Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Confruntarea tactică | De ce este Klopp singurul manager cu record pozitiv în fața lui Guardiola

Ion Alexandru

Actualizat 06/11/2020 la 21:17 GMT+2

Jurgen Klopp este singurul manager din fotbal care deține un record pozitiv în confruntările cu Pep Guardiola. Între cei doi, pe lângă rivalitatea dintre cluburile pe care le reprezintă, se dă o bătălie tactică a două stiluri Gegenpressing vs Juego de Posicion. Istoria celor doi tehnicieni continuă duminică, pe Etihad Stadium, atunci când Manchester City o întânlește pe Liverpool.

Klopp Guardiola

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Valentin Nicola
Tehnicianul lui Liverpool, Jurgen Klopp, are 9 victorii și două egaluri din 19 confruntări contra echipelor antrenate de Pep Guardiola, fiind singurul antrenor care se poate mândri cu un astfel de record. Acest avantaj provine din faptul că filozofia de joc implementată de Klopp la echipele pe care le antrenează dezvoltă un ritm extrem de susținut în care gegenpressing-ul poate domina prin intenstitatea la care este aplicat orice organizare tactică pe care o întânlește. Germanul își alege cu grijă jucătorii pe care îi aduce la club, toate deciziile sale fiind consultate împreună cu Ian Graham, directorul de analiză statistică al lui Liverpool. Modul în care campionii en-titre se exprimă pe teren se traduce cel mai bine prin date statistice, aceștia având multiple atribuții pe parcursul unui meci.
Nimic din ce se întâmplă în prezent pe Anfield nu este la voia întâmplării. Transferuri precum Alisson, Van Dijk, Mane, Salah, Firmino sau Jota au fost atent analizate de către Graham pentru a corespunde cerințelor lui Jurgen Klopp. Sistemul de joc, pentru a funcționa necesită piesele corecte în pozițiile ideale, un proces îndelungat dar care la final a oferit rezultatele preconizate. Munca lui Klopp nu s-a încheiat aici, germanul cu siguranță tinde spre o continuitate a performanțelor deja obținute.

Filozofia de joc a lui Pep Guardiola, Juego de Posicion

Juego de Posicion, filozofia de joc a lui Pep Guardiola are anumite caracteristici din “totaalvoetbal” fotbalul total al olandezilor. Înțelegerea relației dintre lucruri, conștientizarea omului ca parte a unui sistem alimentat de energie. Rinus Michels apoi Johan Cruyff au dezvoltat fotbalul total care a ajuns în prezent pe mâinile lui Pep Guardiola.
Stilul lui Guardiola a fost descris de către mulți, în mod eronat, tiki-taka care reprezintă temporizarea jocului, posesia balonului sterilă, departe de viziunea catalanului. Juego de Posicion îndeamnă la flexibilitate pe jucătorii unei echipe în utilizarea zonelor din teren și a atribuților acestora. Se formează triunghiuri de pase care facilitează combinațiile scurte, în timp ce fotbalistul care se află în posesie are două sau în mod ideal trei opțiuni de pasă.
Pep își indeamnă echipa să aibă o posesie superioară pentru a utiliza mișcarea balonului cu scopul de a deschide organizarea defensivă a oponentului, forțându-l pe acesta să își schimbe poziția descoperind spații de pătrundere sau pasă pentru a avansa teritorial. Posesia prelungită este mai mult decât o evoluție a unei anumite filozofii de joc, este un avantaj în Juego de Posicion în sine.
În cazul în care scopul principal de a pătrunde printre liniile adversarului nu dă roade, posesia este reciclată fără intenții ofensive pentru ca echipa să se reorganizeze pentru un nou atac. Aceste momente ale jocului provoacă critci asupra modului în care jucătorii lui Guardiola pasează uneori fără a periclita siguranța defensivă a adversarilor. Nicidecum astfel de momente nu ar trebui să aducă critci asupra jocului pozițional, un concept al cărui țel este să producă efecte în plan ofensiv.

