Brendan Rodgers a preluat-o pe Leicester în februarie 2019 și în numai 2 ani a transformat-o într-una dintre cele mai bune echipe din Premier League, deși bugetul formației este net inferior celui al altor forțe din fotbalul englez. În plus, Leicester a obținut o victorie de răsunet contra lui Manchester United și s-a calificat în semifinalele Cupei Angliei pentru prima dată din 1982 încoace.
În ciuda acestor performanțe, Brendan Rodgers nu pare să se bucure niciodată de reputația unui manager de elită. Nu a făcut-o nici când a fost la un pas să ia titlul cu Liverpool și nici când a obținut trofee pe bandă rulantă cu Celtic. Există întotdeauna ceva care îi face pe specialiști să îl ignore pe antrenorul de 48 de ani.
Rodgers vorbește de multe ori despre modificările tactice pe care le face și care duc la succesul echipei sale, iar pentru unii acest lucru reprezintă etalarea unui aer de aroganță. Cu toate acestea, adevăratul motiv pentru care Rodgers nu este recunoscut pe deplin este evazivitatea sa. Într-o epocă a cluburilor cu un așa-zis "ADN", majoritatea managerilor de top se încadrează într-o anumită categorie tactică și sunt ușor de identificat prin filozofia lor. Dar, spre deosebire de Jurgen Klopp, Pep Guardiola sau Diego Simeone, care se remarcă printr-un stil aparte, Brendan Rodgers nu poate fi definit prin câteva cuvinte cheie.
Premier League
Klopp a găsit soluția ideală dacă îl ratează pe Bellingham! Jucătorul pe care îl vrea pe Anfield
04/10/2022 LA 17:17
https://i.eurosport.com/2019/12/08/2732603.jpg

Brendan Rodgers, antrenorul capabil să schimbe totul din mers

Brendan Rodgers nu are un stil de joc căruia să-i rămână fidel indiferent de adversar. El propune un stil tactic adaptiv, flexibil și tocmai de aceea jocul lui Leicester nu poate fi deslușit foarte ușor de specialiști. Jurnaliștii de la Goal.com au analizat în profunzime tactica abordată de Rodgers în acest sezon și au scos la iveală geniul acestui antrenor.
Victoria cu 3-1 de duminică asupra lui Manchester United în FA Cup a fost o dovadă de inteligență tactică a lui Brendan Rodgers. În ultimele patru jocuri, Leicester a jucat cu 2 atacanți, Vardy și Iheanacho și cu Ayoze Perez în spatele lor. Nimeni nu a anticipat acest sistem și nimeni nu se aștepta ca Leicester să facă față atât de bine pierderilor lui James Maddison și Harvey Barnes, 2 piese esențiale ale "vulpilor" în acest sezon.
Leicester este pe locul 3 în Premier League, dar echipa a avut și perioade mai puțin bune pe parcursul acestei stagiuni. Analiza celor de la Goal.com a scos la suprafață faptul că de fiecare dată când echipa și-a revenit după perioade mai grele, acest lucru s-a datorat în special schimbărilor tactice ale lui Rodgers.
Un exemplu elocvent este victoria cu 1-0 contra lui Arsenal din noiembrie. Leicester venea după înfrângeri cu West Ham și Aston Villa, iar Rodgers a renunțat în meciul cu "tunarii" la sistemul 4-1-4-1, care a funcționat foarte bine în multe momente ale sezonului precedent și a jucat într-un 3-4-2-1, dându-și seama de incoerența jocului pe flancuri și forțând asttfel mai mult pe zona centrală, unde Arsenal a fost vulnerabilă în această stagiune.
Rodgers nu se teme niciodată să-și modifice în mod radical planurile tactice nici chiar în timpul meciurilor. Partida câștigată cu Liverpool este o dovadă clară în acest sens. Când "cormoranii" conduceau cu 1-0, Rodgers a schimbat sistemul din mers, trecând de la un 4-3-2-1 la un clasic 4-4-2, mutare genială ținând cont că Leicester a câștigat cu 3-1.
https://i.eurosport.com/2021/03/21/3015774.jpg

Leicester, o echipă cu un joc greu de deslușit

Așadar, Leicester nu are un stil specific de joc, dar asta nu înseamnă că nu există o strategie tactică pe termen lung a lui Brendan Rodgers. De fapt, complexitatea metodelor sale de antrenament îi permite să schimbe sistemele fără probleme, jucătorii adaptându-se rapid la noile poziții.
Ideile principale ale lui Rodgers, în linii mari, sunt de a încuraja păstrarea posesiei, pressingul și verticalitatea. Echipa sa este organizată să păstreze mingea perioade lungi de timp înainte de a mări ritmul dintr-o dată și a-și surprinde adversarii. Cu alte cuvinte, Leicester este un sistem hibrid, care îmbină perfect posesia cu o schimbare bruscă de tempo, care eliberează atacanții într-un scenariu asemănător unui contraatac.
Tendința specialiștilor atunci când analizează meciurile lui Leicester este de a scoate în evindență valoarea individuală a jucătorilor, execuțiile de moment ale acestora, dar prea puțină lume a observat că aproape totul la această echipă este orchestrat cu mare pricepere de Brendan Rodgers, un antrenor prea puțin lăudat în comparație cu eficacitatea stilului său de joc.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Fotbal
15 ani fără un campion mondial care să câștige Balonul de Aur. Benzema vrea să rupă blestemul!
21/09/2022 LA 07:26
Premier League
Ronaldo, în cădere liberă! Cum arată topul celor mai valoroși fotbaliști din Premier League
19/09/2022 LA 11:23