Membrii Super Ligii Europene (European Super League) au dat duminică seara o declarație oficială cu privire la planurile organizării unei noi competiții continentale, căreia UEFA și FIFA, alături de federațiile de fotbal ale Angliei, Spaniei și Italiei, i se opun categoric, conform unui comunicat comun al acestora.

Tot ce trebuie să știi despre Super Liga Europei

"Doisprezece dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa s-au reunit astăzi (duminică, n.r.) pentru a anunța că au fost de acord să înființeze o nouă competiție, ce se va juca la jumătatea săptămânii, Super League, guvernată de cluburile sale fondatoare", se spune în comunicatul oficial.
Liga Campionilor UEFA
Cine câștigă finala UCL și de ce? Oameni importanți din fotbalul românesc au păreri diferite
ACUM 4 ORE
UEFA amenință cu represalii și caută soluții, dar nou înființata competiție nu a fost deloc primită cu brațele deschise de foști mari internaționali, care consideră că aceste cluburi pe care le-au reprezentat se îndepărtează tot mai mult de valorile fanilor, în goana după profit. Este și cazul simbolului lui Liverpool, Jamie Carragher, care s-a lansat într-un atac dur la adresa patronilor de pe Anfield.
"Ce rușine am devenit. Gândiți-vă la toți oamenii care v-au fost alături la acest club, care ar fi la fel de jenați de ce faceți", a scris Carragher pe Twitter.

Gary Neville, mesaj manifest împotriva Super Ligii Europei

Legendarul fundaș nu a fost singurul care a criticat în termeni duri demersul cluburilor. Gary Neville a avut o declarație manifest împotriva "noii ordini mondiale" în fotbal.
"Sunt fanul lui Manchester United de 40 de ani, dar sunt dezgustat cel mai mult de United și Liverpool. Vor să pătrundă într-o ligă fără competiție și de unde nu pot retrograda? E o rușine incredibilă. Sincer, trebuie să recuperăm puterea în țara asta de la cluburile de top, inclusiv de la cea pe care o susțin.
Motivația lor e lăcomia. Luați-le toate punctele, puneți-i la coada clasamentului, luați-le toți banii. Este un act criminal împotriva fanilor fotbalului din această țară. Trebuie pedepsiți drastic, cu amenzi mari, puncte scăzute și trofee retrase. Retrogradați-le pe United, Arsenal și Liverpool. Dați trofeele lui Fulham și Burnley.
Liverpool ar trebui să fie echipa oamenilor. YNWA (n.r. - You'll Never Walk Alone) și alte lucruri de genul. Dar ce fac conducătorii lui Liverpool și United este o rușine absolută. Nici măcar nu îi auzi vorbind pe acești oameni", a spus Gary Neville, la Sky Sports.

Ce înseamnă Super Liga Europei

Competiția va alinia la start 20 de cluburi, din care 15 cluburi fondatoare permanente și alte 5 echipe care se vor califica anual în baza unui clasament realizat în funcție de realizările din sezonul anterior.
Competiția va începe în luna august, cele 20 de cluburi fiind împărțite în două grupe de zece, care vor juca în sistem campionat, meciuri acasă și în deplasare, primele trei clasate din fiecare grupă calificându-se automat în sferturile de finală.
Echipele care termină pe locurile 4 și 5 vor concura într-un play-off cu dublă manșă, pentru ultimele două poziții rămase în sferturile de finală.
În faza sferturilor și semifinalelor se va juca în sistem eliminatoriu, cu două manșe, tur și retur, urmând ca finala să se joace la sfârșitul lunii mai, într-o singură manșă, pe teren neutru.
Joel Glazer, coproprietarul lui Manchester United, a spus despre planurile Super League: "Prin aducerea în această competiție a celor mai mari cluburi și jucători din lume, pentru a se confrunta pe tot parcursul sezonului, Super League va deschide un nou capitol în fotbalul european, furnizând o competiție de clasă mondială și, totodată, sprijin financiar sporit pentru piramida de la bază a fotbalului. În viitor, cluburile fondatoare așteaptă cu nerăbdare să poarte discuții cu UEFA și FIFA pentru a lucra împreună în parteneriat, pentru a oferi cele mai bune rezultate pentru noua ligă și pentru fotbal în ansamblu"
Florentino Pérez, președintele Real Madrid, ar fi președintele viitoarei Superligi europene, conform publicației britanice Daily Mail. Conform aceleași publicații, acesta ar fi declarat: "Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile și îl vom duce la locul pe care îl merită în lume".
Potrivit Daily Mail, John W. Henry (Liverpool), Henry, Glazer (Manchester United), Stan Kroenke (Arsenal) și Andrea Agnelli (Juventus) ar fi vicepreședinții noii formațiuni.
Bayern Munchen și Paris Saint-Germain sunt singurele echipe mari din Europa care au respins propunerea.
Anunțul înființării Superligii europene a fost făcut duminică noaptea târziu, în ciuda declarației dure publicate de UEFA cu câteva ore înainte, care amenință cu expulzarea cluburilor participante din ligile naționale și interzicerea jucătorilor lor de a participa la evenimente precum Eurocup sau Cupa Mondială.
În spatele acestui proiect, subliniază în Daily Mail, ar fi gigantul bancar JP Morgan, care ar fi operat mână în mână cu Florentino Pérez.
Asociația Europeană a Cluburilor (ECA), care reprezintă 232 de cluburi afiliate UEFA, a emis duminică seara, încă înainte de anunțul ESL, o declarație publicată pe Twitter.
ECA este împotriva unei "superligi închise" și vrea să conlucreze cu UEFA, în acest sens. În ședința de luni, în care UEFA urmează să anunțe o schimbare în formatul Champions League, ECA își dorește ca această decizie să fie în sfârșit adoptată.
ECA a organizat o întâlnire de urgență duminică seara, însă niciunul dintre cele 12 cluburi fondatoare ale ESL nu a răspuns invitației de a participa. Au fost prezente Bayern München și PSG, ședința fiind prezidată de Edwin van der Sar, în absența președintelui ECA, Andrea Agnelli, președintele lui Juventus Torino.
Conform comunicatului UEFA și FIFA, echipele ce se vor implica în noua competiție riscă eliminarea din cupele europene și din campionatele naționale și, dacă vor să revină, vor fi nevoite să înceapă din ultima ligă inferioară.
Liga Campionilor UEFA
Reveniri importante la Liverpool înainte de finala Champions League! Anunțul lui Jurgen Klopp
ACUM 7 ORE
Liga Campionilor UEFA
Klopp îi cere lui Salah să fie concentrat la Paris! Ce a spus despre "răzbunarea" egipteanului
ACUM 10 ORE