Pressingul, arma ambilor tehnicieni Klopp și Guardiola

Pressingul are o importanță majoră în stilul de joc implementat de către cei doi tehnicieni. Atât Jurgen Klopp cât și Pep Guardiola utilzează același tip de pressing, avansat, contra-pressing, pornit din faza de organziare ofensivă imediat după pierderea posesiei. Modul în care se efectuează pressing-ul este diferit însă.
Rinus Michels și Valeriy Lobanovskyi aveau o filozofie de joc asemănătoare dar modul de aplicare era unul diferit. La fel se întâmplă și în prezent cu Guardiola și Klopp, cei doi tehnicieni aplicând contra-pressing-ul în moduri diferite.
Pentru Jurgen Klopp gegenpressing-ul este cel mai bun playmaker și factorul care aduce cele mai multe șuturi spre poartă echipei sale. În momentul în care posesia este pierdutăKlopp își instruiește jucătorii să preseze imediat și intens spațiul din preajma jucătorului advers aflat în posesie, fapt ce forțează eroarea oponentului, iar după recuperarea balonului Liverpool se lansează în atac direct spre poarta adversă. O particularitate a pressing-ului de la Liverpool este direcționarea tranziției ofensive adverse pe zona centrală unde echipa deține controlul. În cazul în care tranziția adversă se deplasează în lateral, aceștia formează “capcane” de recuperare, formate din până la 4 jucători de regulă.
Capcana offsideului realizată de Liverpool
De cealaltă parte Manchester City sub comanda lui Pep Guardiola preferă să își orienteze pressing-ul pentru a bloca culoarele de pasă adverse cu intenția de a intercepta balonul. În cazul în care pressing-ul orientat spre culoarele de pasă nu funcționează City încearca să aibă doi oameni care pun sub presiune destinatarul pasei. Odată ce posesia a fost recuperată atacul se repornește prin reciclarea balonului, o abordare mai puțin directă decât cea a lui Jurgen Klopp.

Filozofia de joc a lui Jurgen Klopp la Liverpool

Intensitate, verticalizare și disciplină tactică sunt cele 3 elemente primoridale care stau la baza filozofiei de joc impuse de către Jurgen Klopp la Liverpool. Sistemul de joc este unul fluid 4-3-3 care imediat după fluierul de start se transformă într-o adevărată mașinărie de fotbal.
În anii 50’ echipa de aur a Ungariei “Aranycsapat” domina lumea fotbalului mondial. Boszik, Kocsis, Hidegkuti, Puskas și Czibor străluceau într-o echipă perfect dispusă tactic pe teren de către tehnicianul Gusztav Sebes. La fel este și Liverpool în prezent, impecabilă din punct de vedere tactic, alimentată prin valoare și disciplină de către jucători precum Trent AA, Salah, Firmino, Mane și Robertson.
Sistemele de joc sunt asemănătoare pe faza ofensivă între cele două mari echipe, intensitate jocului una uimitoare care sufocă adversarul iar jucătorii sunt perfect instruiți la nivel tehnico-tactic.
Robertson și Trent AA care pornesc din poziție de fundași laterali avansează în jumătatea adversă, moment în care Mane și Salah se plasează în spațiile intermediare de unde pun constant în pericol poarta adversă. Pe fază de organizare ofensivă nimic nu ar fi posibil fără Roberto Firmino cel care, din poziția sa de “9 fals” conectează compartimentele.

Rolul lui Trent Alexander-Arnold la Liverpool

Trent AA este un jucător deosebit în sistemul de joc al lui Liverpool. Listat în poziția de fundaș lateral la începutul partidei, acesta devine în timpul meciului principalul playmaker pe fază ofensivă.
Englezul nu este un fundaș de bandă veritabil, acționează precum un mijlocaș ofensiv, aducând plusul de creație în linia mediană. Statistic acesta încearcă cele mai riscante pase, de unde și numărul destul de ridicat de nereușite, activând în timpul partidelor în zone care caracterizează un jucător cu profil ofensiv.
Așa pasează Trent Alexander-Arnold la Liverpool
Progresia balonului la Liverpool a fost cel mai mult facilitată de către Andrew Robertson și Trent AA, până la venirea lui Thiago, cei doi laterali de pe Anfield fiind piesele de bază în momentele de tranziție ofensivă.
Progesia paselor la Liverpool

