Roy Keane afirma recent la Sky Sports că s-a săturat de scuzele lui Jurgen Klopp. Fostul căpitan al lui Manchester United susținea că deși antrenorul german se plânge de faptul că are mulți absenți și de calendarul aglomerat, nu ar trebui să uităm că de la mijloc în sus cormoranii stau destul de bine.
Este adevărat, faptul că îți lipsesc principalii trei fundași centrali nu reprezintă o problemă doar pentru defensivă. Pentru că Van Dijk, Joe Gomez și Joel Matip lipsesc, Klopp a fost nevoit să umble la linia mediană de unde au plecat Jordan Henderson și Fabinho, piese cheie, pentru a acoperi găurile în centrul apărării.
Premier League
Blestemul numărului "9", la Chelsea. Lukaku, ultimul de pe o listă lungă de eșecuri
30/06/2022 LA 09:21
Astfel, linia mediană a suferit puternică prin absențele celor doi, însă realitatea este că Hendo & Fabinho s-au descurcat bine în centrul apărării iar la mijloc Wijnaldum și Thiago rămân doi jucători extrem de valoroși.
În continuare, în ciuda absențelor celor trei, Klopp s-a putut baza pe Alisson (considerat de mulți cel mai bun portar din Premier League, Robertson și Alexander-Arnold (cel mai bun cuplu de fundași de bandă) și linia ofensivă letală Salah - Firmino - Mane (cel mai periculos trio din Anglia, poate?).
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989582.jpg
Cu toate acestea, Liverpool a marcat 13 goluri în nouă partide în 2021. Numai că printre aceste meciuri se numără și partida cu juniorii lui Aston Villa din Cupa Angliei. Dacă excludem acel meci, vorbim de nouă goluri în opt partide. Pe Anfield situația e chiar sumbră - un singur gol marcat în 2021 (Salah, din penalty, în 1-4 cu City) pe stadionul care până de curând era o adevărată fortăreață. Prin comparație, tot pe Anfield, Ashley Barnes are un gol marcat, Gundogan două, Sterling tot unul singur, Alzate unul... e clară ideea.
Liverpool a încasat patru goluri cu Manchester City, cea mai în formă echipă din primele campionate ale lumii în acest moment, ceea ce nu este neapărat o tragedie, însă greșelile lui Alisson care au dus la două goluri par să fie un microcosm al abordării lui Liverpool pentru acest sezon: aceeași soluție care nu merge aplicată la infinit, fără să se țină cont de condiții.
https://i.eurosport.com/2021/02/07/2987304.jpg
Alisson a ales să paseze din nou scurt deși tocmai eșuase în a face asta mai devreme iar Liverpool continuă cu aceeași armă a pressingului neîncetat într-unul dintre cele mai obositoare și aglomerate sezoane din istoria recentă.
Pentru o comparație, este de ajuns să ne uităm la Manchester City. După un început slab de sezon, City a intrat în linie dreaptă și câștigă pe bandă rulantă. Însă remarcabil este modul în care o fac. Nu mai există acel pressing constant, acea abordare de a ataca în valuri, de a face risipă de efort chiar și la un scor când victoria e asigurată. Guardiola a înțeles că sezonul este unul cu adevărat unic și a făcut ceea ce fac toți antrenorii mari pe parcursul carierei: s-a adaptat și a schimbat în funcție de circumstanțe.
https://i.eurosport.com/2021/01/22/2976089.jpg
Liverpool are cu 27 de puncte mai puțin față de aceeași perioadă a sezonului precedent, cea mai mare diferență pentru o echipă campioană din istoria Premier League. Când era la Dortmund, după două sezoane fabuloase în care au reușit să cucerească titlul în fața unui Bayern care părea de neclintit, echipa lui Klopp a încheiat următoarea stagiune la 25 de puncte distanță de lider. Gegenpressingul își spune cuvântul la un moment dat și s-ar putea ca acest sezon să fi fost furtuna perfectă pentru Liverpool: COVID-19, accidentări, program aglomerat. Toți factori importanți în declinul unei echipe care nu s-a adaptat situației și rezultatele se văd.
Klopp a recunoscut chiar el că echipa sa este ”obosită atât fizic cât și psihic” după înfrângerea cu Brighton. Germanul rămâne unul dintre cei mai valoroși antrenori din lume, dar trebuie să găsească o soluție să treacă peste momentele dificile. Trebuie să învețe să se adapteze.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
Sadio Mane vs Darwin Nunez. Iese pe plus Liverpool? Plusuri și minusuri pentru cei doi
29/06/2022 LA 11:51
Premier League
Chelsea încearcă să dea o dublă lovitură: negociază pentru doi jucători de la City
28/06/2022 LA 06:52