articol scris de Alex Ivan
Tomas Repka și-a trăit cariera de fotbalist într-o continuă stare de furie. Acesta a evoluat la cel mai înalt nivel, în Premier League și Serie A, și a reprezentat timp de șapte ani tricoul echipei naționale al Cehiei. S-a remarcat mai mult prin ieșirile sale nervoase care, în comparație, îl făceau pe Roy Keane să pară unul dintre cei mai disciplinați fotbaliști.
Fostul fundaș și-a petrecut la intensitate maximă și viața din afara terenului. Specialiștii estimează că Repka a avut parte doar de câteva nopți liniștite de-a lungul întregii sale existențe.
Cupa Mondială FIFA
Cupa Mondială 2022 | Șansele Franței de a câștiga titlul mondial după accidentarea lui Benzema
20/11/2022 LA 07:39
https://i.eurosport.com/2020/12/30/2963407.jpg

Tomas Repka, un expert al cartonașelor roșii

Repka s-a remarcat în fotbalul mare în anii ‘90, în timpul dizolvării Cehoslovaciei. Acesta era recunoscut pentru jocul său de cap ieșit din comun, tackling-urile aplicate la limită și determinarea cu care pășea pe orice teren de fotbal. El a ratat Campionatul European din 1996, fiind suspendat încă înainte de debutul competiției.
Repka a atras atenția celor de la Fiorentina și s-a transferat în Toscana în 1998. Cehul a sosit atunci pe Artemio Franchi în cea mai bună perioadă a clubului viola, iar printre coechipierii săi se numărau Francesco Toldo, Manuel Rui Costa sau Gabriel Batistuta. Atitudinea lui Repka nu a fost însă în concordantă cu aspirațiile șefilor Fiorentinei. El a fost eliminat de șase ori în trei sezoane și chiar a întrat în conflict cu legendarul arbitru italian, Pierluigi Collina.

Și-a construit aceeași reputație și în Premier League

Nu a fost o mare surpriză faptul că Repka a atras ulterior atenția celor de la West Ham United, un club ce se pliază pe temperamentul jucătorului. "Ciocănarii" l-au adus pe internaționalul ceh în vara anului 2001, în speranța că abilitățile sale defensive le vor permite tinerelor talente precum Joe Cole, Michael Carrick sau Jermain Defoe să progreseze.
West Ham a ignorat toate incidentele din cariera fostului apărător, iar acesta a luat cu asalt Premier League la intensitate maximă. Tomas Repka a fost eliminat chiar la debutul pentru noua sa formație, după care a văzut cartonașul roșu și într-o victorie cu 7-1 în fața lui Blackburn, a treia sa apariție pentru West Ham.
După o alta eliminare, împotriva lui Fulham de Boxing Day în 2002, jurnaliștii de la The Guardian subliniau că "nimeni nu îi va duce dorul lui Repka dacă acesta nu apucă să mai joace vreodată pentru West Ham".

Erou pentru West Ham, dușman pentru restul

Cu toate incidentele în care a fost implicat, Repka a devenit un idol pe Upton Park. West Ham a retrogradat în 2003, dar internaționalul ceh a rămas loial clubului londonez chiar și în Championiship. Acesta a fost reprofilat în flancul drept al apărării de către Alan Pardew, acolo unde ieșirile sale nervoase influențau mai puțin rezultatele echipei. Repka a fost eliminat pentru lovirea unui adversar într-un duel cu Preston în 2005, însă ulterior și-a corectat atitudinea și a impresionat prin calitățile sale defensive.
După ce și-a ajutat echipa să revină în Premier League, acesta s-a transferat la Slavia Praga în ianuarie 2006. În timpul ultimei sale partide pe Upton Park, fanii lui West Ham au scandat în cinstea jucătorului ceh "Există doar un singur Tomas Repka".

Nu a fost lipsit de incidente în viața extra-sportivă

Neil Mellor, coleg cu Repka la West Ham, a oferit un interviu pentru The Sportsman despre fostul său coechipier. "Singura persoană pe care o știu să fi intrat în conflict cu Repka este unul dintre șoferii săi, care i-a lovit Ferrari-ul de 100.000 de euro chiar înainte de Crăciun. A fost nevoie de 10 oameni să-l oprim pe Repka să nu sară la gâtul bietului om", a declarat Mellor.
Repka nu s-a cumințit după ce a revenit în Cehia. Acesta a atacat un arbitru și un cameraman în 2007, a continuat să colecționeze cartonașe roșii și a fost prins înșelându-și partenera de viață cu un renumit fotomodel. Cu tot corpul acoperit de tatuaje, Repka nu este omul pe care cineva și-ar dori să-l întâlnească pe o alee întunecată.
Fostul fundaș a fost trimis la închisoare în două rânduri. În august 2018, Repka a primit o pedeapsă de șase luni de detenție pentru că a promovat servicii sexuale pe internet în numele fostei sale partenere. Apoi, în februarie 2019, acesta a primit o sentință de 15 luni în închisoare pentru fraudă, după ce a vândut o mașină de lux pe care nu o deținea. Tot în acea lună, două acuzații pentru condus sub influența alcoolului s-au adăugat la acea sentință.
Tomas Repka și-a trăit întreaga viață la intensitate maximă și, chiar dacă nu a fost un fotbalist de prim plan, el va rămâne în memoria colectivă pentru duritatea și determinarea avute.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Cupa Mondială FIFA
Benzema nu va juca la Cupa Mondială! Balonul de Aur 2022 a transmis un mesaj emoționant din Qatar
20/11/2022 LA 06:12
UEFA Europa Conference League
Declarațiile lui Andrei Cordea după eșecul cu West Ham. "S-au schimbat 5 antrenori de când sunt eu"
04/11/2022 LA 09:36