Manchester City are un bilanț modest după primele 6 etape din Premier League: 3 victorii, 2 egaluri și o înfrângere usturătoare în fața lui Leicester. Mai grav pentru echipa lui Guardiola este că a marcat de numai 9 ori, mult prea puțin pentru o echipă care ne-a obișnuit cu un apetit ofensiv ieșit din comun. De altfel, dintre cele 3 victorii, 2 au fost obținute la limită (1-0) în fața lui Arsenal și a modestei Sheffield.
Chiar dacă performanțele slabe pe partea ofensivă s-ar putea explica prin lipsa lui Aguero sau Jesus (ambii accidentați), probleme lui Guardiola ar putea avea alte rădăcini. Mai exact, lipsa unui jucător de nivelul lui David Silva. În ultimii 10 ani, Silva a fost play-maker-ul "cetățenilor", omul care găsea mereu soluții de a desface apărările adverse prin pase ingenioase și care scotea adversari din joc prin driblinguri. Mijlocașul spaniol era jucătorul care oferea limpezime în jocul lui City la mijlocul terenului, care făcea perfect tranziția între apărare și atac și care era și un marcator decent pentru profilul său.
"David Silva merită statuie pentru ceea ce a făcut la City!", spunea Guardiola în momentul când mijlocașul spaniol a decis să nu mai continue în Premier League. Mulți au crezut că vorbele managerului sunt exagerate, dar felul în care arată jocul "cetățenilor" în acest debut de sezon dă serios de gândit.
Premier League
Pep Guardiola i-a mulțumit lui Liverpool pentru felul în care a jucat în acest sezon
22/05/2022 LA 06:42
Chiar dacă Guardiola are la dispoziție jucători extrem de valoroși, niciunul nu pare să reprezinte pentru echipă ceea ce era David Silva. Antrenorul cetățenilor a încercat tot felul de variante în acest debut de sezon, dar nici Rodri, nici Gundogan, nici Foden și nici măcar De Bruyne nu par să aibă capacitatea de a limpezi jocul așa cum o făcea David Silva.
În cei 10 ani petrecuți de Silva pe Etihad, spaniolul marcat de 77 de ori și a dat 140 de pase decisive în cele 436 de partide jucate în tricoul "cetățenilor". Aceste cifre vorbesc de la sine despre cât de important a fost ibericul pentru City în cea mai prolifică perioadă din istoria acestui club.
Evident, Giardiola va căuta și probabil va găsi soluții pentru remedierea acestui aspect, dar până atunci ar putea trece o bună perioadă de timp, iar rezultatele negative ar putea continua, mai ales dacă ținem cont de faptul că City nu a jucat în acest debut de sezon decât cu Leicester și Arsenal dintre echipele cu adevărat puternice din Premier League.
https://i.eurosport.com/2020/10/25/2922488.jpg

Real Sociedad e lider în Spania

Dacă pe City a afectat-o serios despărțirea de David Silva, miljlocașul spaniol pare să nu aibă nicio problemă după schimbarea echipei. Chiar dacă a fost aproape de a semna cu Lazio, David Silva a ales până la urmă să se întoarcă în Spania, la Real Sociedad.
Decizia a fost una cât se poate de inspirată, dacă ne uităm la clasamentul din La Liga. Bascii sunt pe primul loc după 8 etape (ar putea fi întrecuți de Real și Atletico, care au 1, respectiv 2 meciuri mai puțin disputate), au cel mai bun atac (18 goluri marcate) și a 2-a cea mai bună apărare (4 goluri primite).
Evident, aceste rezultate nu îi pot fi atribuite în totalitate lui David Silva, dar de când mijlocașul s-a pus la punct din punct de vedere fizic și a devenit titular echipa are 4 succese la rând, în fiecare meci marcând cel puțin 3 goluri. Silva are până acum 2 assist-uri și un gol pentru Sociedad și este omul pe la care trec toate mingile în construcția bascilor.
Presa iberică îl consideră pe Silva printre principalii artizani ai jocului spectaculos al lui Real Sociedad din acest debut de sezon, în ciuda faptului că se apropie de 35 de ani.
"Canarul a suferit de Covid-19 și a ratat startul noului sezon, dar în a 2-a etapă a debutat și în cea de-a 3-a a fost titular, devenind deja o referință clară în această echipă. Împotriva lui Huesca, în urmă cu o săptămână, a susținut un adevărat recital, împotriva lui Napoli a fost unul dintre cei mai buni și împotriva Celtei a marcat și primul său gol. În atac este încă un geniu care lucrează cu magie și face și faza defensivă, chiar dacă în curând va împlini 35 de ani.", se scrie într-un articol din cotidianul spaniol As.
Jucători de profilul lui David Silva sunt tot mai greu de găsit în fotbalul actual. Fotbalist cu o viziune incredibilă, cu o acuratețe a paselor impecabilă, dar și cu o viață exemplară în afara terenului, David Silva este unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi pe care i-a avut fotbalul în ultima decadă.
Premier League
Erling Haaland a cheltuit o sumă impresionată pentru a face cadouri foștilor colegi de la Dortmund
21/05/2022 LA 04:47
Fotbal
Guardiola a pus ochii pe un mijlocaș din Premier League! Cine e așteptat în locul lui Fernandinho
19/05/2022 LA 08:30