Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Anul lui Alisson: Portarul brazilian care a transformat Liverpool

Vlad Dumitrescu

Actualizat 03/12/2019 la 14:07 GMT+2

Alisson a fost desemnat de France Football cel mai bun portar din lume la gala Balonului de Aur 2019. Brazilianul a avut un an plin de succese și a cucerit alături de Liverpool trofeul UEFA Champions League.

Alisson Becker

Credit imagine: Getty Images

În 2019, Alisson a fost numit cel mai bun portar din lume de revista France Football, de FIFA și de UEFA. De asemenea, brazilianul a cucerit trofeul UEFA Champions League alături de Liverpool dar și Copa America alături de Brazilia.
Alisson Becker - Inter-Roma - Serie A 2017/2018 - Getty Images

Alisson a cucerit Roma

Alisson a ajuns de la Internacional în Serie A la Roma în iulie 2016 la vârsta de 24 de ani și a debutat pentru formația din capitala Italiei într-un meci din UEFA Champions League cu Porto. Cu toate acestea, Alisson și-a petrecut primul sezon pe Stadio Olimpico ca rezervă alui Wojciech Szczesny, fără să joace vreun meci în campionat. Portarul polonez a plecat în următorul sezon la Juventus iar Alisson a profitat de ocazie și s-a impus ca titular.
Sezonul 2017/2018 a fost primul ca titular pentru Alisson în Europa și a fost unul special: brazilianul a ajuns alături de Roma în semifinalele UEFA Champions League iar în sferturi echipa italiană a eliminat Barcelona. Mai mult, Roma nu a primit niciun gol pe Stadio Olimpico cu Alisson în poartă până la meciul din semifinale cu Liverpool, pe care l-au câștigat cu 4-2. În total, în 2017/2018, Alisson a avut 17 meciuri fără gol primit în campionat și cinci astfel de partide în Champions League.
Alisson face à Leicester

Liverpool, o nouă echipă cu Alisson în poartă

După eșecurile cu Loris Karius și Simon Mignolet, una dintre piesele de bază care îi lipseau lui Jurgen Klopp pentru a face din Liverpool o echipă cu adevărat mare era un portar cu adevărat de clasă mondială. Soluția urma să fie una scumpă, dar care va merita toți banii. Liverpool l-a cumpărat pe Alisson, care a devenit cel mai scump portar din lume după ce cormoranii au dat pe el 72 de milioane de euro. Avea să fie cei mai bine investiți bani din istoria recentă a clubului.
Cu Alisson în poartă, la primul său sezon, Liverpool a avut o serie de 20 de meciuri neînvinsă iar brazilianul a avut și o intervenție decisivă în grupele Champions League în meciul cu Napoli, partidă câștigată de cormorani pentru a avansa în optimile de finală.
Pe 17 martie 2019, Alisson a bifat al 17-lea meci din Premier League fără gol primit – cele mai multe astfel de partide ale unui portar debutant la Liverpool de la Pepe Reina în 2006. La sfârșitul sezonului, Alisson a avut 21 de meciuri fără gol primit, câștigând astfel premiul ”Golden Glove” acordat celui mai bun portar din Premier League. Pe 2 iunie 2019, trofeul UEFA Champions League ajungea din nou pe Anfield iar Alisson a jucat un rol decisiv în parcursul european al echipei lui Klopp.
Alisson Becker (Credit: Liverpool FC)

Stilul de joc

Alisson este capabil de intervenții senzaționale dar este recunoscut pentru poziționările sale excelente și distribuția balonului. El a declarat că Victor Valdes a fost o inspirație pentru el datorită capacității sale de a distribui mingea către colegii săi. De asemenea, Manuel Neuer a fost important în dezvoltarea brazilianului pentru ieșirile sale riscante, dar de cele mai multe ori inspirate.
Alisson are o viteză excelentă și a scos de multe ori Liverpool din situații dificile prin ieșirile sale. El poate declanșa atacuri sau chiar contraatacuri rapid datorită capacității sale de a citi jocul și de a oferi pase precise atât cu mâna dar și cu piciorul.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo