Autor: Andrei Tănase

Cel mai tare meci al etapei s-a consumat aseară între Manchester City și Chelsea. Spectacolul părea garantat de câteva premise indiacate de statistică. Cifrele care analizate cu puțină atenție, ne indicau faptul că se întâlnesc formațiile care au marcat cele mai multe goluri din faze cursive de joc (nu faze fixe), cu cele mai multe șuturi și cele mai multe șanse mari de a înscrie create, ca medie pe meci.
În ciuda unui început mai ezitant de campionat, pe fondul unui joc în creștere potențat de efervescența jucătorilor din academia proproie, Chelsea venea pe Etihad cu un punct în plus în clasament, după 12 etape. Chiar dacă a pierdut întâlnirea directă, trupa lui Lampard a prestat un nou joc solid și se anunță în continuare ca pretendentă pentru locurile de Uefa Champions League.
Premier League
OFICIAL - Rafa Benitez, dat afară de Everton. Un fost jucător legendar, aproape să îi ia locul
16/01/2022 LA 15:11

Formații și așezări

Guardiola a început în mod clasic, 4-3-3, cu următorii jucători:
Ederson / Cancelo – Stones – Fernandinho – Mendy / De Bruyne – Rodri – Silva / Mahrez – Aguero – Sterling.
Cei care au urmărit partida cu atenție, au observat că acest 4-3-3 putea să ia diverse forme adiacente în funcție de momentele jocului. Astfel, atunci când se aflau în posesia „balonului”, jucătorii lui Pep se așezau într-un 3-4-3 cu Rodri în fața fundașilor centrali formând un triunghi în spatele liniei de 4 mijlocași – Cancelo, KdB, Silva, Mendy. În față cei 3 jucători ofensivi – Mahrez, Aguero, Sterling.
https://i.eurosport.com/2019/11/24/2723500.png
În momentele de posesie ale adversarului, Sterling și Mahrez coborau în linia lui De Bruyne și Rodri, formând un 4-4-2, cu Silva și Aguero cei mai avansați oameni.
Echipa lui Frank Lampard nu s-a lăsat nici ea mai prejos și a ținut să arate că și ea se poate adapta cerințelor în timp real ale jocului.
Arrizabalaga / Azpilicueta – Zouma – Tomori – Emerson / Kante – Jorginho – Kovacic / Willian – Abraham – Pulisic. Acesta a fost „primul 11” trimis în luptă de Lampard, într-o așezare inițială 4-3-3. Atunci când nu aveau mingea și nu presau foarte sus, elevii lui Frank se așezau mai degrabă într-un 4-5-1, cu Willian si Pulisic coborând în linia mijlocașilor pentru a forma o linie mediană care să congestioneze centrul terenului.

Construcție Man. City

Pentru că Chelsea avea doar un om avanasat (Abraham), atunci când City înainta construcția până la mijlocul terenului, atacantul celor de la Chelsea, Abraham, făcea pasul la Rodri, iar asta îi permitea fie lui Stones, fie lui fernandinho să urce cu mingea în jumătatea adversă. Pentru că Stones era jucătorul care urca mai des, asta îl obliga pe Pulisic să îl întâmpine, ceea ce îi permitea fundașului englez de la City să joace direct cu Mahrez, eliberat în tușă.
https://i.eurosport.com/2019/11/24/2723502.png
De acolo continua cu KdB, după cum vom vedea în cele ce urmează.
De asemenea, Mahrez putea să coboare și să joace în spațiul intermediar, ceea ce il fixa pe Pulisic. Pentru a-l opri pe Stones din cursa sa, Kovacic era nevoit să facă pasul în față, ceea ce îl elibera apoi pe KdB între linii, iar Manchester City reușea astfel că își găsească om liber în spatele liniei mij lui Lampard.
City în ofensivă – Mahrez și Kevin de Bruyne
Manchester Cit încerca, așa cum obișnuiește, să creeze spațiu între un fundaș lateral și fundașul central apropiat pentru cursele interilor – Silva și KdB în această partidă. Pentru a face acest lucru, Cancelo se poziționa ca inverted fullback, adica intra în centru pentur a-l ocupa pe Pulisic. De Bruyne sau Mahrez (alternau) era lipit de tușă, în timp ce celălalt stătea în spațiul intermediar. Dacă jucătorul de tușă își bătea omul (Kovacic) într-un duel direct, putea pasa către celălat în spațiul dintre Emerson și Tomori, deoarece primul făcuse pasul pentru a echilibra (2v2) în tușă.
Construcție Chelsea
Deloc întâmplător, mai ales că în această partidă s-a înregistrat cea mai mare diferență de posesie între o echipă a lui Guardiola și un adversar (în defavoarea spaniolului), Chelsea a început construcția de la nivelul fundașilor centrali. Fundașii laterali coborau și ei pentru a oferi posibilități de pasă, iar Kovacic și Jorginho, în rol de pivoți, se situau în fața fundașilor centrali, în timp ce Kante urca între linii alături de Pulisic. Dacă nu reușeau să creeze breșe în presingul lui City, mingea era aruncată către Abraham, iar Pulisic încerca să recupereze mingea a doua.
Chelsea în ofensivă
Pentru a pune probleme pe fază ofensivă, Chelsea a preferat mai degrabă cartea contraatacului în această partidă, refuzând în majoritatea momentelor presingul foarte avansat și preferând să absoarbă presiunea campioanei în exercițiu și să lovească în timpul tranzițiilor.
Cu toate acestea, au existat și mișcări poziționale pentru a fructifica momentele de posesie. De exemplu, Kante urca alături de Abraham și se poziționau între fundașii centrali și laterali adverși pentru a îi fixa. Încercau astfel să creeze spațiu între linii pentru Pulisic și Willian care intrau mult în centru – creând astfel spațiu și pentru urcările fundașilor laterali.
https://i.eurosport.com/2019/11/24/2723503.png
Pentru că nu a vurt să riște foarte mult, Pulisic a intrat mai des în centru, Willian stătea mai mult în tușă, astfel că Emerson urca mult mai mult, iar Azpilicueta rămânea în spate pentru protecție.
Presing
La început, Man. City a dominat prin presing, alternând agresivitatea cu jocul așteptare. Pentru că Chelsea construia de obicei cu 5 oameni și City presa sus cu doar 4 - Aguero și Silva la fundașii centrali, Mahrez și KdB la Kovacic și Jorginho, forțând mingea în tușă.
https://i.eurosport.com/2019/11/24/2723504.png
Atunci când fundașul lateral primea, Mahrez își părăsea omul și făcea pasul către Emerson, iar KdB se muta la Kovacic și Silva la Jorginho. Aguero presa la fundașul central, blocând astfel și culoarul de pasă către celălalt fundaș. City controla 5 oameni cu doar 4.
https://i.eurosport.com/2019/11/24/2723505.png
În cealaltă tabără, Chelsea a preferat să lase fundașii centrali adverși relativ liberi, cu Jorginho urcând la Rodri pentru a scurtcircuita construcția. Abraham și Willian gata să întâmpine fundașii centrali dacă încercau să progreseze cu mingea. Kante, care era mai în spate, aștepta să preseze dacă era cazul la Mendy. City a răspuns la asta prin coborârea lui Silva în centru pentru a fi omul în plus, astfel că Kante era acum ocupat cu el, iar Mendy putea să primească de la Ederson.
După cum am spus, „albaștri”nu s-au avântat foarte sus cu presingul, ci s-au așezat compacți și au așteptat ca adversarul să înainteze cu mingea. Fundașii laterali au fost foarte agresivi și nu au ezitat să facă pasul către extremele celor de la City, ceea ce a creat câteva oportunități de contraatac. (Azpilicueta, fundașul dreapta, a avut 4 tacklinguri, 4 intercepții și 4 respingeri)

