Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum a reușit Villa să o distrugă pe Liverpool. Seara în care playmaker-ul a învins pressing-ul

Ion Alexandru

Actualizat 05/10/2020 la 15:50 GMT+3

Meciul de pe Villa Park a fost o demonstrație de fotbal britanic în care trupa lui Dean Smith cu Jack Grealish la timonă a fost superioară în fața pressing-ului german impus de Jurgen Klopp la Liverpool. Victoria celor de la Aston Villa a fost una mai mult decât meritată, aceasta fiind superioară tactic și tehnic pe tot parcursul partidei.

Jürgen Klopp a strigat degeaba de pe margine la ai lui la Birmingham. Liverpool a pierdut cu 2-7!

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Valentin Nicola
Aston Villa – Liverpool a fost un meci în care campionii en-titre au comis greșeli imense în apărare și pe faza de tranziție defensive. Nu doar atât! Întreg sistemul gândit de Klopp de-a lungul timpului care a oferit un succes imens, mai ales în ultimele două sezoane, va trebui regândit. Asta pentru că sunt semnale în fotbalul mondial că tot mai multe echipe găsesc soluția de a bloca contrapressingul german (gegenpressing), filozofie de joc care cel puțin în ultimul sezon a dominat fotbalul, Liverpool și Bayern Munchen fiind cele mai elocvente exemple.
Villa a etalat un joc perfect, bazat pe un sistem inteligent care printr-o organizare ireproșabilă a anihilat poziționarea de “9 fals” a lui Firmino și în același timp pe contră, cu ajutorul unui Jack Grealish magistral, a exploatat slăbiciunile echipei de pe Merseyside. Echipa lui Dean Smith devine prima formație din Premier League în acest sezon care o învinge pe Liverpool și pune astfel capăt încercării acestora de a egala performanța legendară a lui Arsenal, din sezonul 2003-2004, atunci când londonezii au cucerit titlul fără să cunoască gustul înfrângerii.
Formații și sisteme de joc
În ciuda faptului că pe grafică Aston Villa a fost prezentată într-un sistem 4-3-3 pe teren aceștia au format un 4-2-3-1 cu McGinn și Douglas Luiz de neclintit în rol de închizători, fiind responsabili cu protecția liniei defensive. Sistemul lui Villa a fost impecabil, a reacționat de fiecare dată la cerințele partidei iar Dean Smith a așezat echipa pe teren în funcție de momentul jocului, în organizare defensivă 5-2-3 iar în momentele de tranziție ofensivă 4-3-3 / 4-2-4.
Liverpool a format un 4-3-3 cu celebrele urcări în ofensivă ale lui Trent și Robertson. Primul a plătit prețul incursiunilor sale, Jack Grealish dovedindu-se un adversar letal pentru apărarea ezitantă a lui Klopp.
Așezarea tactică de la Aston Villa - Liverpool

