Duelul dintre Jurgen Klopp și Pep Guardiola a devenit unul dintre cele mai fascinante din fotbalul mondial. Liverpool și Manchester City se luptă pentru titlu și în acest sezon de Premier League și sunt văzute și ca două dintre principalele favorite la câștigarea UFEA Champions League.
Una dintre cele mai importante jucătoare ale naționalei Angliei în ultimul deceniu, Eni Aluko, a scris un editorial pentru The Guardian înaintea duelului care va avea loc duminică pe Anfield. Jucătoarea de 32 de ani, în prezent la Juventus, consideră că performanțele lui Jurgen Klopp sunt mai impresionante decât ale lui Pep Guardiola, deși antrenorul spaniol are mult mai multe trofee câștigate decât germanul.
Premier League
Erling Haaland a cheltuit o sumă impresionată pentru a face cadouri foștilor colegi de la Dortmund
ACUM 15 ORE

"Guardiola are nevoie să câștige UEFA Champions League"

"Guardiola a dus-o pe City către titlu în fiecare dintre ultimele 2 sezoane, câștigând 198 de puncte cumulat, plus alte 3 trofee interne și Supercupa Angliei în 2 rânduri. În Spania, Germania și Anglia el a câștigat titlul în 8 din ultimele 11 sezoane. Este un record incredibil care îl pune într-o categorie de top a managerilor. Dar înainte ca un manager să fie definitiv că grozav, ce trebuie să realizeze?
Dacă măreția unui antrenor este definită de numărul de dăți în care a cucerit cel mai important trofeu din acest sport, UEFA Champions League, nu cred că Guardiola se califică. Dacă este definit de ceea ce realizezi cu resurse limitate, Guardiola nu a fost testat niciodată. Dacă este definit de modul în care transformi un club pe care îl antrenezi, atunci Guardiola - cel care a preluat-o pe Barcelona după ce această cucerise 2 din ultimele 4 titluri, Bayern când era campioana en-titre și pe Manchester City care avea titlul în 2 din utlimele 5 sezoane și o forță financiară fără egal - nu a demonstrat nimic. El poate să ridice echipe deja grozave la un nou nivel de realizări, dar este acest lucru suficient?
Jurgen Klopp are fracție din colecția de medalii a lui Guardiola, însă a dus-o pe Mainz din liga secundă în Europa pentru prima dată în istoria clubului, a preluat-o pe Borussia Dortmund după ce terminase pe locul 13 în Bundesliga și a cucerit 2 titluri consecutive și a dus-o în finala UEFA Champions League, pentru ca apoi să o transforme pe Liverpool într-o mașinărie care a câștigat 97 de puncte sezonul trecut și care are acum 6 puncte peste City înainte de întâlnirea de pe Anfield de duminică, asta după ce a ajuns în finale succesive de UEFA Champions League, câștigând-o pe a doua. A câștigat două titluri, ambele cu același club, dar din multe motive ultimele performanțe sunt mai impresionante. Iar succesul său în Europa chiar îl scoate în evidență.
Poate că este nedrept să evaluăm astfel ratările lui Guardiola din Europa. Până la urmă, sezonul trecut a fost eliminat după două decizii VAR la limită la offside-ul lui Sterling și hențul lui Llorente. Însă nu a fost un caz izolat: a fost pentru a 3-a oară în 4 ani când echipele lui Guardiola au fost eliminate de golurile în deplasare. Echipele antrenate de spaniol nu au reușit să se impună în duelurile echilibrate. Și așa cum Liverpool a arătat cu Barcelona și Tottenham cu Ajax în semifinalele sezonului trecut, cele mai bune echipe găsesc un mod de a câștiga iar City nu a putut să facă asta.
Guardiola nu a ajuns niciodată într-o finală europeană fără Lionel Messi, în timp ce Klopp a câștigat trofeul cu Divock Origi. Barcelona lui Guardiola a câștigat tripla La Liga, Copa del Rey, Champions League în 2008/2009, un lucru pe care niciun alt manager nu îl mai reușise, dar apoi Luis Enrique a repetat performanța în sezonul 2014/2015 și nimeni nu îl consideră unul dintre cei mai buni din istorie. Jose Mourinho a câștigat UEFA Champions League cu FC Porto și Inter și 8 titluri în 4 țări, dar acum este catalogat ca un manager învechit cu idei învechite.
Realizările lui Guardiola îl plasează la cel mai înalt nivel, însă acea echipă a Barcelonei poate fi considerată oricum una dintre cele mai bune din istorie, i-a fost dat titlul de geniu prea rapid mai ales când există un alt manager în aceeași ligă care poate că l-a depășit în ceea ce privește efectele asupra clubului și ale realizărilor.
Unii oameni consideră că Jurgen Klopp este în primul rând un motivator ale cărui echipe depind de energie, viteză și rezistență, în timp ce Guardiola este un strateg. Cred că este un mod total nedrept de a caracteriza ceea ce a creat germanul pe Anfield. Mulți bani au fost cheltuiți pe transferuri însă într-un mod strategic și deliberat, formând o tripletă în atac care poate rivaliza cu oricare alta din lume, l-a adus pe probabil cel mai bun fundaș de pe planetă, Virgil Van Dijk, și în același timp a promovat tineri jucători și a ridicat enorm jucători sub-evaluați de la alte cluburi engleze precum Andy Robertson și James Milner. Arată și multă consistență în ceea ce privește tactica și alegerea echipei, în timp ce Guardiola uneori este victima gândirii excesive, atât tactic cât și pe piața transferurilor, transferând fundași laterali extrem de scumpi ca să fie rezerve, și modificând formula de joc, mai ales în meciurile importante.
Având în vedere succesul lui Guardiola ca manager, pare bizar să fie spus că este sub orice fel de presiune, alta decât cea pe care o plasează singur asupra sa. Este chiar ridicol de luat în calcul varianta ca el să fie demis. Însă nu va rămâne pentru totdeauna la City și când va alege să plece, care este limita de timp și ce va realiza până la despărțire? Care este punctul în care presiunea chiar va apărea? Iar dacă City va fi depășită din nou în sferturi în acest sezon, unde îl lasă pe el această situație?
City va dori cu disperare să câștige pe Anfield, însă victoria de care Guardiola chiar are nevoie pentru a-și cimenta reputația nu poate veni înainte de luna mai, pe stadionul Ataturk din Istanbul, gazda finalei UEFA Champions League" a scris Eniola Aluko, jucătoare cu peste 100 de partide pentru naționala Angliei.

Premier League este transmis în exclusivitate în România de Eurosport. Emisiunea Premier League Show, produsă de către Eurosport România, are loc în fiecare sâmbătă și duminică înaintea partidelor din Premier League.

Liga Campionilor UEFA
Revenire importantă la Real Madrid înainte de finala cu Liverpool! Ce fotbalist s-a recuperat
19/05/2022 LA 09:32
Fotbal
Guardiola a pus ochii pe un mijlocaș din Premier League! Cine e așteptat în locul lui Fernandinho
19/05/2022 LA 08:30