Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT. Edwin van der Sar, legenda care a renăscut pe Old Trafford

Vlad Dumitrescu

Actualizat 31/03/2020 la 21:48 GMT+3

Edwin van der Sar este cu siguranță unul dintre cei mai mari portari din istoria Premier League, dacă nu chiar din istoria fotbalului. Olandezul a trăit momente de glorie când mulți jucători se pregătesc de retragere și a adus un nou stil de a apăra în lumea fotbalului.

Manchester United’s goalkeeper Edwin Van der Sar celebrates after the final whistle

Credit imagine: PA Sport

Povestea lui van der Sar nu avea cum să înceapă decât cu Johan Cruyff. Legenda olandeză a reconstruit practic ideea portarului în sistemul său 3-4-3 în care goalkeeperul devenea practic un nou jucător de teren. Cruyff avea nevoie pentru acest lucru de un portar care să poată completa viziunea sa de fotbal total.
Moștenirea lui Cruyff de la Ajax este una imensă dar aspectele privind rolul unui portar sunt cele mai importante în această poveste pentru că ele au dus la progresul lui van der Sar. Edwin s-a născut într-un sat mic din Olanda și s-a alăturat clubului local Foreholte la vârsta de 10, petrecând anii 1980 - 1985 acolo pentru ca apoi să se mute la VV Noordwijk, unde a stat până la 20 de ani.
Antrenorul echipei de tineret de la Noordwijk, Ruud Broring, juca des cărți cu antrenorul secund de la Ajax de la acea vreme, un anume Louis van Gaal. Când van Gaal a menționat că are nevoie de un portar, Broring nu a ezitat și l-a oferit pe Van der Sar. Zis și făcut iar pentru tânărul Edwin nu putea să existe un loc mai bun unde să se dezvolte. Leo Beenhakker i-a oferit debutul la prima echipă, titularizdându-l pentru nouă meciuri la sfârșitul sezonului 1990/1991 după ce titularul Menzo s-a accidentat.
Edwin Van Der Sar et ses coéquipiers
Tânărul de 20 de ani a jucat bine și a primit doar trei goluri în nouă meciuri. Adevăratul progres a venit însă odată cu trecerea lui Van Gaal în rolul de principal în timp ce antrenorul cu portarii, Frans Hoek, l-a pregătit pe Van der Sar pentru a se mula pe modelul de portar al lui Cruyff.
Nu este surprinzător așadar că Van der Sar era foarte bun la distribuția mingii, mai ales că Edwin și-a început ca fundaș. Într-o zi portarul nu era acolo așa că antrenorul de atunci i-a spus să treacă în poartă, fiind cel mai înalt de pe teren. O decizie înțeleaptă care i-a schimbat viața.
În sezonul 1991/1992 Van der Sar a fost rezervă, însă a profitat de acest lucru pentru a se pregăti intens cu antrenorul de portari, Hoek. El se antrena de două ori pe zi și punea accent pe calitățile cele mai importante la Ajax. ”Acordam multă atenție lucrurilor importante la Ajax, precum capacitatea mea de a participa la joc ca și cum aș fi fost al 11-lea jucător de câmp”.
edwin van der sar, manchester united, 2011
Hoek considera că era de mare importanță ca echipa să păstreze posesia astfel că de multe ori jocul lui Ajax era reluat de la portar, care găsea apoi un coechipier într-o poziție bună. Acest tip de joc i-a devenit apoi caracteristic lui Van der Sar, care a fost un ”sweeper keeper”, în genul lui Manuel Neuer, care nu ezita să iasă atunci când era nevoie.
Van der Sar era însă foarte bun și la aspectele mai tradiționale așteptate de la un portar: ieșea bine pe centrări, era o prezență influentă în careu și se baza de multe ori pe o poziționare excelentă astfel că nu era neapărat nevoie de intervenții ”eroice”.
Edwin van der Sar bids farewell to the audience in a crowded arena on 03 August 2011 in Amsterdam,

În sfârșit titular la Ajax

Profitând de câteva greșeli ale tituarlui Menzo, Van der Sar s-a impus ca titular spre sfârșitul sezonului 1992/1993 iar în următoarele stagiuni a jucat mereu cel puțin 40 de meciuri. În anii ce au urmat, Van der Sar a câștigat totul cu Ajax: patru Eredivisie, trei Cupe ale Olandei, un Champions League. După nouă ani petrecuți la Amsterdam, Edwin simțea nevoia unei schimbări. Destinația părea să fie Old Trafford, dar Juventus a intrat pe fir în ultimul moment.
Ferguson îl dorea pe Van der Sar însă scoțianul s-a interesat în acest timp și de Mark Bosnich iar în urma întârzierii unei decizii de la Manchester United, olandezul a ales calea Italiei, lansând astfel un lung șir de regrete pentru Ferguson.
Edwin van der Sar

