Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Falimentul Everton! Jumătate de miliard, în trei ani, pe transferuri, pentru un loc retrogradabil

Cristian Mihală

Actualizat 05/12/2019 la 17:32 GMT+2

Everton este exemplul perfect pentru ratarea unui proiect în fotbal. Formația de pe Goodison Park a ajuns pe loc retrogradabil în Premier League, deși a investit peste 550 de milioane de euro în ultimii trei ani în transferuri. Marea rivală din oraș, Liverpool, a cheltuit pe transferuri în aceeași perioadă cu peste 100 de milioane de euro mai puțin.

Meciul Everton - Liverpool, programat pe 21 iunie, urmează să se joace pe Goodison Park

Credit imagine: Getty Images

Din 2016, de când omul de afaceri Farhad Moshiri a cumpărat 77.2% din acțiunile lui Everton, formația din Liverpool se anunța drept o pretendentă la "Big 6". Iar noul patron a înțeles că e nevoie de bani pentru a concura cu City, United, Liverpool, Chelsea, Arsenal sau Tottenham. De mulți bani. În consecință, nu le-a refuzat vreun moft celor din club însărcinați cu mutările, în ultimele trei sezoane Everton cheltuind mai mult de jumătate de miliard pentru achiziții (550 de milioane de euro).
Din păcate pentru el, Moshiri nu a găsit o echipă profesionistă care să îi managerieze afacerea, iar tehnicienii care s-au perindat în curtea lui Everton în această perioadă nu au avut nici ei mai mult fler. Astfel, foarte puțini dintre fotbaliștii aduși pe sume mari au confirmat, iar acum echipa e într-o situație fără precedent în istoria modernă.
Everton a încercat să aducă fotbaliști de la echipe mari, pe care a cheltuit nejustificat de mult. Yeri Mina și Digne (Barcelona) Klaassen (Ajax), Walcott (Arsenal) și Moise Kean (Juventus) sunt doar câteva exemple. Întreaga strategie s-a tranformat într-un fiasco în stagiunea actuală, "caramelele" coborând, după înfruntarea cu Liverpool, pe loc retrogradabil. Evident, trupa de pe Goodisoon nu poate să ia calea Championship, judecând după numele din echipă, însă momentul este unul teribil de greu, mai ales dacă ne raportăm la așteptări.
Cele mai scumpe transferuri ale lui Everton în ultimii trei ani
  • Gylfi Sigurdsson 49 milioane euro
  • Moise Kean 40 milioane euro
  • Richarlison 39 milioane euro
  • Yerry Mina 30 milioane euro
  • Yannick Bolasie 29 milioane euro
  • Michael Keane 28,5 milioane euro
  • Jordan Pickford 28,5 milioane euro
  • Davy Klaassen 27 milioane euro
  • Morgan Schneiderlin 23 milioane euro
  • Theo Walcott 22,5 milioane euro
  • Cenk Tosun 22,5 milioane euro
  • Lucas Digne 20 milioane euro

Exemplul Liverpool

Ieri, Liverpool i-a administrat o lecție de fotbal lui Everton, în condițiile în care Klopp nu i-a avut la dispoziție pe Alisson, suspendat, pe Fabinho și Matip, accidentați, iar Salah, Firmino și Henderson au fost protejați, luând loc pe banca de rezerve.
Scorul de 5-2 a consemnat o premieră în ultimii 86 de ani, niciodată în această perioadă neajungându-se la un asemenea număr de goluri într-un Merseyside derby.
Interesant e că Jurgen Klopp a pus la bătaie pentru transferuri doar 436 de milioane de euro în ultimii 3 ani, adică mult mai puțin decât rivala din oraș (peste 100 de milioane diferență). În timp ce Everton a mizat pe fotbaliști care nu au confirmat, achiziționați la supra-preț, "cormoranii" au dat adevărate lovituri: Mane a costat cât Moise Kean, de exemplu.
Liverpool a jucat în această perioadă două finale de Champions League, ultima câștigată, iar în acest sezon e de neoprit în cursa spre un titlu în Premier League (tocmai a depășit propriul record de meciuri fără înfrângere, ajungând la 32).
Transferurile lui Liverpool în ultimii trei ani
Sezonul 2018/2019:
Alisson - 63 milioane euro
Naby Keita - 60 milioane euro
Fabinho - 45 milioane euro
Xherdan Shaqiri - 15 milioane euro
Total: 183 milioane euro
Sezonul 2017/2018:
Van Dijk - 85 milioane euro
Mo Salah - 42 milioane euro
Alex Oxlade Chamberlain - 38 milioane euro
Andrew Robertson - 9 milioane euro
Total: 174 milioane euro
Sezonul 2016/2017:
Sadio Mane - 41 milioane euro
Georgino Wijnaldum - 27 milioane euro
Loris Karius - 6 milioane euro
Ragnar Klavan - 5 milioane euro
Total: 79 milioane euro
Marco Silva manager of Everton dejected during the Premier League match between Liverpool FC and Everton FC at Anfield on December 04, 2019

Marco Silva, pe picior de plecare de la Everton

Unul dintre responsabilii pentru situația în care a ajuns Everton e fără îndoială și Marco Silva, tehnician care nu a găsit soluții pentru a scoate echipa din criză.
De mai multe etape s-a vorbit despre înlăturarea sa, însă boardul a evitat să facă asta dintr-un motiv simplu: "caramelele" au un program infernal și au încercat să evite să îi ofere unui nou manager un debut cu meciuri de foc. Pentru moralul jucătorilor e mult mai indicat să aduci un nou antrenor când programul te ajută, exact cum s-a întâmplat în iarnă, când Solskjaer i-a luat locul lui Mourinho pe banca lui United. Imediat norvegianul a obținut victorii în serie, dar asta și datorită faptului că a întâlnit aproape fără excepție adversari mai slab cotați.
Acum, însă, demiterea lui Silva pare doar o chestiune de timp, David Moyes dându-și deja acordul verbal pentru a prelua fosta sa echipă. Din câte se pare, din noul staff tehnic va face parte și Tim Cahill, un adevărat simbol pentru suporterii "caramelelor", care și-a încheiat activitatea de jucător chiar în acest an.

Moyes, un reper pentru Everton

Ultima oară la West Ham, Moyes e în prezent liber de contract şi pare varianta cea mai bună pentru Everton.
David Moyes a petrecut 11 sezoane pe Goodison şi a reuşit cea mai mare performanţă din istoria recentă a lui Everton: locul 4 în sezonul 2004-2005 şi calificarea în preliminariile Champions League.
Pe vremea lui Moyes, Everton a devenit o echipă de temut în Premier League, clasându-se mai mereu în preajma locurilor de cupe europene.
În stagiunea 2012-2013, Moyes a fost ofertat de Manchester United şi a acceptat oferta "diavolilor", iar banca tehnică a "caramelelor" a fost preluată de Roberto Martinez. Acesta a reuşit să obţină locul 5 în prima stagiune, însă în sezoanele următoare nu a mai avut rezultate la fel de convingătoare.
Au urmat Ronald Koeman, Sam Allardyce şi Marco Silva, dar niciunul dintre aceşti tehnicieni nu au reuşit să îi dea lui Everton strălucirea.
Premier League este transmis în exclusivitate în România de Eurosport. Emisiunea Premier League Show, produsă de către Eurosport România, are loc în fiecare sâmbătă și duminică înaintea partidelor din Premier League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo