Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce se va întâmpla cu Premier League. Cele trei scenarii posibile, după suspendarea competiției

Cristian Mihală

Actualizat 13/03/2020 la 13:14 GMT+2

Colegii de la eurosport.co.uk au identificat mai multe scenarii posibile pentru Premier League, după ce campionatul a fost întrerupt din cauza COVID-19.

FC Liverpool gegen Manchester City

Credit imagine: Getty Images

Premier League a luat în această după-amiază singura măsură posibilă, după ce Mikel Arteta, tehnicianul lui Arsenal și Hudson Odoi, mijlocașul de bandă al lui Chelsea au fost diagnosticați cu coronavirus. Trei jucători de la Leicester au fost și ei testați, existând suspiciuni în privința lor, iar Everton și-a băgat tot lotul în carantină. În acest context, era imposibil să se mai joace, riscurile fiind mult prea mari.
În acest moment, se vorbește despre o pauză până cel mai devreme pe 3 aprilie, când se va reanaliza situația, în funcție de modul în care virusul va continua sau nu să se răspnândească. Deși există șanse ca sezonul să se încheie, o astfel de variantă nu poate fi garantată de nimeni, în acest moment.

Varianta 1: sezonul se reia

Premier League s-ar putea relua după această pauză, iar acest lucru ar reprezenta soluționarea firească, dacă e să ne gândim la criteriul sportiv.
Însă, presupunând că lucrurile se mișcă în direcția dorită din punct de vedere al coronavirusului, va exista o aglomerare imensă, fiind foarte complicat să se găsească date în calendar pentru terminarea stagiunii. Salvarea ar putea veni de la UEFA: dacă Euro 2020 va începe mai târziu sau dacă va fi amânat pentru 2021, așa cum s-a vehiculat, echipele vor avea suficient timp să încheie sezonul.
Cert e că Premier League deja caută date libere, astfel încât stagiunea să se poată termina, atâta timp cât riscul reprezentat de coronavirus nu va mai fi la fel de mare ca în prezent.

Varianta 2: anularea sezonului

Mai multe cluburi și-au exprimat opțiunea privind anularea completă a sezonului. În special formațiile care sunt în top 5 și care ar avea garanția calificării în Champions League, dar și echipele din subsolul clasamentului militează pentru o astfel de idee.
Acest lucru ar însemna că nu va exista o campioană, nimeni nu va retrograda, iar echipele vor merge pentru sezonul viitor de cupe europene în funcție de pozițiile ocupate acum în clasament. Se pune întrebarea ce se va întâmpla cu formațiile care se luptă pentru promovarea în Premier League. Există un scenariu prin care acestea vor primi un loc în prima ligă pentru sezonul viitor, urmând să se mărească numărul de echipe pentru o stagiune.

Varianta 3: Liverpool campioană, sezonul se consideră încheiat

O a treia ipoteză e repezentată de validarea rezultatelor de acum. Dacă în privința titlului, nu există lucruri de dezbătut, în condițiile avansului enorm pe care Liverpool îl are (ar fi o campioană meritorie), discuția se pune în privința formațiilor care retrogradează.
În acest context, Bournemouth, Aston Villa și Norwich ar urma să meargă în Premiership. Lucrurile ar deveni foarte sensibile în această variantă, în contextul în care echipa lui Eddie Howe e pe 18, cu 27 de puncte, același număr de puncte adunat de Watford și West Ham. Golaverajul ar urma să facă diferența, ceea ce e considerat incorect.
Ar exista și o soluție de contopire a variantelor doi și trei: Liverpool să fie declarată campioană, dar nimeni să nu retrogradeze, urmând ca de la anul să asistăm la o primă ligă engleză că mai multe echipe (formațiile din Championship aflate pe loc de promovare ar urma să facă parte din Premier League).

Clasamentul din Premier League

clasament premier league
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo