Eurosport: o poate opri pe Liverpool sezonul viitor?
Berbatov: E important să ne dăm seama că niciun sezon nu este la fel ca cel precedent. Fiecare meci de fotbal este diferit, ceea ce face fiecare sezon diferit. Liverpool a dominat în acest sezon și sigur că va dori să continue în aceeași manieră și să învingă categoric fiecare echipă. Are lotul necesar pentru a face asta, dacă își păstrează toți jucătorii. Nu cred că mai trebuie adus cineva, însă va fi interesant dacă o va face. Vedetele echipei se apropie de 30 de ani, ceea ce va fi o provocare. Va deveni tot mai greu să mențină aceste standarde înalte pe măsură ce îmbătrânesc, excepții de la regulă fiind Ronaldo și Messi.
Sper ca Manchester United să se lupte cu Liverpool, împreună cu echipele obișnuite precum Manchester City, Chelsea, Tottenham și Arsenal, care vor fi dezamăgite de felul în care Liverpool a câștigat titlul – atât de ușor. Și alte echipe pot să se implice – Leicester, Wolverhampton și Sheffield United, echipe care pot încerca să modifice ordinea din Big 4. Nu cred că vor avea puterea să devină campioane, dar uitați ce a făcut Leicester în 2016. Să sperăm că echipele mari se vor trezi și vor fi mai aproape de Liverpool sezonul viitor.
Premier League
Liverpool şi Aston Villa, mutări "fulger"! Două transferuri confirmate, în Premier League
IERI LA 12:20
E: Cum îți explici declinul lui Manchester United de după plecarea lui Sir Alex Ferguson?
B: Cred că este o situație foarte similară cu cea de la Arsenal. Ambele cluburi au avut manageri extrem de longevivi în Sir Alex Ferguson și Arsene Wenger, iar când ei au plecat, echipele lor au suferit. În diferite moduri, dar ambele au suferit. Poate că această longevitate a managerilor și-a spus cuvântul și după o perioadă atât de lungă cu un singur om în frunte, e nevoie de timp pentru a-și regăsi calea corectă.
Acesta ar fi principalul motiv, în opinia mea, fiindcă atunci când ești condus de același om mult timp, cu același regim de antrenament, cu același joc și același mod de a face lucruri, atunci când vine altcineva va dura până când te obișnuiești cu diferențele. Asta e singura problemă cu a avea un manager grozav atât de mult timp – el va fi de neînlocuit, iar când va pleca e nevoie de timp pentru ca echipa să-și dea seama ce trebuie să facăîn continuare. Partea bună e că cu o astfel de conducere, vei câștiga și câteva trofee în acea perioadă.
https://i.eurosport.com/2011/01/21/681570.jpg
E: Care este cea mai importantă lecție primită de tine de la Sir Alex Ferguson?
B: Probabil că nu e doar cazul meu, dar am putut învăța lucruri foarte ușor observând cum vorbea cu jucătorii, știind ce să spună la momentul când aveau nevoie să audă ceva, cum să motiveze oamenii și cum să-i mențină motivați pe cei care nu jucau. E greu să explici cuiva că nu va juca, dar să-l înveți să accepte asta și săîncerce să fie mai bun data următoare. Dacă vrei să fii implicat în fotbal trebuie să știi lucrurile astea, iar apoi le poți împărtăși mai departe cu jucătorii tineri.
Mă simt norocos că am lucrat cu el timp de patru ani, dar imaginează-ți cât de mult au învățat Giggsy sau Scholes în 20 de ani cu el acolo. Nivelul lor de cunoștințe trebuie să fie incredibil.
E: Care a fost fundașul împotriva căruia ți-a fost cel mai greu să joci în carieră?
B: În Anglia a fost Nemanja Vidić. Îmi amintesc că jucam împotriva lui când eram la Spurs și era un coșmar. Avea această abilitate de a distruge jucătorii. Apoi, când am semnat cu United și l-am avut coechipier, era exact la fel. Obișnuia să mă lovească pe mine și pe toți ceilalți jucători la antrenamente. Nu conta cine erai, o sesiune de antrenamente era ca un meci.
În afară de el, Vincent Kompany era un fundaș central mare și puternic, rapid și inteligent și mereu uram să joc împotriva lui, de asemenea. John Terry era un alt fundaș puternic contra căruia am jucat de multe ori. Fundașii puternici care erau și rapizi, agili și inteligenți erau mereu un coșmar, însă totodată îți dorești cumva să joci împotriva lor pentru a-ți testa abilitățile.
E: Care este cel mai bun atacant din Premier League în momentul de față?
B: Asta este o întrebare dificilă, pentru că există mulți atacanți grozavi în Premier League în acest moment și fiecare dintre ei încearcă să aducă ceva diferit în joc.
Dacă nu judecăm după statistici, ci după felul în care joacă și combină cu restul coechipierilor, aș spune că Harry Kane. El are tot ce trebuie. Face atât de multe sacrificii în timpul unui joc, deschide terenul pentru alți jucători, șuturile sale sunt incredibile și, chiar dacă lumea nu realizează, este rapid. Are nevoie de doar o secundă în fața fundașului și este dificil de prins din urmă.
https://i.eurosport.com/2020/07/03/2843118.jpg
Premier League
Real Madrid, în corzi! Marea țintă a lui Perez, după ratarea lui Mbappe, a ales Liverpool
23/05/2022 LA 07:04
Premier League
Jurgen Klopp, reacție de mare clasă, după ce City a devenit campioană cu o remontada istorică
22/05/2022 LA 21:00