Cum a fost distrusă Liverpool de Aston Villa

Trupa lui Klopp a fost haotică pe tot parcursul partidei. La faza primului gol Adrian greșește o pasă simplă în interiorul careului iar Watkins plasat bine înscrie după intercepția lui Grealish. Momentul cheie a fost la faza premergătoare golului atunci când Robertson repune de la margine iar Fabinho, care a avut o prestație dezastruoasă pe tot parcursul partidei, se poziționează eronat în linia de 3 mediană lăsându-i pe interi (Keita și Wijnaldum) fără protecția închizătorului.
Fabionho a greșit de multe ori poziționarea în Aston Villa - Liverpool 7-2
Urmează golul doi unde Trent omul pe care se bazează într-o mare măsură forța ofensivă a lui Liverpool este prins pe picior greșit de Watkins, acesta se infiltrează în spatele său după pasa aceluiași Jack Grealish. Gomez, absent pe teren în partida de duminică, nu intervine, iar Watkins duce scorul la 2-0.
Jack Grealish a fost foarte bun și a fructificat spațiile din spatele lui Trent Alexander-Arnold în Aston Villa - Liverpool 7-2
Aston Villa marchează golul 4 după o fază fixă la care apărarea lui Liverpool greșește ieșirea la offside, iar Gomez este surprins de faza între doi adversari, Trezeguet inserându-se prin spatele său. Este de menționat că dintre toți apărătorii lui Liverpool doar Firmino de meserie atacant, are reacție și urmărește faza în continuare. Prea târziu, însă. Watkins a reluat simplu cu o lovitură de cap în plasa porții lui Adrian.
Defensiva lui Liverpool nu s-a coordonat pentru ieșirea la ofsaid și Aston Villa a profitat
Ultimul gol cel cu numărul 7 este un semnal de alarmă pentru Liverpool pe viitor. Trent Alexander-Arnold a vrut să ajungă în poziții centrale la mijlocul terenului, de unde a încearcat pase riscante pentru coechipierii din față. Un plus imens pentru Liverpool dar și o sensibilitate care se va transforma în timp într-o vulnerabilitate evidentă pentru cormorani”. Contra celor de la Chelsea a funcționat, atunci Fabinho fiind mult mai precis decât a fost Joe Gomez pe Villa Park. McGinn a lansat o pasă impecabilă în adâncime, Trent a fost depășit de balon pe traseu iar Grealish a închis tabela prin golul 7.

Organizare exemplară pentru Aston Villa în defensivă În faza de organizare defensivă

Villa a folosit un sistem 5-2-3 cu Trezeguet tornante” pentru a bloca incursiunile lui Robertson în bandă și a nu îi permite lui Liverpool să creeze superioritate numerică pe faza de atac. Printr-un marcaj flexibil, fundașii centrali Ngoyo și Mings ajutați de cei doi închizători Luiz și McGinn au anihilat poziționarea lui Firmino printr-un transfer sincronizat ideal, evitând astfel ca vreunul din ei să fie scos din poziție.
Aston Villa s-a apărat foarte bine cu Liverpool

Jack Grealish artistul care a învins pressing-ul

Jurgen Klopp declara acum câțiva ani: Nu există un playmaker pe planetă la fel de bun ca și un contra-pressing bine efectuat”. Exact aici a intervenit Jack Grealish, playmakerul celor de la Aston Villa. Un jucător artist” care întruchipează istoria fotbalului britanic. Cum Alex James era motorul lui Herbert Chapman în echipa lui Arsenal din anii 30’ așa este și Jack Grealish pentru Aston Villa sub comanda lui Dean Smith în prezent. Dacă Liverpool nu a reușit să desfacă apărarea adversă în situații de 7 contra 7, Villa l-a avut pe Grealish care cu ușurință a scos unul sau doi oameni din joc, a creat superioritate iar echipa sa s-a impus în fața campioanei en-titre.
Statistica lui Jack Grealish în meciul cu Liverpool
  • Goluri: 2
  • Pase de gol: 3
  • Șanse create: 5
  • Recuperări: 8
  • Tackling-uri încercate / reușite: 3/3
Grealish a fost motorul lui Aston Villa în succesul istoric, 7-2 cu Liverpool
Ce urmează pentru Liverpool?
Este recunoscut faptul că în fotbal există perioade în care un anumit sistem de joc domină scena mondială pentru ca mai apoi să se stingă pentru a umple o filă din cărțile de istorie. Ironic sau nu, în aceeași zi Liverpool și Bayern, exponentele jocului bazat pe contra-pressing au suferit. Dacă pe Bayern a salvat-o penalty-ul transformat de Lewandowski în minutul 90+3 al meciului cu Hertha, Liverpool nu a mai avut ieșire. Gegenpresing-ul este obositor atât fizic cât și mental, pentru a fi susținut pe termen lung, meci de meci are nevoie de rotație în primul 11 și de o bancă de rezerve apropiată de nivelul titularilor. Marele Inter al lui Helenio Herrera demola pe oricine îi stătea în cale dar chiar și celebrul “Catenaccio” a ajuns la un final de drum atunci când însuși căpitanul Armando Picchi ostenit de povara celor 5 ani de supremație a cedat alături de toți coechipierii săi.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo