„Idioți. Idioți, idioți, idioți”. Asta a avut Cantona de spus „în apărarea sa” după ce a primit o lună de suspendare pentru că a lovit cu mingea un arbitru pe vremea când juca în Franța. Așadar suspendarea a ajuns la două luni. Nervos, Cantona, care câștigase titlul în Ligue 1 în sezonul anterior cu Marseille, a hotărât că se va retrage din fotbal la doar 25 de ani.
După mai multe consultații cu un psiholog dar și cu selecționerul Franței de la acea vreme, Michel Platini și o perioadă de pauză, Cantona a ales să revină totuși la fotbal, dar nu în Franța. Marele Platini a aranjat ca el să meargă la Sheffield Wednesday dar neimpresionat de condițiile de acolo, Cantona a ajuns în cele din urmă pentru 900.000 de lire la Leeds United, în ianuarie 1992. În 28 de partide jucate pentru Leeds, Cantona a marcat de 9 ori, inclusiv un hat-trick memorabil în fața lui Liverpool. Avea să fie un an magic pentru Leeds, care a cucerit ultimul titlu înainte ca noua eră – Premier League – să înceapă.
https://i.eurosport.com/2014/10/17/1333555.jpg
Premier League
Mane, spre Bayern, Liverpool i-a găsit deja super-înlocuitor! Planul genial al lui Klopp
ACUM 5 ORE
Sir Alex Ferguson căuta un atacant în acea perioadă iar Cantona îndeplinea criteriile căutate de scoțian. În perioada în care fotbalul englez trecea prin cea mai importantă transformare a sa, prin care urma să atragă investiții masive și un public cu adevărat global, Cantona mergând pe Old Trafford a fost catalistul necesar pentru o perioadă de succes remarcabil a diavolilor.
Paul Ince își amintește că impactul lui Cantona a fost unul instant. O schimbare de paradigmă care parcă se anunța de la sine: „Eu sunt Eric și am venit să vă câștig titlul”. Acesta era sentimentul pe care marele Cantona îl emana încă din primele zile petrecute în vestiarul de pe Old Trafford.
https://i.eurosport.com/2015/06/12/1613280.jpg
Dacă înainte de venirea lui Cantona, United avea probleme în a lega mai multe victorii sau chiar a marca consistent, Cantona a avut un impact imediat: flerul și încrederea sa în sine aducând renașterea echipei, contribuind cu goluri și assist-uri esențiale iar Manchester United avea să fie campioana sezonului 1992/1993, primul din era Premier League. Cantona devenise deja eroul dar și personajul negativ, în același timp, în fotbalul englez.
Amendat cu 1000 de lire pentru că a scuipat un an al lui Leeds, The King era deja recunoscut în Anglia: primul jucător care a luat titluri consecutive cu echipe diferite, francezul cu gulerul ridicat și pieptul mereu pompat, plin de încredere și aroganță. Agresiv și tehnic. Încrezător și de neoprit. O enigmă.
https://i.eurosport.com/2016/01/18/1773097.jpg
Reclama făcută de Nike în onoarea sa spune totul: „1966 a fost un an mare pentru fotbalul englez. S-a născut Eric”. Fenomenul Cantona mărșăluia fără oprire în fotbalul englez.
A urmat un sezon relativ liniștit pentru standardele lui Cantona: un nou titlu cu United, cu Eric golgheter (26 de goluri în toate competițiile). Dar măreția lui Eric de pe teren a dat naștere la o altă întrebare în mintea francezului: dacă eu sunt un jucător ca nimeni altul, de ce mi s-ar aplica aceleași reguli?
https://i.eurosport.com/2017/11/03/2203209.jpg
Așa ajungem și la celebrul incident. Într-un meci cu Crystal Palace, Cantona a primit roșu după un incident cu Richard Saw, de la echipa gazdă. Cei doi s-au tatonat tot meciul. În drum spre ieșirea de pe teren, unul dintre fanii gazdelor i-a strigat: „Du-te înapoi în Franța, francez nenorocit!”. Eric a izbucnit. Cine era băiatul ăsta să-i spună lui, Regelui, asemenea cuvinte?! S-a aruncat direct în el, cu o lovitură de kung-fu care l-ar face gelos și pe Bruce Lee. Execuția a fost perfectă.
Răspunsul filosofic al lui Cantona de la conferința de presă a rămas în istorie. Francezul a avut doar atât de spus: „Când pescărușii urmăresc barca de pescuit, o fac pentru că au impresia că vor fi aruncate hamsii în mare”. Toți jurnaliștii au rămas muți, uitându-se unul la altul, încercând să descifreze mesajul „criptic” al filosofului. Ce a vrut să spună autorul? Nimeni nu știa.
https://i.eurosport.com/2020/05/12/2817884.jpg
Mai exact, nimeni nu știa cine era de fapt acest Eric Cantona. Ce era de fapt noul Premier League? Acest produs vândut ca fiind ceva de mare finețe, civilizație. Gestul lui Cantona a venit ca o eroare în Matrix. Francezul care demonstra o finețe și o subtilitate rară pe teren, a recurs la un gest barbar. Premier League, noua eră a fotbalului, era victima unui act de trib. Spectacolul fusese deconspirat. Lumea era în șoc.
Satisfăcut parcă de o nouă performanță, Cantona s-a întors nouă luni mai târziu, în octombrie, ca și cum nimic nu s-a schimbat. În primul meci de la revenire a creat de unul singur un gol superb. În primul meci jucat pe Selhurst Park de la incident a marcat o dublă. Demonstrând că Eric aduce titlul pe Old Trafford oricând vrea, United a reușit atunci dubla internă, Premier League și FA Cup. Cupa a fost câștigată după o finală cu Liverpool în care Cantona, de acum căpitan, a marcat singurul gol al partidei.
Sezonul următor a adus un nou titlu pentru Cantona alături de Manchester United dar și un anunț șoc: la doar 30 de ani, „The King” își anunța retragerea din fotbal. Alături de diavoli, Eric a câștigat patru campionate în cinci ani, dar mai important de atât a readus la viață o echipă care avea nevoie de un salvator. În plus, a schimbat pentru totdeauna peisajul fotbalistic din Marea Britanie, provocând fanii și presa să reevalueze ce înseamnă de fapt un fotbalist și cum ar trebui să îi privim pe acești sportivi.
Dacă pescărușii urmăresc mereu barca de pescuit în speranța de hamsii, presa și fanii au urmărit fiecare mișcare a lui Cantona din anii 90 în speranța că vor de o nouă fază memorabilă, de o nouă bijuterie de gol, de un nou incident memorabil. Fotbalul nu a mai fost la fel după sosirea Regelui în Anglia.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
Sadio Mane, adio Liverpool! Lovitură de teatru: curtat de Real și PSG, senegalezul a ales alt gigant
ACUM 12 ORE
Premier League
Nottingham Forest, super-campioana uitată care bate la porțile Premier League
25/05/2022 LA 10:38