Autor: Andrei Tănase
Diferențele sesizate pe teren nu au fost chiar atât de mari pe cât desfășurarea scorului (2-0 minutul 13, 3-0 până în minutul 78) a lăsat să se vadă și vom explica această afirmație în rândurile ce urmează.

Formații și așezări

Premier League
Englezii anunță că Guardiola ar putea prelua o națională cu nume, după ce va pleca de la City
23/01/2022 LA 15:18
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715025.png
Cu Matip singurul titular indisponibil, Klopp și-a permis luxul de a trimite în teren 10 din cei mai buni 11 jucători pe care îi are.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715027.png
Nu așa de norocos precum omologul său, Guardiola a fost nevoit să efectueze câteva modificări de efectiv. Ederson (accidentat în partida cu Atalanta) a fost înlocuit de Bravo (nu mai apărase în Premier League de 18 luni!), Angelino, surprinzător, titular în fața unui Mendy care nu și-a găsit locul nici măcar pe bancă, iar Stones a făcut pereche cu Fernandinho în centrul defensivei.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715029.png
4-3-3 -ul lui Pep devenea un 4-4-2 pe fază defensivă, cu Aguero și De Bruyne cei mai avansați oameni ai „cetățenilor”.

Rolul lui KdB

Pentru că stafful tehnic de la Manchester City a dorit măsuri de protecție suplimentare în fața presingului lui Liverpool, City a optat pentru un sistem cu 2 pivoți pe faza de construcție (Rodri și Gundogan)
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715033.png
ceea ce i-a modificat poziția și lui Kevin.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715036.png
Jucând mai degrabă ca un al doilea vârf în această întâlnire, KdB a avut misiunea de a scana zonele din fața apărării și de a ataca spațiile intermediare pentru a dezvolta fazele de atac. Walker ca inverted-fullback, Bernardo lipit de tușă pentru a „lăți” defensiva „cormoranilor”, iar De Bruyne gata să speculeze eventualele spații în funcție de zona unde se află mingea.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715038.png
Aceeași situație și pe partea cealaltă. Angelino inverted-fullback, Sterling lipit de tușă, iar De Bruyne în spațiul intermediar. Din această fază a rezultat bara fundașului stânga de la City.

Pressing

Așa cum am arătat și în preview-ul tactic (aici), jucătorii lui Jurgen Klopp nu sunt atât de preocupați de recuperarea „balonului” de la nivelul fundașilor centrali adverși, ci sunt interesați de obturarea culoarelor de pasă pe care aceștia le-ar putea fructifica.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715039.png
Firmino a avut misiunea de a împiedica mingea să ajungă la Rodri, iar în funcție de partea pe care se afla mingea, Salah sau Mane blocau direcția de pasă către fundașul lateral. Pentru că Liverpool de obicei a presat cu 5 oameni și a lăsat 5 ceva mai retrași, 2 dintre mijlocași (Henderson și Fabinho de obicei) făceau pasul în față către pivoții lui City pentru a îi pune sub presiune în caz că mingea ajungea la aceștia.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715044.png
Dacă mingea ajungea la unul dintre pivoți, o extremă și un mijlocaș presau imediat, astfel că mingea, de cele mai multe ori, se întorcea la fundașul central.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715045.png
O gură de oxigen pentru faza de construcție a celor de la City a fost faptul că Firmino are doar 2 plămâni și nu este omniprezent. Pentru că brazilianul cobora foarte des în sprijinul defensivei,
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715047.png
îi era dificil să ajungă mereu înapoi la Rodri pentru a-l împiedica pe acesta să primească, astfel că Manchester City a putut profita uneori de sarcinile defensive ale lui „Bobby” Firmino.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715049.png
Și pentru că s-au văzut foarte repede conduși, elevii lui Guardiola au presat mai agresiv decât au făcut-o adversarii lor. KdB, pentru că, așa cum am spus, a fost mai degrabă al doilea vârf, a presat alături de Aguero la fundașii centrali, în timp ce mijlocașii laterali intrau în centru. Când mingea ajungea la unul dintre fundașii laterali, mijlocașul de bandă din partea respectivă, făcea pasul către acesta, iar unul dintre pivoți prelua omul lăsat liber.

Mijlocașii laterali în centru - plusuri și minusuri

https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715053.png
Coborârea în zonă centrală a lui Bernardo Silva la această fază este și forțată de coborârea lui Firmino. Brazilianul, care efectiv a fost pe tot terenul aseară, cobora la centrul terenului și asta îl forța pe Rodri să renunțe la unul dintre mijlocașii lui Liverpool și să-l marcheze pe „Bobby”. Pentru ca Liverpool să nu aibă om liber în centru, Bernardo vine și îl marchează pe Wijnaldum.
Această apropiere a jucătorilor din linia mediană, pe lângă faptul că anula coborârea lui Firmino, mai avea un avantaj: facilita contrapresingul.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715054.png
Prima condiție pe care trebuie să o respecți dacă vrei să ai un contrapresing eficient, este aceea care presupune existența unor spații mici între proprii tăi jucători. Mingea este recuperată de Robertson și ajunge la Mane. Pentru că elevii lui Pep erau deja relativ apropiați unii de ceilalți, au putut imediat presa, coordonat, jucătorul aflat în posesie.
Dezavantajul acestei abordări este că rămâne mult spațiu pe partea opusă, astfel că echipa angajată în contrapresing este vulnerabilă la schimbările rapide de direcție, iar „cormoranii” au încercat în unele momente să fructifice această oportunitate.

