Roman Abramovich a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de la Chelsea în 2003, iar de atunci clubul a intrat în rândul forțelor din Premier League. În cei 17 ani scurși cu Abramovich având frâiele clubului, Chelsea a cucerit 16 trofee majore, printre care 5 titluri în Premier League și un trofeul al Champions League.
În toți acești 17 ani, pe banca lui Chelsea au stat 12 antrenori, 2 dintre aceștia având câte 2 mandate. Abramovich nu s-a sfiit să-i dea afară foarte repede pe managerii care nu au oferit rezultate, chiar dacă a pierdut sume considerabile de bani în momentele respective. Jurnaliștii de la The Mirror au alcătuit un top al managerilor din acest interval de timp, în funcție de performanțele obținute pe banca lui Chelsea.
1. Jose Mourinho (iunie 2004-septembrie 2007 și iunie 2013-decembrie 2015)
Liga Campionilor UEFA
Real Madrid o învinge pe Liverpool și cucerește pentru a 14-a oară trofeul UEFA Champions League
ACUM 18 ORE
Portughezul este fără îndoială cel mai de succes antrenor din istoria lui Chelsea. Ajuns pe Stamford Bridge în 2004, "The Special One" a cucerit 2 titluri consecutive în Premier League în primele 2 sezoane, dar mai apoi a fost demis în 2007.
Revenit pe banca "albaștrilor" în 2013, Mourinho a mai cucerit un titlu cu Chelsea, intrând definitiv în istoria acestui club. Singurul regret al lusitanului rămâne faptul că nu s-a impus pe plan european la conducerea clubului londonez.
Ca un paradox, Mourinho va fi adversarul lui Chelsea la meciul cu numărul 1000 din era Abramovich, el fiind acum antrenorul lui Tottenham.
https://i.eurosport.com/2018/09/28/2429221.jpg
2. Carlo Ancelotti (iulie 2009 - mai 2011)
Ancelotti a ajuns la Chelsea cu aura unuia dintre cei mai buni tehnicieni din Europa și așteptările s-au adeverit. Ancelotti a reușit primul event din istoria clubului în chiar primul său sezon în fotbalul englez, dar a plecat după al doilea, în care Chelsea s-a clasat "doar" pe poziția a 2-a în Premier League.
După plecarea de la Chelsea, Ancelotti a continuat să adune trofee la Real Madrid, PSG sau Bayern Munchen, iar presa engleză s-a întrebat adeseori unde ar fi fost Chelsea dacă Abramovich ar fi avut mai multă răbdare cu italianul.
3. Antonio Conte (iulie 2016 - iulie 2018)
Conte este cel de-al 3-lea antrenor care a reușit să câștige titlul cu Chelsea în era Abramovich. La fel ca Ancelotti, Conte a câștigat eventul în primul său an pe Stamford Bridge, dar echipa a dezamăgit în cel de-al 2-lea, astfel că a fost demis. Abramovich i-a plătit compensații financiare uriașe italianului la despărțire, acest lucru fiind o dovadă în plus că răbdarea miliardarului rus este foarte șubredă.
https://i.eurosport.com/2012/05/21/843276.jpg
4. Roberto Di Matteo (martie 2012 - noiembrie 2012)
Italianul a primit postul de antrenor după demiterea lui Andre Villas-Boas și în numai 2 luni a reușit să-i facă poate cea mai mare bucurie lui Abramovich de când a preluat clubul. Cu el pe bancă, Chelsea a devenit campiona Europei după celebra finală de la Munchen, câștigată la penalty-uri în fața lui Bayern. Chiar dacă a fost pe bancă la celebrul succes, Di Matteo a fost demis imediat după startul sezonului următor.
5. Frank Lampard (iulie 2019 - prezent)
După ce l-a admirat timp de un deceniu ca jucător, Abramovich i-a dat echipa pe mână lui Frank Lampard în vara anului trecut. Lipsit de experiență, Lampard a reușit totuși să ducă echipa pe un loc de Champions League și în finala FA Cup. Rusul a investit masiv în vară, astfel că se așteaptă mai mult de la acest sezon, dar până acum lucrurile merg destul de bine, iar o victorie astăzi în fața lui Tottenham i-ar duce pe "albaștri" pe primul loc în clasament.