Plusuri și minusuri pentru Chelsea

Kovacic și Jorginho
Toată lumea vorbește de puștii lui Chelsea și îi neglijează pe 2 dintre cei mai importanți artizani ai succesului lui Frank Lampard. În această partidă Kovacic și Jorginho au colaborat din nou foarte bine (inclusiv la golul de 1-0), iar cifrele confirmă această chimie existentă:
Pase: Kovacic – 93 (acuratețe 95%), Jorginho – 80 (acuratețe 91%);
Mingi lungi: Kovacic 5 încercări, 4 complete;
Driblinguri: Kovacic 5 încercări, 3 reușite;
Tacklinguri și intercepții: Kovacic 4 cu două, Jorginho 3 tacklinguri și o intercepție.
Tot din zona mediană a lui Chelsea vine și „minusul”, semnalat de asemenea în analiza tactică a echipei lui Lampard.
O problemă care a persistat de-a lungul acestui sezon este spațiul dintre linia defensivă și cea mediană. De multe ori fundașii lui Chelsea fie nu urcă suficient în sprijinul presingului, fie se retrag prea devreme.
https://i.eurosport.com/2019/11/24/2723507.png
Așa s-a întâmplat și în această partidă, iar City a avut câteva șanse de a marca profitând de acel spațiu creat.

Golurile

0-1
Aguero întârzie presingul la Jorginho, iar printr-un un doi, Mahrez e depășit în zona centrală, iar Kovacic are timp și spațiu cu fața la poartă. Pentru că Willian a intrat în centru, Chelsea a avut un 2 vs. 1 la Rodri, iar Kante a putut să atace liber spațiul dintre Mendy și Fernandinho. Micuțul mijlocaș francez rezistă duelului cu mult mai puternicul Mendy, iar Chelsea deschide scorul, confirmând fapul că este echipa mai directă: raportul șuturilor înainte de gol era de 5-2 în favoarea „albaștrilor”.
Chelsea a încercat în mai multe rânduri (inclusiv prin Pulisic) să joace din fața liniei mijlocașilor lui City în spatele apărării pentru Abraham sau Willian, linia defensivă a lui Guardiola fiind foarte sus (spațiu mare între ei și Ederson), însă fără prea mult succes.
1-1
Abraham coboară între linii pentru a primi de la Jorginho, însă de această dată Fernandinho îl urmează și câștigă duelul. Jorginho este prins între KdB și Silva, prin urmare este depășit. Mingea ajunge cu noroc la KdB (Silva încercase să joace cu Aguero), care driblează și marchează printr-un șut deviat.
2-1
Clasă individuală, plus lipsă de inițiativă și curaj la jucătorii lui Chelsea. Și la acest gol, dar și la pătrunderile în zonă centrală ale lu KdB pentru șut, elevii lui Lampard știau ce urmează și totuși nu au reușit să oprească șuturile.

Concluzii

Așa cum indicau și statisticile prezentate la început, s-au confruntat două echipe cu valențe ofensive, astfel că am avut atât goluri cât și ocazii de ambele părți.
Chelsea a venit bine pregătită pe Etihad și a reușit să facă față cu brio provocării lansate de campioana ultimelor două ediții ale Premier League. Pe măsură ce jucătorii tineri și Frank Lampard vor căpăta mai multă experiență pe prima scenă a fotbalului englez, Chelsea o să arate din ce în ce mai bine și o să devină o formație cu adevărat incomodă.
Manchester City s-a regrupat bine după înfrângerea în fața celor de la Liverpool și a știut să se folosească de atuurile proprii, dar și de calitatea individuală superioară, reușind să își adjudece 3 puncte importante și meritate.
Premier League
Guardiola încearcă cel mai scump transfer din istoria Premier League: 150 de milioane de euro
15/01/2022 LA 10:58
Premier League
Manchester City – Chelsea | Poate Tuchel să îi încurce, din nou, pe „cetățeni”?
15/01/2022 LA 04:50