Respectat de o lume întreagă pentru talentul, flerul și capacitatea sa de a decide un meci într-o clipită, Ryan Giggs și-a făcut un renume drept un stâlp al lui United, un apărător neînfricat al prestigiului unuia dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din lume. Mai mult, Giggs a fost printre cei care au contribuit la reconstruirea clubului.
Ryan Giggs a impresionat încă de când era la academia lui Manchester United iar Sir Bobby Robson l-a remarcat inițial pe tânărul galez după ce a creat niște momente de magie împotriva echipei de tineret pentru Salford Boys. Robson își aducea aminte: ”Prima oară când l-am văzut pe Giggsy, juca la Salford Boys împotriva academiei lui Manchester United. Era slab dar a trecut fără probleme de patru dintre jucătorii noștri ca și cum nu ar fi fost acolo și apoi a marcat”. Giggs avea apoi să joace pentru și chiar să fie căpitanul echipei de tineret a lui United care a câștigat Cupa Angliei la tineret în 1992, deși la acea vreme începuse deja să joace sporadic și la prima echipă.
Giggs a continuat să impresioneze în aparițiile sale pentru prima echipă iar London Evening Standard l-a descris astfel: ”Un mijlocaș de bandă de doar 17 ani care are o viteză impresionantă, un păr negru vâlvoi și o relație de nedespărțit între piciorul său stâng și mingea”. Decizia lui Sir Alex Ferguson de a-l lua pe Giggs la prima echipă dar și meciurile excelente făcute de galez i-au asigurat lui Giggsy o prezență constantă în succesele lui United.
Premier League
Blestemul numărului "9", la Chelsea. Lukaku, ultimul de pe o listă lungă de eșecuri
30/06/2022 LA 09:21
https://i.eurosport.com/2018/11/14/2462051.jpg
Galezul a continuat evoluțiile bune pentru restul sezonului de debut la prima echipă și a fost un membru important al echipei care a terminat pe locul doi în campionat și a câștigat Cupa Ligii. Giggs a fost ales cel mai bun tânăr jucător al sezonului. La începutul sezonului viitor, Giggs a pus stăpânire pe flancul stâng al lui United. Progresul remarcabil al său în echipa lui United a concis cu dominarea totală a diavolilor în anii 90, United câștigând primul trofeu Premier League dar și Cupa Angliei în sezonul de debut al lui Giggs, care a fost din nou ales cel mai bun tânăr jucător.
Giggs a revoluționat imaginea fotbaului iar acest lucru era evident din toate oportunitățile de marketing pe care le avea. Giggs avea propriul show la TV, ”Ryan Giggs Soccer Skills”, era prezent pe coperțile revistelor. Noul George Best.
https://i.eurosport.com/2013/01/18/938889.jpg
Fără îndoială cea mai memorabilă contribuție a lui Giggs a venit în prelungiri după ce a fost introdus în locul lui Jesper Blomqvist împotriva lui Arsenal în rejucarea unei semifinale din Cupa Angliei în 1999.
United era în 10 oameni pe Villa Park după eliminarea lui Roy Keane iar elevii lui Sir Alex Ferguson aveau nevoie de golul decisiv care îi va duce în finală. Ce a urmat este considerat de mulți cel mai frumos gol din istoria Cupei Angliei. Giggs a trecut cu o lejeritate implauzibilă de întreaga apărare a lui Arsenal pentru ca apoi să plaseze mingea impecabil și să marcheze golul carierei. United era fără căpitan pe teren, dar avea un lider.
Descris ca unul dintre cei mai promițători tineri din lume, comparațiile cu Best erau constante: ambii erau extrem de rapizi și capabili de driblinguri amețitoare. Cu toate astea, galezul avea ceva special. Ceva ce l-a făcut până și pe marele George Best să spună: ”Într-o zi s-ar putea să se spună despre mine că am fost încă un Ryan Giggs”.
https://i.eurosport.com/2018/11/09/2458117.jpg
În următoarele sezoane, la prima echipă și-au făcut apariția Beckham, Scholes, Butt și frații Neville, după succesul lui Giggs. ”The Class of 92” a fost extrem de influentă într-o echipă a lui United care a câștigat trei titluri în patru sezoane iar acum căuta să domine Europa. Giggs s-a ridicat și el la nivelul așteptărilor și și-a demonstrat valoarea și pe scena europeană.. ”Beckham și Scholes și-au demonstrat valoarea ca marcatori, dar Giggs este cel mai bun. A fost genial cu noi și va fi chiar mai bun la anul”, declara Alessandro Del Piero.
Abia în 1999 Giggs a triumfat în sfârșit în Europa alături de Manchester United, într-un sezon remarcabil în care diavolii au reușit tripla istorică. Sheringham și Solskjaer sunt întipărți în amintirile fanilor pentru golurile decisive marcate, dar nu trebuie subestimată importanța assist-ului lui Ryan Giggs pentru golul egalizator al lui Teddy Sheringham.
https://i.eurosport.com/2013/11/29/1141782.jpg
De atunci, Giggs a avut o carieră extraordinară, care s-a întins pe 22 de sezoane și a inclus 34 de trofee, fiind cel mai decorat jucător din istoria Premier League. Dincolo de talentul său fantastic, longevitatea carierei galezului trebuei remarcată.
”Este imposibil să înlocuiești un jucător ca Ryan Giggs, nu găsești ușor unul ca el. Este o raritate. Are calități de clasă mondială și a realizat atât de multe la club. Poți doar să-l admiri” - Sir Alex Ferguson
Fără îndoială, lumea fotbalului a remarcat talentul lui Giggs. ”Este cu adevărat un jucător de clasă mondială”, a declarat Zidane. ”Cantona este un mare jucător, dar nu l a fel de bun ca Ryan Giggs”, consideră marele Johan Cruyff. Alessandro del Piero a declarat: ”Am plâns de două ori în viața mea uitându-mă la un jucător de fotbal. Prima oară a fost la Diego Maradona iar a doua oară când l-am văzut pe Ryan Giggs”.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
Sadio Mane vs Darwin Nunez. Iese pe plus Liverpool? Plusuri și minusuri pentru cei doi
29/06/2022 LA 11:51
Premier League
Chelsea încearcă să dea o dublă lovitură: negociază pentru doi jucători de la City
28/06/2022 LA 06:52