Pe 10 iunie 1984, Brazilia și Anglia se întâlneau într-un meci amical pe "Maracana", într-un meci care urma să rămână în istoria fotbalului. Înainte de finalul primei reprize, mijlocașul englez John Barnes a pornit cu mingea la picior de la 35 de metri și a driblat toată echipa Braziliei, inclusiv portarul.

"E ca și când nu eram în corpul meu"

Nu îmi amintesc foarte bine golul din poarta Braziliei. De fapt, când îl revăd acum la televizor este ca și când am o experiență în afara corpului. E ciudat, dar mi-e greu să cred am reușit un asemenea gol.
Fotbal
Interviu eveniment cu John Barnes pentru Eurosport: "Societatea este vinovată pentru rasism"
04/12/2019 LA 11:55
Mijlocașul care a jucat timp de 10 ani pe Anfield a mărturisit cum a decis să pornească cu mingea spre poarta Braziliei. În ciuda lejerității cu care a trecut de fundașii Selecao, Barnes consideră că nu acesta a fost cel mai frumos gol pe care l-a înscris:
Nimic n-a fost planificat dinainte, a fost vorba doar de reacție și instinct. Sincer, nu prea știam ce fac. Nu știu dacă este cel mai frumos gol pe care l-am marcat. Am mai reușit unul asemănător pe vremea când jucam la Watford, dar atunci nu erau la fel de mulți oameni în tribune. Dintr-un anumit motiv, oamenii își aduc aminte doar de cel de pe Maracana.
La acea vreme, naționala pregătită de Bobby Robson ratase calificarea la Campionatul European din 1984, așa că a plecat într-un turneu desfășurat în America de Sud, având la dispoziție mulți jucători tineri. Sub privirile a 56.000 de spectatori, Anglia a reușit să câștige cu 2-0 pe stadionul din Rio de Janeiro, după golurile marcate de Barnes (20 de ani), legenda lui Liverpool și Mark Chamberlain (22 de ani), tatăl mijlocașului Alex Oxlade.
https://i.eurosport.com/2019/11/22/2722055.jpg
John Barnes, alături de Mark Chamberlain

"Golul lui Barnes, mai frumos decât al lui Maradona"

La o distanță de 35 de ani de la victoria în fața Selecao, Mark Chamberlain încă este de părere că acțiunea personală a lui John Barnes este cea mai spectaculoasă din istoria fotbalului. Ba mai mult, fostul atacant de la Stoke City consideră că golul fostului său coechipier este mai frumos decât cel reușit de Maradona:
Din când în când mă mai uit la golul lui Barnes și îl compar cu cel al lui Diego din 1986 contra naționalei noastre. Fără supărare pentru Maradona, dar cel reușit de John este mult mai frumos.
Naționala sud-americană nu mai pierduse un meci pe stadionul de 200.000 de locuri din anii '60, iar golul reușit de Barnes cu siguranță a rămas întipărit în memoria fanilor brazilieni din tribunele legendarului stadion.
https://i.eurosport.com/2019/11/22/2722052.jpg
John Barnes a bifat 67 de selecții pentru naționala Angliei și a înscris 10 goluri. Mijlocașul a petrecut 10 sezoane la Liverpool, perioadă în care a câștigat nouă trofee, printre care și două titluri.
Eurosport aduce legendele aproape de fani. Legenda lui Liverpool, John Barnes, va sosi în România pe 30 noiembrie pentru o întâlnire cu fanii și va fi, de asemenea, la emisiunea Premier League Show.
Fotbal
John Barnes îl compară pe Rodgers cu Klopp:"Ar fi fost altfel la Liverpool dacă ar fi fost susținut"
29/11/2019 LA 12:55
Fotbal
John Barnes a dormit alături de oamenii fără adăpost ca să ajungă la ultima finală Champions League
26/11/2019 LA 13:14