Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Povestea lui Andy Cole, al treilea cel mai bun golgheter din istoria Premier League

Irina Aldea

Actualizat 08/04/2020 la 11:30 GMT+3

Andrew Alexander Cole, Andy pe scurt, a scris istorie în Premier League la mai multe cluburi, însă va rămâne pentru totdeauna un idol pe Old Trafford.

Andy Cole

Credit imagine: Getty Images

"Recordul meu vorbește de la sine și când îmi voi fi terminat cariera va rămâne acolo, în alb și negru, pentru ca oamenii să îl vadă", spunea Andy Cole înainte să se retragă din activitate, pe 1 noiembrie 2008. Născut pe 15 octombrie 1971 la Nottingham, Andy Cole a ținut să-și ia rămas bun de la fotbal de la Nottingham Forest, echipa locală, însă Cole reprezintă un nume uriaș în Premier League, mai ales pentru suporterii de pe Old Trafford.
Andy Cole
Cole a pus umărul serios la reputația pe care o are în întreaga lume Premier League, care poartă numele de cel mai frumos campionat din lume. Cole și-a adus și el contribuția la acest titlu prin cariera de excepție pe care și-a construit-o în campionatul din Marea Britanie. Probabil că marea dilemă legată de cariera lui Cole este legată de activitatea lui la echipa națională. În cele 15 apariții bifate, el a înscris un singurl gol (Cupa Mondială, vs. Albania în 2002).

Andy Cole, atacantul de care adversarii se temeau cel mai mult

Andy Cole a fost și va rămâne pentru mult timp unul dintre cei mai de temut atacanți din istoria Premier League. El este al treilea marcator din istoria campionatului Angliei, cu 187 de reușite. Doar Alan Shearer și Wayne Rooney au reușit să-l întreacă, cu 260 de goluri, respectiv 208 de reușite. Cole nu era doar un bun executant, dar și un vizionar când se apropia de poarta adversă. Astfel, de-a lungul timpului, el a oferit 127 de pase de gol.
Andy Cole
A avut o carieră de 20 de ani, din care șase sezoane le-a petrecut pe Old Trafford, acolo unde a scris istorie. Cole a jucat, de asemenea, și pentru Arsenal, Newcastle United, Blackburn Rovers, Fulham, Manchester City, Portsmouth și Sunderland, la fel cum a făcut în League One pentru Bristol City, Birmingham City, Burnley și Nottingham Forest. De-a lungul carierei, Andy Cole a câștigat cinci titluri de campion în Premier League, toate cu Manchester United, două Cupe ale Angliei, ambele cu Manchester United, 1 titlu de Champions League cu Manchester United (1998/1999), fiind de asemenea o fată golgheterul anului în Premier League, cu 34 de goluri, în sezonul 93/94).

Andy Cole pe Old Trafford, o poveste de suflet pentru fanii Man United

Pe data de 10 ianuarie 1995, Cole era transferat la Manchester United, pentru suma de 7 milioane de lire sterline - 6 milioane bani gheață plus mutarea fotbalistului Keith Gillespie, care valora 1 milion de lire sterline, de la Manchester la Newcastle. Această sumă a fost un record la vremea respectivă fotbalul englez, record care avea să fie doborât doar 6 luni mai târziu, la transferul lui Stan Collymore, de la Nottingham Forest la Liverpool, pentru 8.5 milioane de lire sterline. Cole și-a demonstrat imediat valoarea pe Old Trafford, el reușind 12 goluri în primele sale 18 meciuri pentru United în campionat, între care 5 goluri în victoria zdrobitoare, cu 9-0, în fața celor de la Ipswich Town, și 2 goluri în meciul câștigat cu 3-2 la Coventry City.
Fără îndoială, sezonul 1997-1998 a fost cel mai bun al lui Cole la Manchester United devenind cel mai bun marcator din Premier League, cu 18 goluri. La acea vreme, Cole făcea un cuplu excelent în atac cu Teddy Sheringham, dar chiar și așa, pentru a doua oară în 9 sezoane, United n-a câștigat niciun trofeu în anul respectiv. Cole a înscris primul său hat-trick european în meciul din deplasare cu Feyenoord Rotterdam și a încheiat sezonul pe locul doi în topul celor mai buni fotbaliști ai anului, după Dennis Bergkamp de la Arsenal.
În sezonul 1998-1999, rivalii lui Cole pentru titularizare erau Dwight Yorke, Teddy Sheringham și Ole Gunnar Solskaer. Însă Cole a făcut un cuplu foarte bun în atac împreună cu Yorke, și a jucat un rol foarte important în câștigarea triplei din acel an, campionatul, Cupa Angliei și Champions League. Cole a înscris golul decisiv în ultimul meci al sezonului, cu Tottenham Hotspur, United terminând astfel cu un punct în fața lui Arsenal. A înscris de asemenea și al treilea gol, cel decisiv, în semifinala de Champions League, câștigată de United în fața lui Juventus Torino, cu 3-2, calificându-și echipa în finală pentru prima oară în 31 de ani. Cuplul de atacanți Cole-Yorke a marcat 52 de goluri. Tot în acel sezon, Cole a înscris și cel de-al 100-lea său gol în Premier League într-un meci foarte important cu Arsenal, terminat 1-1.
Andy Cole
În sezonul 1999-2000 a fost din nou cel mai bun marcator al lui United, cu 19 goluri în 28 de meciuri jucate. A câștigat al patrulea titlu de campion în cinci sezoane și pentru al treilea an consecutiv a înscris peste 20 de goluri în toate competițiile. A marcat cel de-al 100-lea său gol pentru Manchester United în egalul 2-2 cu Wimbledon. A mai urmat un titlu în sezonul 2000-2001, când în ciuda unei accidentări, Cole a înscris 13 goluri în toate competițiile, dintre care 4 în Champions League, devenind astfel cel mai bun marcator al lui United în această competiție. Ultima lui apariție în echipa lui Manchester United a avut loc la 13 martie 2007, când a intrat la pauză într-un meci amical cu o selecționată European XI pentru celebrarea a 50 de ani a Comunității Europene și 50 de ani ai lui Manchester United în Champions League.

Top 10 al golgheterilor din istoria Premier League

  • 1. Alan Shearer – 260 de goluri
  • 2. Wayne Rooney – 208
  • 3. Andrew Cole - 187
  • 4. Sergio Aguero - 180
  • 5. Frank Lampard - 177
  • 6. Thierry Henry - 175
  • 7. Robbie Fowler - 163
  • 8. Jermain Defoe - 162
  • 9. Michael Owen - 150
  • 10. Les Ferdinand - 149
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo