Câştigător al premiului "Cristian Ţopescu", decernat de Asociația Presei Sportive din România celui mai bun comentator, Bogdan Nevel ne încântă săptămână de săptămână cu un comentariu fără egal. Dincolo de vocea inconfundabilă şi de informaţiile care ne ajută să urmărim captivaţi partidele din cel mai puternic campionat al lumii - care sunt în "fişa postului" -, comentatorul Eurosport este o enciclopedie de fotbal britanic.
În consecinţă, le propunem tuturor fanilor Eurosport un interviu cu Nevel, care şi-a expus opiniile în legătură cu cele mai interesante subiecte din Premier League.

Bogdan Nevel, comentatorul anului: City, mare favorită la titlu, graţie lui Guardiola

Premier League
Blestemul numărului "9", la Chelsea. Lukaku, ultimul de pe o listă lungă de eșecuri
30/06/2022 LA 09:21
Liverpool a redus de la 14 la un singur punct diferența din lupta pentru titlu, dar acum Manchester City are 3 puncte avans (n.r. înainte de meciurile de la mijlocul saptamanii). Este echipa lui Guardiola scăpată în câștigătoare?
Privind în istoria recentă și mai ales la finalul de sezon 2018-2019, aș spune că da. Însă mereu rămâne o fărâmă de imprevizibil. Individual, unii jucători pot acuza oboseala mentală după 60 de meciuri în doar 8 luni, iar dacă se întâmplă într-un joc bun al oricărui adversar, se pot pierde puncte. Dar același lucru e valabil și pentru Liverpool, pe care o cam "încurcă" și finala Cupei.
Care este principalul atu în acest sezon pentru Manchester City?
Am de multe ori senzația că totul e calculat acolo, programat. E ca și cum Guardiola și-ar fi propus să înceapă un pic "sub radar", pentru ca apoi să vină cu o serie victorioasă decisivă, care să coincidă cu căderi ale rivalelor. Atuul cred că e același ca în ultimii 4 ani, abilitatea lui Pep de a scoate maximum de la cei mai mulți dintre jucători, de câte ori are nevoie; plus, desigur, calitatea de a menține atmosfera bună cu un asemenea lot de staruri.
Ce înseamnă pentru Liverpool prelungirea contractului lui Jurgen Klopp?
De acum e destul de clar pentru toată lumea că Jurgen Klopp e cel mai mare antrenor al lui Liverpool în era Premier League. Deci e simplu, pentru Liverpool e continuitate, dar în același timp e un câștig calitativ și pentru Premier League.
Care este cel mai eficient transfer din ultimul an în Premier League? Dar cel mai neinspirat?
Imposibil de numit unul singur. În prima categorie ar fi Ben White, Guehi, Bruno Guimaraes, Eriksen, Bentancur și Diaz, iar în a doua Buendia, Lukaku, Sancho, Bryan Gil, Vlasic și Dele Alli, ca să mă limitez așa la numai câte 6. Un paradox aici: cele mai inspirate transferuri au fost în fereastra de iarnă!
https://i.eurosport.com/2010/03/10/588771.jpg

Marea problemă a lui Manchester United

Cu Ole Gunnar Solskjaer pe bancă Manchester United a terminat pe locul 2 în sezonul precedent. După aducerea lui Cristiano Ronaldo, Varane și Sancho nu reușește să urce mai sus de locul 6 în acest sezon. Care sunt cauzele?
Aici e un capitol aparte, foarte complex și dispus multor dezbateri. Cauze conexe sunt nenumărate, dar cea majoră o constituie Joel Glazer, cel care ia absolut toate deciziile și scoate mereu alți oameni în față atunci când lucrurile merg prost. Și atunci doar formal, pentru că United ca business funcționează bine în continuare. Familia Glazer încasează anual dividende imense, fără să fie interesată prea mult de trofeele echipei. Sunt și alți patroni americani în Anglia, dar Glazer e unic. În plus, aici e o afacere de familie, nu un consorțiu. Jucătorii și nici chiar managerii nu pot influența pozitiv decât temporar trista realitate. Şi, concret, deși a terminat pe locul 2 în 2018 şi în 2021, United nu a fost în niciunul dintre cazuri cu adevărat în lupta pentru titlu.
Dacă ar fi să alegi revelația sezonului între Brentford, Brighton și West Ham care ar fi aceea? De ce?
Indiscutabil West Ham United. Chiar dacă anul acesta nu e chiar o revelație, ci mai degrabă o surpriză prin faptul că se încăpățânează să rămână în zona cupelor europene. Acolo se vede structură, echipă managerială complexă, competență la nivelul directorilor, comunicare impecabilă, iar venirea lui Kretinsky printre actionarii majoritari a ajutat enorm la păstrarea unor jucători de top, în frunte cu Declan Rice. Să nu uităm că până acum West Ham nu a terminat niciodată în istorie în top 7 în sezoane consecutive, nici măcar cu generația lui Bobby Moore.
Ca model de business, care este cel mai păgubos club din Premier League? Cum a ajuns în această situație?
Everton, desigur. Unii ar spune Tottenham, dar din moment ce calificarea în Liga Campionilor a ajuns un trofeu financiar, Levy poate fi mulțumit și fără titlu. Farhad Moshiri a devenit însă încet dar sigur un exemplu de "patronul nepotrivit la clubul nepotrivit". S-a ajuns aici treptat, cu fiecare decizie managerială greșită, prin relațiile cu anumiți impresari controversați și mai ales cu proiectul noii baze de cantonament, care înghite deocamdată nejustificat sute de milioane de lire sterline. Dacă echipa va retrograda, acum sau la anul, falimentul devine palpabil.
https://i.eurosport.com/2021/11/10/3252081.jpg

