Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Everton - Liverpool | Meci de şah la nivel tactic între Ancelotti şi Klopp

Cristian Mihală

Actualizat 16/10/2020 la 13:17 GMT+3

Everton - Liverpool este meciul etapei în Premier League, sâmbătă, ora 14:30, în direct pe Eurosport. Meciul care se va disputa pe Goodison Park reprezintă un test crucial pentru ambele echipe, iar tactica impusă de cei doi manageri poate decide echipa care se va impune la final.

Jurgen Klopp, Carlo Ancelotti

Credit imagine: Getty Images

articol scris de Valentin Nicola
Everton pornește înaintea marelui derby de pe prima poziție în clasament, cu punctaj maxim după primele 4 etape și un golaveraj pozitiv, +7. Succesul echipei nu este unul întâmplător, iar Carlo Ancelotti este principalul factor pentru parcursul foarte bun al echipei de până acum. Principala modificare în sistemul de joc al echipei în acest debut de sezon a fost trecerea de la un 4-4-2 la un 4-3-3 fluid, prin transferuri bine gândite: James Rodriguez, Allan, Doucoure sau Godfrey.
De cealaltă parte, Liverpool vine după eșecul usturător contra celor de Aston Villa 2-7, înfrângere care a expus vulnerabilitățile campioanei en-titre în fața unei echipe care este bine organizată la nivel tactic și care dispune de un playmaker în formă, Grealish. Pentru a se impune în derby-ul Merseyside, echipa lui Jurgen Klopp trebuie să fie în cea mai bună formă fizic[ pentru a efectua un contrapressing perfect, principala armă a lui Liverpool sub comanda lui Klopp.
Echipe probabile:
  • Everton: Pickford - Coleman, Mina, Keane, Digne - Doucoure, Allan, Andre Gomes - Rodriguez, Calvert-Lewin, Richarlison.
  • Liverpool: Adrian - Trent Alexander Arnold, Fabinho, Van Dijk, Robertson - Thiago, Henderson, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mane.

Planul tactic al lui Ancelotti

Everton se bazează pe un sistem de joc 4-3-3 fluid, care acționează diferit în funcție de adversar. În meciul cu Liverpool, "caramelele" vor întâlni o echipă care efectuează un pressing agresiv, moment în care închizătorul lui Everton - respectiv Allan - va fi obligat să conecteze rețeaua de pase cât mai rapid, în lipsă de timp și spațiu. Punctele forte ale echipei sunt fundașii laterali Digne și Coleman, care împreună cu James Rodriguez reprezintă piesele care suțin transformarea echipei pe faza de organizare ofensivă din 4-3-3 într-un sistem 2-3-2-3 (WW).
Va fi un meci în care duelurile 1 vs 1 vor fi decisive, dar, mai mult decât atât, trupa lui Ancelotti va căuta să izoleze fundașii laterali adverși, în special pe zona de acțiune a lui Rodriguez, prin triunghiuri de poziționare formate în flancuri, urmate de pase filtrante.

Everon Liverpool: Poziționarea lui James Rodriguez, crucială

James Rodriguez, columbianul lui adus în această vară pe Goodison Park, este jucătorul care conectează jocul lui Everton în fazele de tranziție și organizare ofensivă.
Deși este listat pe foaia de joc în rol de extremă dreapta, acesta obișnuiește să se deplaseze în centrul terenului pentru a permite învăluirea fundașului dreapta Coleman în spatele liniei defensive adverse, moment în care Doucoure rămâne la acoperire. Versatilitatea și tehnica de excepție deținute de columbian îi permit acesuia să acționeze ca un "decar" pentru Everton, fapt ce destabilizează adversarul direct și conferă avantaj în duelurile directe 1 vs 1, moment în care Rodriguez devine letal pentru oponentă.
Este de așteptat ca Liverpool, cel puțin pentru această partidă, să utilizeze un parteneriat format din Thiago și Henderson în fața apărării pentru a întâmpina la timp incursiunile lui James Rodriguez înspre interiorul terenului, fără a neglija pericolul creat de Richarlison și Calvert-Lewin în partea centrală, respectiv opusă de teren, sistemul 4-3-3 fiind mult mai sigur în a acoperi culoarele intermediare ale terenului.
Everton Liverpool

Liverpool se bazează pe contrapressing

Liverpool are 3 avantaje în această înfruntare: eficiența defensivă a perechii Mane-Robertson, inteligența tactică a lui Firmino și celebrul contrapressing.
Sadio Mane și Andrew Robertson vor avea misiunea de a bloca flancul unde acționează James Rodriguez, iar acesta este un avantaj pentru Liverpool, deoarece contribuția lui Mane nu constă doar pe faza ofensivă; senegalezul este un jucător de atac cu o rată de succes impresionantă atunci când vine vorba de tackling-uri: 72.7%, față de 37.5% procentajul lui Mo Salah din sezonul trecut de Premier League.
Everton este o echipă extrem de redutabilă pe faza de tranziție ofensivă, iar Allan este jucătorul care, prin pasele sale, pornește faza de tranziție ofensivă a echipei. Jose Mourinho a încercat în prima etapă (Spurs a pierdut cu 1-0, chiar la Londra), fără succes, să îl blocheze prin folosirea unei extreme iar această mutare nu a făcut decât să îl elibereze din marcaj pe Digne care a reușit astfel să avanseze nestingherit în terenul advers.
Jurgen Klopp știe asta, iar sarcina de pressing incipient îi va reveni lui Roberto Firmino, care va pune presiune pe Allan încă de la prima atingere de balon a acestuia, închizătorul brazilian fiind nevoit să mute în lateral balonul, moment pe care Liverpool abia îl așteaptă.
Campionii en-titre vor încerca să aplice imediat un contrapressing focusat pe restrângerea spațiului, congestionând astfel zonele de acțiune pentru adversar. În cazul în care Liverpool reușește să aplice perfect pressing-ul, Everton se poate trezi în situația în care tranziția ofensivă este blocată iar jucătorii rămași izolați între adversari vor fi fără opțiuni de pasă.
O tactică riscantă care, dacă nu este acompaniată de un nivel de fitness bun din partea jucătorilor, va produce efecte inverse asemănătoare cu cele din partida precedentă de campionat.
Everton Liverpool

Dueluri de urmărit în Everton - Liverpool

Ambele formații se bazează pe aportul ofensiv al fundașilor laterali Trent Alexander Arnold - Robertson, respectiv Coleman – Digne. Ambele perechi devin, pe fază de atac, adevărate extreme în sistemul gândit de către cei doi tehnicieni.
Everton - Liverpool se anunță o partidă extrem de interesantă între ocupanta la zi a primului loc în Premier League și campionii en-titre. Nu se poate spune că vreuna dintre echipe pleacă ca favorită înaintea fluierului de start, însă condiția fizică în care se vor afla baieții lui Jurgen Klopp poate înclina balanța decisiv. Un contrapressing ineficient va pune în mare dificultate linia defensivă a lui Liverpool iar James Rodriguez poate exploata spațiile libere din apărarea adversă exact cum a făcut-o Jack Grealish pe Villa Park.
Everton Liverpool
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Programul etapei în Premier League
Premier League, program etapa a 5-a
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo