Liverpool va fi campioana Angliei. Echipa lui Jurgen Klopp are 22 de puncte iar diferența se poate mări după partida de sâmbătă contra celor de la Norwich, transmisă în direct de Eurosport de la ora 19.30. Liverpool mai are nevoie de 6 victorii în 13 partide pentru a fi matematic noua campioană, lucru care pare facil pentru o formație care a obținut 24 de victorii în primele 25 de etape!
Pentru prima dată în istoria clubului în prima ligă, Liverpool și-a învins toate adversarele într-un sezon (a câștigat returul cu Man United cu 2-0 după egalul din tur). Însă față de sezoanele precedente, există o schimbare importantă în jocul lui Liverpool, o schimbare de strategie. Iar această strategie la care a apelat Jurgen Klopp este una folosită adesea în alte sporturi și a fost ridicată la rang de artă de LeBron James.
Nu întâmplător, LeBron James deține acțiuni la Liverpool.
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp a detectat principalul avantaj al lui Liverpool înainte de finala Champions League
ACUM 11 ORE
https://i.eurosport.com/2020/01/26/2762314.jpg

Strategia lui LeBron James

Ca o comparație între Liverpool din acest sezon și echipa din sezoanele precedente cu Jurgen Klopp, există o diferență la nivelul jocului: viteza. Stilul de "totul sau nimic" a dispărut. Echipa lui Jurgen Klopp controlează mult mai bine meciurile, mai încrezătoare în propriile forțe. Există, desigur, în continuare ruperi de ritm în care un grup de jucător de la Liverpool se aruncă asupra porții adverse, acest aspect fiind unul cheie în stilul lui Jurgen Klopp. Însă nu mai este singurul plan de bătaie de care dispune Liverpool.
Liverpool atacă în acest sezon cu mai multă răbdare. Conform Understat, Liverpool a marcat 34 de goluri după atacuri "rapide", și 32 de goluri după atacuri "lente" (în Premier League și UEFA Champions League). Jurgen Klopp a adoptat strategia de a odihni jucătorii în timpul meciurilor. Este o tactică folosită de atleții de top de mulți ani. Înotătorii și boxerii, de exemplu. Sportivii caută momente în timpul cursei sau luptei în care să-și conserve energia pentru momentele în care vor avea nevoie mai mare de ea. Acest lucru nu înseamnă că devin leneși sau superficiali, ci își aleg momentul potrivit. Este un mod mai inteligent și eficient de a gestiona situațiile.
LeBron James a fost cel care a făcut din această strategie una extrem de populară în NBA, un sport similar în ceea ce privește mișcarea pe teren. Deși a ajuns la 35 de ani, James e pe teren mai multe minute decât în trecut, însă a ajuns să înțeleagă că efortul depus în perioada petrecută pe teren nu este mereu la același nivel. James petrece mult timp pe teren mergând. Deși media minutelor petrecute pe teren este tot în jur de 34 (număr mediu pentru un star în NBA), el are distanțe mai mici parcurse față de în trecut. În ultimul play-off jucat, când meciurile sunt mai intense iar LeBron și-a dus echipa până în finală, el a mers în 78.7% din timp. Însă atunci când este nevoie să rupă ritmul, să fie exploziv, o poate face mai bine ca oricine. Sună cunoscut?
Echipa lui Jurgen Klopp a urmat acest model. Este un sezon în care adesea există momente în partidele lui Liverpool în care fundașii pasează între ei aproape de centrul terenului. Astfel, nu e de mirare că 3 din primii 4 jucători din Premier League ca număr de pase sunt Virgil Van Dijk, Trent-Alexander Arnold și Andy Robertson. În timp ce aceștia pasează liniștiți, Roberto Firmino și Mo Salah își schimbă pozițiile pe teren, însă o fac într-o alergare ușoară, nu într-un sprint. Acest lucru este posibil și datorită/din cauza oponenților. Golurile marcate pe tranziție reprezintă în continuare cea mai eficientă armă a lui Liverpool la construcție. Iar ceilalți manageri știu acest lucru și își poziționează echipa în defensivă, pentru a bloca ruperile de ritm. Destul echipe s-au apărat în fața lui Liverpool, în speranța că aceasta nu va găsi drumul spre poartă. Că cei 3 jucători din atac nu se vor descurca fără să aibă spații.
Însă există și exemple în care strategia lui LeBron James a funcționat împotriva unei echipe de top. Cel mai bun exemplu: Manchester City. În sezonul 2017/2018, Liverpool a devenit prima echipă care o învingea pe City, scor 4-3. Un meci electric, cu un consum uriaș de energie, un meci care este reprezentativ pentru stilul "heavy metal" al lui Jurgen Klopp. În acest sezon, Liverpool a învins-o din nou pe Manchester City, cu scorul de 3-1, însă contrastul dintre cele 2 partide menționate este unul uriaș. Liverpool nu a trebuit să apese la maxim pedala timp de 90 de minute. A jucat mai bine ca adversara deși Pep Guardiola a încercat să blocheze contraatacurile rapide care au ajutat-o în trecut pe Liverpool să o învingă pe City.
https://i.eurosport.com/2020/01/23/2760195.jpg
Există în această strategie un avantaj important pentru defensivă prin faptul că ruperile de ritm vin în anumite clipe în locul unui ritm ridicat care să aibă loc pe tot parcursul partidei. Pressingul echipei a trecut și el la un nou nivel datorită progresului în ceea ce privește omogenitatea lotului. Nu mai este acel pressing continuu, fiind însă unul extrem de eficient, ceea ce ajută la dozarea efortului depus.
Iar Liverpool se pregătește de ultima parte a sezonului cu cei mai importanți jucători apți de joc. Sadio Mane a revenit la antrenamente, la fel și James Milner. Iar Jurgen Klopp a putut în acest sezon să facă mai puține schimbări în formula de start ca niciodată. Prin momentele în care energia este conservată în timpul partidelor, Mohamed Salah a putut să facă un sprint câștigător pentru golul de 2-0 cu Manchester United.
Micile detalii au dus-o pe Liverpool în fruntea Premier League. Pe lângă odihnirea jucătorilor în timpul partidelor, echipa lui Jurgen Klopp a devenit prima din Premier League la recuperarea baloanelor după out de margine. A marcat goluri importante din faze fixe. N-a primit goluri din faze fixe. A putut să trateze fiecare meci ca fiind cel mai important pentru că și-a dozat efortul astfel încât să poată obține de fiecare dată maxim dintr-un meci.
https://i.eurosport.com/2020/02/11/2773072.jpg
Liga Campionilor UEFA
Tatăl lui Luis Diaz dezvăluie secretul starului de la Liverpool: "Am crezut că va muri"
ACUM 19 ORE
Premier League
Cum va arăta Manchester City în sezonul viitor și ce impact va avea transferul lui Haaland
IERI LA 21:31