Tranziții

Principala diferență, zic eu, între cele două echipe și cea care a tranșat soarta partidei a fost diferența efectuării tranzițiilor. Liverpool a fost foarte pragmatică și a făcut trecerea din defensivă în ofensivă rapid și a marcat, pe când City a fost mai ezitantă în astfel de momente, astfel că Liverpool s-a putut regrupa în apărare.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715057.png
Minutul 30, iar Liverpool se apără cu toată echipa. Un efort uriaș al băieților lui Klopp (nu degeaba Firmino a fost schimbat, iar Milner trimis să se apere în tușă în locul lui Mane). Dacă nu reușești să îi prinzi în momentul tranziției, cum să marchezi în fața unui grup compact de 11 jucători?
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715059.png
Un mod de a duce mingea în preajma careului advers (despre celălalt vom discuta la analiza golurilor) a fost prin exploatarea zonelor laterale. Wijnaldum, purtătorul de balon, cu timp și spațiu, verticalizează către Salah, eliberat de cursa foarte inspirată a lui Henderson în diagonală, care îl trage de acolo pe Angelino.
Dacă de obicei egipteanul joacă mult în centru, iar Arnold învăluie în spatele său, iată că la această fază nu se întâmplă asta, iar Henderson (care a evoluat enorm din punct de vedere tactic în „era Klopp”) poate să fie elementul surpriză.
Atunci când City a putut să lovească pe contraatac așa cum a făcut-o Liverpool, șansele au fost irosite.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715061.png
6 jucători sunt în spatele mingii, iar De Bruyne mai scoate 2 oponenți din joc cu o pasă către Aguero.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715062.png
Spațiu în spatele defensivei pentru o cursă a lui Sterling, însă Aguero ratează o pasă relativ simplă și o mare oportunitate este irosită de Manchester City.

Golurile

1-0
Exact ce vorbeam de tranziții și de diferența de eficiență.
Walker este prins foarte avansat, iar Robertson joacă imediat mingea în spatele său pentru Mane.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715066.png
Senegalezul primește în acest spațiu, iar Stones nu poate să-l întâmpine prea devreme, deoarece ar lăsa spațiu în spatele său pentru cursa lui Firmino.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715068.png
Stones, deși beneficiază de dublajul lui Rodri, îi oferă lui Mane șansa unei centrări, iar pentru că Rodri a coborât să acopere plecarea lui Stones în tușă, iar Gundogan a venit la dublaj, nu a mai rămas nimeni pentru a proteja careul, iar Fabinho a avut culoar de șut. Simplu și eficient.
2-0
Ceea ce vorbeam și mai sus. Jucătorii sunt aproape unul de celălalt, congestionează zona unde se află și „balonul”, însă lasă spațiu pe partea opusă.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715072.png
Bernardo Silva este prins în afara poziției, Robertson are mult spațiu la dispoziție și, ajutat de intrarea în centru a lui Mane, poate crea un 2 vs. 1 la Walker, care nu-l poate ataca din același motiv pentru care nici Stones nu a putut la primul gol: are om în spate.
3-1
Sterling în zona lui Lovren, iar KdB între Arnold și Mane. Dacă Mane pleacă la Angelino, Kevin primește nemarcat. Dacă Arnold se duce la fundașul stânga advers, lasă spațiu pentru KdB și Sterling. Astfel, pentru că jucătorii lui Liverpool sunt fixați, Angelino poate să primească liber în tușă.
https://i.eurosport.com/2019/11/11/2715078.png
Jesus între van Dijk și Robertson, astfel că Bernardo este neglijat și poate șuta.

Concluzii

Liverpool a fost echipa mai sigură, mai eficientă și, per total, mai bună. Diferența de nivel între ea și City poate nu este de 9 puncte, însă la momentul ăsta, și pentru că actualii campioni au probleme semnificative de lot, există totuși.
Repet. Desfășurarea scorului a dat poate o impresie falsă asupra partidei. Manchester City și-a irosit majoritatea șanselor, pe când Liverpool a marcat cam din tot ce a avut, iar meciul a fost relativ echilibrat.
Despre arbitraj: „Nu ne uităm la hențul propriu-zis, ci la poziția mâinii, dacă este naturală sau nu. Dacă mâna se mișcă în direcția balonului, atunci, da, este henț. Nu ne așteptăm ca apărătorii să stea cu mâinile la spate și nu vrem ca atacanții să caute cu orice preț să trimită mingea spre mâna adversarului. Dacă mâna este în poziția firească și nu există intenție să o joace, nu se încalcă regulamentul | Mike Riley, șeful arbitrilor din Anglia." (sursa: aici)
Ce înțelegem, așadar, din această declarație a mai marelui șef al arbitrilor? Odată că în Premier League există reguli separate și că jocul de fotbal, același peste tot, se arbitrează diferit. Nu mai vorbim de diferențe de nuanțe (intensitatea contactelor, de exemplu), ci de discrepanțe importante. Arnold poate scapă cu astfel de intervenții în Premier League, doar oare în Champions League?
De asemenea, definiția lui Riley practic elimină orice șansă de a face henț în careu. Deci fundașii nu mai trebuie să stea cu mâinile la spate (își pot crea avantaj mărindu-și suprafața corpului și blocând centrări), iar mâna trebuie să se miște în direcția „balonului” și să existe intenție. Dacă nu ești Cătălin Voicu, ai scăpat. N-ai cum să mai faci henț în careu.
Putem afirma, conform declarației lui Mike Riley, că Trent - Alexander a avut același număr de intervenții salvatoare (2), precum Claudio Bravo.
Premier League
Jurgen Klopp nu renunță! Ce a spus despre lupta pentru titlul de campioană în Premier League
23/01/2022 LA 07:06
Premier League
Manchester City vrea să-l convingă pe Erling Haaland să vină pe Etihad!
22/01/2022 LA 05:59