La ce să ne aşteptăm de la Newcastle

Ești patronul lui Newcastle. Investești masiv în această vară în jucători de clasă mondială și încerci pătrunderea în top 4 sau continui o construcție mai așezată cu investiții moderate?
S-a spus că Newcastle va urma pașii pe care i-a făcut Man City în 2008, însă deja nu prea mai e cazul. Nu numai pentru că baza de plecare nu e aceeași, că startul a fost diferit sau că s-a schimbat mult industria fotbalului în ultimii 14 ani. Pentru Newcastle, ascensiunea în top 4 nu necesită doar jucători de clasă, ci mai curând remanierea structurilor de conducere, investiții pe toate planurile, cu prioritate pe academie și scouting, dar și rezultate imediate, plus jucători care să îmbunătățească imaginea clubului. Totul trebuie făcut sincronizat, iar cu noile reguli de fair-play financiar, investițiile masive vor fi imposibile, deci trebuie investit inteligent și nu e bine să existe deocamdată un obiectiv fix precum top 4, ci doar o clasare mai bună de la an la an.
Există vreo echipă care poate aspira la titlu în următorii 3 ani, în afara de Manchester City și Liverpool?
E clar că nu poate fi decât o echipă din Big 6. Încă e o diferență financiară prea mare între ele și restul, iar cluburile mari și-au luat măsuri serioase să nu mai apară șocuri precum "Leicester 2016". E imposibil de estimat care dintre ele ar putea. A încercat Chelsea câteva luni, dar nu a menținut cadența. Un mic indiciu ar fi grila salarială a fiecărui club, iar aici Arsenal nu stă prea bine, e pe locul 5. Pentru a ataca titlul Premier League e nevoie de o combinație ideală de mulți factori care țin de inteligența managerială. Evident, clubul perfect nu există, dar City și Liverpool au ajuns destul de aproape de formula ideală. Deocamdată doar ele.
De ce a sucombat proiectul Leeds?
Să așteptăm mai întâi finalul de sezon. Atâta timp cât echipa rămâne în Premier League, aș spune că proiectul încă e pe linia de plutire, chiar dacă se va vedea că e grea viața după Bielsa. Din multe puncte de vedere. Totuși, să nu uităm ce a moștenit Radrizzani de la Cellino. Prezența în Premier League e în continuare o satisfacție pentru orice fan al lui Leeds. Până la gloria vremurilor lui Don Revie e cale prea lungă deocamdată.
Care este jucătorul sezonului? Dar managerul anului? De ce?
Conform tradiției, ar trebui să fie de la echipa campioană. Deci De Bruyne sau Salah, Guardiola sau Klopp. Însă din punctul meu de vedere, e unul dintre puținele sezoane în care nu a ieșit niciun jucător cu adevărat în evidență în mod constant. Aici se vede măiestria celor doi manageri de titlu. Au reușit să folosească foarte bine resursele colective, au contat forța de echipă, unitatea vestiarului, relațiile de joc, polivalența unor fotbaliști, complementaritatea, totul e foarte bine pus la punct.
Premier League
Sadio Mane vs Darwin Nunez. Iese pe plus Liverpool? Plusuri și minusuri pentru cei doi
29/06/2022 LA 11:51
Premier League
Chelsea încearcă să dea o dublă lovitură: negociază pentru doi jucători de la City
28/06/2022 LA 06:52