6. Claudio Ranieri (septembrie 2000 - mai 2004)
Ranieri era antrenorul lui Chelsea când Abramovich a cumpărat clubul, iar zvonurile despre înlocuirea lui imediată erau la ordinea zilei. Rusul l-a lăsat totuși pe Ranieri antrenor, dar la demis în vara lui 2004, chiar dacă echipa ajunsese până în semifinalele Champions League.
7. Guus Hiddink (februarie 2009 - mai 2009 și decembrie 2015 - mai 2016)
Olandezul este cel de-al doilea tehnician care a avut 2 mandate la Chelsea în era Abramovich. Din păcate niciunul nu a fost de lungă durată, dar batavul a rămas în memoria fanilor lui Chelsea cu alura de salvator. A câștigat o Cupă a Angliei în primul mandat, iar în cel de-al 2-lea a preluat echipa de pe locul 16 și a dus-o pe poziția a 10-a la finalul sezonului.
8. Rafa Benitez (noiembrie 2012 - mai 2013)
Spaniolul l-a înlocuit pe Di Matteo și a petrecut numai 7 luni la cârma lui Chelsea, fără a-i cuceri în vreun fel pe fani. Totuși, Chelsea a câștigat Europa League în 2013 și a terminat acel sezon pe locul 3 în Premier League, dar jocul mai puțin estetic practicat de echipă l-a determinat pe Abramovich să nu mai continue colaborarea cu Benitez.
9. Maurizio Sarri (iulie 2018 - iunie 2019)
Cu italianul la timonă, Chelsea a câștigat un nou trofeu în Europa League, dar a dezamăgit în Premier League. Jocul practicat de echipă nu i-a mulțumit deloc pe suporteri, astfel că aventura sa la Chelsea s-a încheiat după doar un an, el plecând apoi la Juventus, de unde a fost de asemenea demis după un sezon, chiar dacă a câștigat Scudeto.
10. Avram Grant (septembrie 2007 - mai 2008)
Prieten al lui Abramovich, Grant a fost angajat inițial ca director tehnic în timp ce Mourinho era manager, dar a devenit antrenor după demiterea portughezului. Grant a fost aproape de 2 mari performanțe, dar a pierdut și campionatul și finala Champions League împotriva lui Manchester United. După plecarea de la Chelsea, Grant nu a mai avut mari realizări ca antrenor.
https://i.eurosport.com/2018/12/04/2475691.jpg
11. Luiz Felipe Scolari (iulie 2008 - februarie 2009)
Brazilianul a fost primul antrenor campion mondial care a ajuns pe banca unei echipe de Premier League, dar dezămăgirea a fost uriașă. Scolari a fost demis înainte de încheierea primului său sezon și este considerat cel mai mare eșec în materie de antrenori ai londonezilor din era Abramovich, alături de Andre Villas-Boas.
12. Andre Villas-Boas (iunie 2011 - martie 2012)
Fiind un portughez care avusese succes cu Porto, Villas-Boas era privit ca următorul Mourinho, dar nimic nu a semănat în parcursul celor 2. Lusitanul a intrat repede în conflict cu greii vestiarului și nu a făcut mulți purici pe Stamford Bridge. A fost demis înainte de a încheia primul sezon pe banca echipei, iar presa din Albion a scris că a lăsat o gaură uriașă în bugetul clubului, Abramovich plătindu-i compensații financiare în valoare de 13 milioane de £.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Liga Campionilor UEFA
Courtois, pregătit să înscrie din penalty în finala Champions League! "Ei știu ce se poate întâmpla"
IERI LA 11:40
Liga Campionilor UEFA
Carlo Ancelotti a dezvăluit motivele de răzbunare în fața lui Liverpool: "Au fost două tragedii"
24/05/2022 LA 09:39