Articol scris de Alex Iuga
Jerzy Dudek împlinește astăzi 48 de ani. Unul dintre cei mai buni portari polonezi din istorie, a avut o carieră ascendentă, cel puțin după numele cluburilor la care a evoluat.
Și-a început cariera în țara natală la Concordia Gnurow. Apoi a plecat pentru un sezon la Sokol Tychy, de unde în 1996 a fost descoperit de Feyenoord Rotterdam. După 5 sezoane petrecute la Rotterdam, acesta a atras privirile celor de la Liverpool, unde avea să scrie istorie. În 2007 a plecat la Real Madrid, unde însă nu s-a impus, a jucat doar 2 meciuri în 4 ani.Acesta a strâns de asemenea și 60 de selecții la echipa eațională a Poloniei. În 2011 a decis să pună ghetele în cui, la 38 de ani.
Ligue 1
Super lovitura pregătită de PSG pe piața transferurilor! Pe ce jucător de la Mondial au pus ochii
05/12/2022 LA 15:58
După retragerea din fotbal, acesta ar fi vrut să facă împreună cu fratele său Dariusz, o academie de fotbal în Polonia, mai exact în locul unde s-au mutat, la Cracovia. Acest plan însă nu s-a mai împlinit. În 2014 Dudek a participat la un sport mai puțin familiar pentru el, a participat la curse de mașini, Volkswagen Castrol Cup, un turneu organizat pe durata verii, cu circuite prin mai multe zone din Europa de Est.
Ca fotbalist acesta a câștigat destul de multe trofee, atât la nivel de club, cât și la nivel individual. La Feyenoord acesta a reușit să câștige un Titlu și o Supercupă, la Liverpool un FA Cup, o Cupă a Ligii Angliei, o Supercupăși un trofeu UEFA Champions League, iar la Real Madrid are un Titlu, o Cupă și o Supercupă.
https://i.eurosport.com/2018/05/22/2340666.jpg

Jerzy Dudek, unul dintre eroii lui Liverpool din finala Champions League din 2005

De departe cel mai important trofeu al carierei sale a fost acel trofeu UEFA Champions League câștigat cu Liverpool. A fost unul dintre eroii acelei partide, reușind în prelungiri o intervenție incredibilă în fața lui Shevchenko, căruia i-a apărat ulterior și o lovitură de la 11 metri, paradă cu care Liverpool a câștigat trofeul.
Legat de acest eveniment, Jerzy Dudek a oferit un interviu pentru publicația Goal, unde a spus următoarele cuvinte: "I-au trebuit lui Andrey Shevchenko doi ani să își facă curajul necesar pentru a mă întreba despre acel moment. Eram în Cardiff, lucram la proiectul de organizare pentru EURO 2012. Am ajuns să ne cunoaștem destul de bine și, până la urmă, m-a întrebat despre acel moment din prelungirile finalei.
Adevărul este că nu îmi explic nici acum cum am scos acea minge. A fost o fracțiune de secundă, un moment în care m-am bazat pe instinct, pe reflex și, evident, am avut și puțin noroc. Pentru mult timp am crezut că Jon Dahl Tomasson a fost cel care a trimis mingea a doua oară. Știam doar că sunt doi jucători de la Milan în careu, dar vedeam totul în ceață".
Premier League
Scouterii lui Liverpool, pe urmele unui star de la Cupa Mondială! Klopp, mare fan al fotbalistului
28/11/2022 LA 14:38
Cupa Mondială FIFA
Cupa Mondială 2022 | Șansele Franței de a câștiga titlul mondial după accidentarea lui Benzema
20/11/2022 LA 07:39