Crescut de Academia lui City, Foden a fost rapid remarcat de Pep, care i-a oferit șansa debutului la echipa mare la doar 17 ani. Tehnicianul catalan este un mare fan al mijlocașului, dar acest lucru nu se traduce deocamdată și în foarte multe meciuri ca titular în Premier League.
"Phil Foden este cel mai talentat fotbalist pe care l-am văzut vreodată", a declarat Guardiola în iulie pentru BT Sport, pentru ca apoi să continue cu o autoironie: "Problema saeste că uneori antrenorul său nu-i oferă un loc în primul 11. El munceşte incredibil".
Deși este o prezență constantă în lotul "cetățenilor", Foden a prins până în prezent doar 19 meciuri la echipa mare, lucru care fără îndoială întârzie maturizarea sa ca fotbalist. Despre acest lucru a vorbit și Chris Waddle, fost finalist al Cupei Campionilor și om care a adunat nu mai puțin de 62 de selecții în echipa Angliei.
League Cup
Liverpool și Spurs, calificate în sferturile EFL Cup! City, eliminată la penalty-uri! Rezultatele
ACUM 8 ORE
"Anglia ar putea câștiga Euro 2020 anul viitor, iar Phil Foden ar trebui să fie printre cei care ajută naționala să aducă în Regat trofeul. Dacă ar fi un jucător care să evolueze constant la City, cu siguranță că ar fi titular și în prima reprezentativă. Nu am niciun dubiu. Dar el pare a fi intrat într-un blocaj la echipa de club, nu înțeleg că de ce Guardiola nu îl folosește mai mult. Nu spun că Foden ar trebui să plece, dar mă gândesc la modul în care el se dezvoltă. Ceva trebuie să se schimbe. Trebuie să joace un fotbal la un nivel de top în mod constant. Ar trebui să îl întrebe pe Guardiola de ce evoluează atât de puțin. În locul lui, i-aș spune lui Pep: "Am nevoie să joc pentru că simt că ratez foarte multe oportunități aici". Știm deja cât de bun e Foden pentru Anglia U21 și împotriva echipelor de ligi inferioare. Acum, e nevoie să îl vedem cum evoluează contra echipelor de top din Premier League", a explicat Chris Waddle pentru BBC.
https://i.eurosport.com/2018/08/18/2400698.jpg

Foden, în umbra lui Mount

În Premier League, tot mai multe formații au început să le dea credit tinerilor. Cel mai elocvent exemplu este Chelsea, care, după ce a primit interdicție la transferuri, l-a adus pe Lampard pentru a reconstrui echipa. În acest moment, fosta legendă a "albaștrilor" are titulari trei jucători extrem de tineri - Tomori, Abraham și Mount -, iar evoluțiile lor sunt extrem de apreciate.
Mason Mount se aseamănă foarte mult cu Foden, deși specialiștii credeau că fotbalistul lui City are calități superioare. În acest moment, însă, continuitatea oferită de Lampard la Chelsea l-a transformat total pe Mount, care pare deja o certitudine. Foden are nevoie și el să evolueze constant pentru a căpăta aceeași încredere și a deveni unul dintre cei mai importanți fotbaliști din fotbalul britanic.
"Eu înțeleg de ce Foden nu evoluează atât de mult. E încă foarte tânăr și City are o mulțime de jucători de mare valoare. Foden e la concurență cu nume precum De Bruyne, David Silva sau Bernardo Silva. Dar Foden trebuie să vrea mai mult, trebuie să se uite la Mason Mount și la ce face acesta pentru Chelsea. Situațiile sunt diferite, Chelsea având embargou pe transferuri, dar Foden cu siguranță că își spune "Acesta ar fi trebuit să fiu eu". Mount i-a luat fața în acest start de sezon și probabil că în acest moment sunt 4 sau 5 jucători tineri înaintea lui cu pretenții mai întemeiate pentru o convocare la naționala lui Southgate. Și asta nu pare a se schimba, atâta vreme cât el e la City. Foden nu ar trebui să fie un jucător de viitor, ci o certitudine", a mai spus Waddle.
Premier League
Guardiola, dispus să-l transfere la Manchester City pe fotbalistul de care Barcelona nu e mulțumită
IERI LA 13:38
Premier League
Guardiola, fază genială în Premier League. A chemat un steward lângă el pe bancă. Ce s-a întâmplat
24/10/2021 LA 13:58