Momentan, ”albinele” sunt pe locul 3 în Championship, la un singur punct de locul doi, ocupat de West Bromwich Albion. Evoluția extraordinară de după reluarea fotbalului în Anglia (8 victorii din 8 meciuri), i-a adus pe cei de la Brentford foarte aproape de o promovare istorică. Chiar dacă nu vor reuși să termine pe locul doi, cei de la Brentford pot să obțină promovarea în urma play-off-ului la care vor participa echipele clasate pe locurile 3-6 la finalul stagiunii.
Dacă va fi obținută, această promovare va fi cu atât mai specială, întrucât scoate la iveală o poveste incredibilă.

Rețeta succesului

Premier League
Transferul iernii, ca şi făcut! Lovitură pentru Arsenal: o altă forţă i-l suflă pe Vlahovic
IERI LA 05:48
Cu doar 6 ani în urmă, Brentford era în League One (liga a 3-a din Anglia) și nimeni nu credea că într-un timp așa scurt echipa va ajunge să lupte cu șanse reale pentru un loc la masa bogaților din fotbalul britanic. Dar proprietarul Matthew Benham și președintele Rasmus Ankersen au început o muncă de anduranță și au încercat să implementeze și în fotbalul englez o rețetă care a fost câștigătoare în Danemarca. Acolo, cei doi au reușit să o aducă în prim planul fotbalului pe micuța Midtjylland, echipă care a câștigat 3 titluri în ultima perioadă, inclusiv în acest sezon.
https://i.eurosport.com/2020/07/15/2850772.jpg
Mai exact, politica conducerii celor de la Brentford s-a bazat pe contractarea unor jucători slab cotați, care în timp au progresat foarte mult și ulterior au fost vânduți pe sume foarte mari. Cel mai bun exemplu în acest sens este cazul atacantului francez Neal Maupay. Acesta a fost trasferat din liga a 2-a din Hexagon pentru doar 1,6 milioane de £, pentru ca apoi să fie vândut în Premier League, la Brighton, pentru aproape 20 de milioane de £.
În mod normal, o echipă care își pierde an de an cei mai buni fotbaliști nu poate să își ridice nivelul de performață. Totuși, Brentford este o excepție deosebită și chiar dacă jucătorii exponențiali au fost mereu vânduți, echipa a reușit un sezon fantastic în acest an. Brentford are momentan cel mai bun atac din Championship, cu 79 de goluri marcate și a doua cea mai bună apărare, cu un singur gol primit în plus față de liderul Leeds.

9 milioane de £ = 57 de goluri

Dintre cele 79 de goluri înscrise, nu mai puțin de 57 au fost reușite de doar 3 jucători: Ollie Watkins, Said Benrahma și Bryan Mbeuma (această tripletă ofensivă a fost denumită BMW, după inițialele numelor). Această performanță este cu atât mai mare cu cât suma totală pentru care au fost achiziționați cei 3 atacanți a fost de numai 9 milioane de £. Astfel, într-un campionat în care se investesc zeci de milioane de lire în jucători, Brentford a reușit cu doar 9 milioane să își facă un atac stelar.
Dar Brentford nu excelează doar la capitolul ofensivă în acest sezon. Principala stâncă din defensiva echipei antrenate de danezul Thomas Frank, este Ethan Pinnock, un fundaș central de 27 de ani. Cu 3 ani în urmă, Pinnock juca fotbal la un nivel amator, dar după ce a avut un sezon bun în tricoul celor de la Barnsley, fundașul a ajuns la Bretford pentru infima sumă de 3 milioane de £.
https://i.eurosport.com/2018/10/20/2443987.png

Antrenorul

Thomas Frank ajuns pe banca micuței formații londoneze acum 2 ani. Experiența sa nu era una foarte mare, el conducând doar naționala de U21 a Danemarcei și formația daneză Brondby. Începutul său la Brentford a fost unul catastrofal, cu 8 înfrângeri din 10 meciuri, dar conducătorii echipei nu au fost deloc îngrijorați și i-au acordat încredere totală.
În timp, danezul a reușit să își impună stilul de joc, unul bazat pe posesie, Brentford fiind în acest sezon o echipă foarte spectaculoasă, dar și eficientă în același timp.
Banii încasați de club din transferurile de jucători nu au fost risipiți degeaba. Clubul este foarte aproape de finalizarea construcției unui nou stadion, care va urma să aibă o capacitate de 17.250 de locuri. Dacă va promova în Premier League, arena celor de la Brentford ar fi cea mai mică dintre cele pe care se joacă pe prima scenă, asta dacă nu cumva Bournemouth se va salva miraculos de la retrogradare (arena lui Bournemouth are doar 11.364 de locuri).
În ultimele 2 etape, Brentford are 2 meciuri relativ ușoare, în deplasare cu Stoke și acasă cu Barnsley, 2 formații din subsolul clasamentului. Cu 2 victorii în aceste partide, Brentford nu are nevoie decât de un singur pas greșit al celor de la West Bromwich pentru a putea sărbători o promovare la care nimeni nu se aștepta la începutul sezonului.
Chiar dacă va termina pe 3, jocul echipei lui Thomas Frank din ultima perioadă le dă mari speranțe fanilor că echipa va promova în urma play-off-ului de pe Wembley, care se va disputa între formațiile de pe locurile 3-6.
Spectacolul din Premier League de pe Eurosport vă este adus de Unibet.
Premier League
Cum a ajuns Chelsea, din candidată serioasă la titlu în Premier League, o echipă de nerecunoscut
21/01/2022 LA 09:56
Premier League
OFICIAL - Rafa Benitez, dat afară de Everton. Un fost jucător legendar, aproape să îi ia locul
16/01/2022 LA 15:11