spațiul și timpul necesar între linii, adică acolo unde este el mai periculos. Deși se discută despre aceste probleme de anul trecut, iată că acestea par fără leac la Arsenal.
Concluzii
Victorie confortabilă a „cetățenilor” pe Emirates în fața unei echipe care și-a consumat singurul șut pe poartă în secunda 35 a partidei. Deși City nu arată la fel de bine ca în sezonul trecut și are unele probleme, prin câteva faze ale izolate ale lui Ozil, Martinelli sau Pepe e aproape imposibil să obții ceva. Echipa „tunarilor” este fracturată.
Dacă atacul mai este cum mai este datorită valorii individuale, tot ce ține de jocul defensiv este jalnic, iar ceea ce este mai îngrijorător este că nimeni nu pare că știe soluția. Poate viitorul antrenor o să dibuiască ceva.
Premier League este transmis în exclusivitate în România de Eurosport. Emisiunea Premier League Show, produsă de către Eurosport România, are loc în fiecare sâmbătă și duminică înaintea partidelor din Premier League.
Premier League
Cum a ajuns Chelsea, din candidată serioasă la titlu în Premier League, o echipă de nerecunoscut
21/01/2022 LA 09:56
Premier League
OFICIAL - Rafa Benitez, dat afară de Everton. Un fost jucător legendar, aproape să îi ia locul
16/01/2022 LA 15:11