Drumurile lui Pep Guardiola și Jose Mourinho s-au încrucișat în 1996. Pep era jucătorul Barcelonei, iar Mourinho ajunsese la clubul catalan ca translator al lui Sir Bobby Robbson, urmașul lui Johan Cruyff la cârma grupării "blaugrana".
Nu peste mulți ani, cei doi aveau să devină unii dintre cei mai buni antrenori din lume, iar între ei s-a născut o rivalitate istorică. Punctul culminant al acestei rivalități a fost probabil atins în primăvara lui 2011, când Guardiola era la Barcelona, iar Mourinho la Real Madrid. Marile rivale din Spania s-au întâlnit de 4 ori într-un timp foarte scurt, iar tensiunea a atins cote ridicate înaintea confruntărilor din semifinalele Champions League.
În acel sezon, Barcelona câștigase în turul din La Liga cu 5-0 pe Camp Nou. La returul de pe Bernabeu a fost egal, 1-1, dar acel meci era doar primul dintr-o serie de 4 întâlniri în mai puțin de o lună. Peste numai 4 zile, cele 2 echipe s-au întâlnit în finala Cupei Spaniei, iar Real Madrid s-a impus cu 1-0, după prelungiri, cu un gol marcat de Cristiano Ronaldo.
La Liga
Lionel Messi, așteptat înapoi la Barcelona de Cruyff! "Trebuie să fie din nou împreună"
30/11/2022 LA 19:02
În acel meci, Barcelona a avut un gol anula. Reluările au confirmat că arbitrul a procedat corect, dar Pep Guardiola a făcut unele declarații interpretabile, din care putea reieși că a fost nemulțumit de arbitraj.
https://i.eurosport.com/2011/08/15/749546.jpg

Guardiola vs Mourinho | Aproape 10 ani de la de la un celebru schimb de replici dintre cei doi

Duelul dintre Barcelona și Real Madrid avea să continue și în Champions League, unde cele 2 formații au fost sortite să se întâlnească în semifinale. Înainte de prima manșă, programată pe 27 aprilie 2011 pe Bernabeu, Jose Mourinho a încercat în stilul său caracteristic să pună presiune, declarând la o conferință de presă că Barcelona este mereu ajutată de arbitrii și atacându-l direct pe Guardiola: "Nu îi cer arbitrului să-mi ajute echipa. Dacă arbitrul este bun toată lumea va fi fericită - cu excepția lui Guardiola. El dorește ca aceștia să greșească. Este ceva ce nu am văzut niciodată în lumea fotbalului”."
De obicei un tip calm, Guardiola a decis să nu mai rămână tăcut și i-a răspuns lui Mourinho, despre care a spus că este un "nenorocit de șef, care mereu știe totul pe această lume". Catalanul a adăugat: "Am lucrat împreună timp de patru ani. El mă cunoaște și eu îl cunosc. Dacă vrea să rămână cu plângerile din finala Cupei Spaniei și cu prietenii din presa scrisăai președintelui Florentino Perez, o poate face."
https://i.eurosport.com/2011/12/11/790052.jpg

Reacția lui Guardiola, explicată în 2018

În 2018, scriitorul și regizorul de film David Trueba, un prieten al lui Guardiola, a dezvăluit detaliile acelei zile în revista Líbero: "Guardiola știa că va fi supus unei presiuni înaintea meciurilor din Champions League. L-am sfătuit să nu intre în polemică cu Mourinho, car mi-a spus că o va face pentru că jucătorii săi au nevoie de el."
Barcelona s-a impus cu 2-0 pe Bernabeu, iar pe Camp Nou a fost 1-1, catalanii calificându-se în finala de pe Wembley, unde au trecut cu 3-1 de Manchester United.
În total, Guardiola și Mourinho s-au întâlnit de 24 de ori, catalanul având palmares pozitiv: 11 victorii-6 egaluri și 7 înfrângeri.
Un nou episod se va consuma mâine, în partida Manchester City-Tottenham, care va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player de la ora 19:30.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
OFICIAL | Pep Guardiola și-a prelungit contractul cu Manchester City până în 2025
23/11/2022 LA 11:34
Premier League
Pep Guardiola negociază prelungirea contractului cu Manchester City! Când expiră actuala înțelegere
22/11/2022 LA 09:33