Trio-ul Salah – Firmino – Mane decisiv pentru Liverpool

Tridentul de care Jurgen Klopp beneficiază la Liverpool este unul de excepție. Salah, Firmino și Mane formează cel mai funcțional bloc ofensiv din fotbalul mondial la momentul actual. Cei 3 se completează perfect iar îndatoririle lor pe teren diferă în funcție de momentele jocului.
Pe plan ofensiv aceștia sunt jucătorii care atacă în mod direct poarta adversă fiind responsabili cu finalizarea atacurilor, în mod special Sadio Mane și Mo Salah care excelează la acest capitol.
Roberto Firmino joacă un rol crucial în conexiunea jocului ofensiv, poziționarea sa permite infiltrarea coechipierilor în spațiile intermediare iar precizia paselor sale evită pierderea posesiei în zonă centrală. Deși evoluează în cele mai congestionate zone din teren, brazilianul este extrem de greu de deposedat de către apărătorii adverși.
Sadio Mane este mai mult decât un atacant prolific în sistemul gândit de Jurgen Klopp. Senegalezul este jucătorul cu cele mai multe tackling-uri și intercepții reușite dintre cei trei, aportul său pe faza defensivă fiind unul ridicat.
Tridentul lui Liverpool
Cei mai buni pasatori de la Liverpool
Mohamed Salah reprezintă punctul focal al atacurilor construite de către Liverpool în sezoanele recente, având cel mai ridicat xG 0.66 și cea mai bună medie de șuturi la poartă 4.18. Poziționarea sa pe teren denotă un instinct de atacant veritabil.
Polivalența celor trei jucători ofensivi de pe Anfield oferă posibilități multiple de atac ceea ce destabilizează organizarea defensivă adversă. Mai mult de atât, tridentul ofensiv este format din jucători care excelează în a pune presiune pe orice adversar întânlesc încă din momentul în care aceștia recuperează balonul, blocând tranziția ofensivă a acestora încă din fază incipientă.
Eficiența la Liverpool
Mo Salah și contribuția ofensivă la Liverpool
picture

Analiză Mo Salah, Liverpool

Credit imagine: Eurosport

Progresia balonului în jocul lui Liverpool

În momentele de construcție Jurgen Klopp a imprimat un stil unitar echipei în care linia de apărare primește suportul închizătorului in timp ce fundașii laterali pot urca în atac.
Din nou întânlim în cadrul echipei un sistem funcțional, echilbrat, competent pe ambele faze care prin intensitate și precizie își domină opoziția.
Compartimentele echipei sunt flexibile, jucătorii facilitează progresia paselor iar abordarea atacurilor este una directă, în care primează inserarea a cât mai mulți jucători în faza de organizare ofensivă într-un mod bine gândit pentru a crea cât mai multe ocazii de gol.

Modul în care Jugen Klopp planifică transferurile

La Liverpool transferurile sunt extrem de bine planificate. Jurgen Klopp analizează cu atenție alături de departamentul de analiză al clubului fiecare jucător iar datele statistice joacă un rol decisiv.
Fotbaliștii care ajung pe Anfield se integrează perfect în mecanismul echipei iar randamentul lor crește performanța de grup. În acest aspect tehnicianul german se aseamănă cu Valeriy Lobanovsky a cărui filozofie consemna că forța cumulată a grupului este superioară celei la nivel individual.
Facilitarea paselor la Liverpool
Așa pasează Liverpool
Lobanovsky se baza pe statistica generată computerizat de către Anatoliy Zelentsov la Dynamo Kiev, o relație profesională pe care Jurgen Klopp o aplică în prezent alături de Ian Graham la Liverpool. Flerul unui mare tehnician dublat de precizia matematică a unui om de știință, o combinație care mărește exponențial șansele de reușită în fotbal.
Fabinho și Van Dijk reprezintă stâlpii defensivi, brazilianul fiind jucătorul cel mai activ la capitolul tackling-uri în timp ce olandezul este de netrecut prin poziționarea sa în apărare.
Așa se apără Liverpool
De la sosirea pe Anfield, Thiago Alcantara a facilitat tranziția ofensivă devenind playmaker-ul din adâncime, un plus de care Klopp avea nevoie pentru a reorganiza modul în care echipa sa construiește atacurile.
În sezonul 2019/2020 de Premier League, Diogo Jota a efectuat cele mai multe atacuri directe spre poarta adversă în posesia balonului, integrarea sa în cadrul echipei realizându-se într-un timp scurt. Tridentul ofensiv a lui Liverpool a evoluat într-un cvartet care oferă soluții diversificate în rotația jucătorilor din formula de start.

Jurgen Klopp, managerul care evoluează în fiecare sezon

Palmaresul lui Klopp în întânlirile cu Guardiola nu este o simplă întâmplare. Germanul pregătește în detaliu evoluția lui Liverpool în fiecare sezon. Îmbină sportul cu știința iar rezultatele sunt în favoarea sa.
Analiza compartimentului ofensiv, Liverpool
Jocul practicat de către echipă este unul impresionant la acest nivel, intensitatea și ambiția de care dă dovadă Liverpool la fiecare meci demonstrează că jucătorii cred în antrenor și în metodele acestuia, germanul având calități desavârșite de pedagog.
Modul în care acesta proiectează viitorul este similar cu stilul de joc impus, direct, realist și bazat pe rezultate. Nu sacrifică spectacolul în dauna rezultatului dar este conștient că fără un sacrificiu imens pe teren totul ar fi în zadar.
Înaintea meciului de pe Etihad, Liverpool se află în revenire de formă, iar Jurgen Klopp se pregătește de a-și menține avantajul în întânlirile directe cu Pep Guardiola.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo