Explicăm în rândurile care urmează unde s-a câștigat bătălia tactică dintre Guardiola și Rodgers și de ce Manchester City merită poziția secundă în clasament.
Formații și așezări
Manchester City a început așa cum ne așteptam, în 4-3-3, cu următoarea distribuție:
Premier League
Premier League a anunțat datele de disputare a 5 restanțe! Când va avea loc derby-ul Arsenal - City
28/11/2022 LA 18:52
Ederson / Walker – Fernandinho – Otamendi – Mendy / De Bruyne – Gundogan – Silva / Mahrez – Gabriel Jesus – Sterling. După partida câștigată de Man. City cu Arsenal, l-am criticat pe Rodri pentru greșelile sale de poziționare care s-au perpetuat de-a lungul sezonului în curs și acum iată că spaniolul a început rezervă. Ar putea fi o coincidență, ar putea fi...
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741350.png
Atunci când mingea era în posesia adversarului, trupa lui Guardiola se apăra într-un 4-4-2, cu KdB alături de Jesus în fața liniei mijlocașilor.
Încă ocupanta poziției secunde, Leicester, a început în obișnuitul 4-1-4-1:
Schmeichel / Ricardo Pereira – Evans – Soyuncu – Chilwell / Ndidi / Perez – Tielemans – Maddison – Barnes / Vardy.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741351.png
Construcție Manchester City
Campioana în exercițiu a Angliei și-a făcut viața ușoară încă din faza de construcție aglomerând zona centrală.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741353.png
Sterling, care a jucat ca „false-wing”, intră în spațiul intermediar alături de KdB. Spre centrul terenului coboară și atacantul Jesus, iar asta îi forțează pe Perez, Ndidi și Barnes să străngă în centru și, totodată, îi oprește din a înainta prea mult, deoarece în acel moment mingea ar putea fi jucată în spatele lor. Chilwell nu poate să îl preia el pe KdB pentru că asta l-ar elibera pe Mahrez, care nu apare în această imagine.
Prin urmare, Barnes este nevoit să acopere culoarul de pasă către KdB și nu poate înainta către Fernandinho care are spațiu de a urca cu mingea la picior. Această metodă a fost folosită și în jumătatea adversă, iar brazilianul a putut să urce cu „balonul” nestingherit și să verticalizeze din interiorul terenului advers.
Cum a atacat City
Deși a părut că pericolul principal vine din zonele laterale (mai ales de pe partea lui Mahrez), această stare nu a fost decât efectul. Cauza s-a aflat în altă parte și anume la centrul terenului.
City a profitat la maximum de faptul că Leicester a insistat și în această partidă doar cu un închizător, reușind rând pe rând să își elibereze oameni între linii.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741354.png
Jesus coboară și îl trage din centru pe Ndidi, iar pentru că Walker nu e un „full-back” normal, ci un „inverted full-back”, adoptă o poziție centrală care l-a menținut ocupat în permanență pe Barnes. Scăpat de presiunea lui Ndidi și Barnes, Kev poate să primească liber în zona centrală. Din nou, Chilwell nu poate să intervină decisiv pentru că asta l-ar elibera total pe Mahrez care iarașă nu apare în poza, fiind lipit de tușă.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741357.png
Același scenariu. Ndidi este ademenit de KdB într-o zonă laterală, iar Sterling poate să primească liber în centru, Tielemans fiind prins între el și Bernardo Silva. Apropo de Tielemans. Belgianul a făcut un meci slab, de aceea schimbarea s-a a fost o mișcare firească. Destul de lent, mai mereu al doilea la minge și cu multiple poziționări eronate. Greșeli care nu pot scăpa netaxate atunci când ai în față un adversar de un asemenea calibru.
Revenind la modulul ofensiv al „cetățenilor”, observăm cum mișcările din zona centrală au fost soluția pentru spațiul de care a beneficiat algerianul Mahrez.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741358.png
Walker „inverted full-back” îl obligă pe Barnes să meargă după el în centru, KdB se poziționează în zona lui Chilwell, astfel Mahrez are timp și spațiu în zona laterală.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741359.png
Versatilitatea nu este o problemă a elevilor lui Guardiola. Dacă nu era Walker în zona lui Barnes era KdB, totul pentru a creea cât mai multe situații Mahrez vs. Chilwell, câștigate în marea lor majoritate de extrema lui City.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741364.png
Pe partea cealaltă Perez era atras în spațiul intermediar de Sterling, iar Mendy era astfel eliberat și ptuea să primească în tușă.
Leicester pe contraatac
Fiind mai mereu în defensivă și preocupată cu stoparea acțiunilor ofensive ale adversarilor, Leicester, deși a condus cu 1-0 nu prea a contat pe faza de atac, unica lor armă fiind contraatacul.
Când îl ai atacant pe Jamie Vardy, această abordare s-ar putea să fie mai utilă decât ai crede, iar acest lucru s-a văzut și ieri. În ciuda faptului că Manchester City a dominat meciul încă de la început, „vulpile” au fost cele care au deschis scorul grație unui model tactic corect și a eficienței lui Vardy.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741365.png
Leicester a profitat de poziția ofensivă a fundașilor laterali de la City și a inițiat contraatacurile tocmai în acele zone. Observăm cum Mendy este prins în afara poziției, iar Tielemans aruncă mingea către Vardy care a atacat exact spațiul de unde lipsește Mendy.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741366.png
Walker surprins avansat, Barnes intră în acea zonă,
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741368.png
Iar Vardy atacă imediat spațiul lăsat liber profitând de viteza sa superioară și lobându-l pe Ederson pentru 1-0.
Micile probleme ale „cetățenilor”
Chiar dacă Man. City s-a impus la o diferență de 2 goluri, iar „vulpile” nu au avut decât două șuturi pe poartă, evoluția elevilor lui Pep nu a fost lipsită de greșeală.
Pentru că City presează de regulă avansat și cu mai mulți oameni, presingul lor trebuie să fie ireproșabil, deoarece echipa riscă să rămână expusă. Elementul care nu a funcționat atât de bine în jocul de presing a fost Jesus.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741371.png
O secvență bună de presing a lui City, făcând un marcaj om la om în zona laterală și încercând să „sugrume” acolo construcția lui Leicester. Cu toate acestea, Jesus se poziționează prea aproape de Evans și deschide acel culoar către Soyuncu, jocul de presing al colegilor săi fiind dejucat.
https://i.eurosport.com/2019/12/22/2741375.png
Din nou, Gabi Jesus stă prea aproape de Evans și nu închide la timp culoarul către Ndidi, iar „vulpile” scapă din nou de presiune.
Concluzii
Deși se anunța o partidă dificilă, Manchester City s-a impus clar și a arătat că, în ciuda clasamentului, ea este următoarea echipă după Liverpool. Chiar dacă titlul în Premier League este jucat, City se va concentra în continuare pe aceste meciuri deoarece sunt ocazii pentru îmbunătățirea jocului lor în vederea cuceririi Ligii Campionilor.
De partea cealaltă, Leicester și-a arătat limitele și necesitatea încorporării unor jucători de valoare superioară în cazul în care aceștia își doresc să concureze cu adevărat împotriva lui Liverpool și City. Cu toate acestea, munca lui B. Rodgers rămâne în continuare una fantastică, iar răsplata par a fi un binemeritat loc de Uefa Champions League.
Premier League este transmis în exclusivitate în România de Eurosport. Emisiunea Premier League Show, produsă de către Eurosport România, are loc în fiecare sâmbătă și duminică înaintea partidelor din Premier League.
Cupa Mondială FIFA
Xavi, cu ochii pe duelul Spania - Germania de la Cupa Mondială! Ce fotbalist va urmări cu atenție
27/11/2022 LA 12:08
Premier League
Pep Guardiola negociază prelungirea contractului cu Manchester City! Când expiră actuala înțelegere
22/11/2022 LA 09:33