Nepotrivirea de la Torino

Deși a jucat 66 de meciuri în Serie A pe durata a două sezoane la Juventus, nu părea că Delle Alpi este locul potrivit pentru Van der Sar. Olandezul era la acea vreme considerat de mulți cel mai bun goalkeeper din lume așa că am fi putut presupune că Juventus se va adapta la stilul lui și nu invers. Însă nu așa s-a întâmplat. În Olanda, Van der Sar putea risca, însă în Calcio această abordare nu era privită cu ochi bune, astfel că puține mingi erau jucate în apărare. Rolul lui a fost astfel restricționat iar încrederea în sine a scăzut.
I-a fost promis că echipa își va schimba stilul, însă acest lucru nu s-a întâmplat, Carlo Ancelotti nefiind de acord la acea vreme. O gafă în meciul cu Lazio care a costat-o titlul pe Juventus a determinat clubul să îl trimită pe Van der Sar la oftalmolog. Încrederea în sine i-a scăzut și mai mult iar după ce Juventus l-a adus pe Gianluigi Buffon de la Parma în 2001, situația era evidentă. Van der Sar trebuia să plece.
Chelsea's Claudio Pizarro's penalty is saved by Manchester United's Edwin Van der Sar

Misteriosul transfer la Fulham

A urmat apoi în sfârși transferul în Anglia. Numai că nu la Manchester United ci la Fulham. Clubul din Londra rămâne o anomalie pe CV-ul olandezului. Patronul lui Fulham, Mohamed al-Fayed promisese la acea vreme că va transforma clubul în ”Manchester United al sudului Angliei”. Van der Sar a fost convins de un salariu bun și o vilă în Richmond. Cu siguranță și de posibilitatea de a juca în Premier League.
După patru ani petrecuți pe Craven Cottage, o perioadă cu siguranță frustrantă pentru Van der Sar, care știa că este unul dintre cei mai buni goalkeeperi din lume, în 2005 Ferguson a venit în sfârșit să îl salveze. Van der Sar se muta pe Old Trafford pentru suma de 4 milioane de lire, cu șase ani mai târziu de cât ar fi trebuit.
Edwin van der Sar

A doua șansă: legendă pe Old Trafford

Se spune că în viață e bine să profiți de șansele pe care le primești iar Van der Sar știe cel mai bine asta. A urmat o relansare de carieră remarcabilă pe Old Trafford. La 35 de ani Van der Sar a venit la Manchester United și a readus titlul unui club care nu mai câștigase campionatul din 2003. Au urmat trei titluri consecutive, multe cupe, multe prezențe în echipa sezonului, premii individuale și recorduri: 1.311 minute fără gol primit rămâne un record în istoria Premier League. Van der Sar este o legendă a lui Manchester United, iar apogeul a fost cu siguranță finala Champions League din 2008.
Van der Sar nu era neapărat renumit pentru capacitatea sa de a apăra penalty-uri astfel că înainte de finala de la Moscova el a cerut sfatu fostului portar al naționalei Olandei, Hans van Breukelen. El i-a spus că ar trebui să facă reserach înainte de fiecare partidă pentru a vedea cum șutează adversarii săi. Astfel că asta a și făcut iar momentul de care își va aduce mereu aminte cu plăcere va fi penalty-ul executat de Anelka în finala Champions League de la Moscova, câștigată la loviturile de 11m de Manchester United în fața lui Chelsea.
Jucătorii lui Chelsea erau hotărâți să tragă preponderent în stânga pentru că Van der Sar obișnuia să plonjeze în dreapta, dar chiar înainte să execute Anelka, olandezul i-a făcut semn să tragă în stânga. Derutat și indecis, Anelka a tras în dreapta, chiar în Van der Sar. Un moment rar de euforie pentru olandez, cel care de obicei nu se manifestă pe teren, a urmat. Cu pumnul în aer, Van der Sar știa că a ajuns, la 38 de ani, la apogeul carierei. Niciun fan United nu va uita cât de important a fost Edwin Van der Sar pentru succesul diavolilor în a doua parte a perioadei petrecute de Ferguson pe Old Trafford.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo