Articol scris de Alex Iuga
Jerzy Dudek împlinește astăzi 48 de ani. Unul dintre cei mai buni portari polonezi din istorie, a avut o carieră ascendentă, cel puțin după numele cluburilor la care a evoluat.
Și-a început cariera în țara natală la Concordia Gnurow. Apoi a plecat pentru un sezon la Sokol Tychy, de unde în 1996 a fost descoperit de Feyenoord Rotterdam. După 5 sezoane petrecute la Rotterdam, acesta a atras privirile celor de la Liverpool, unde avea să scrie istorie. În 2007 a plecat la Real Madrid, unde însă nu s-a impus, a jucat doar 2 meciuri în 4 ani.Acesta a strâns de asemenea și 60 de selecții la echipa eațională a Poloniei. În 2011 a decis să pună ghetele în cui, la 38 de ani.
Premier League
United a făcut în această vară cel mai neinspirat transfer din istoria sa! Di Maria, detronat
ACUM 8 ORE
După retragerea din fotbal, acesta ar fi vrut să facă împreună cu fratele său Dariusz, o academie de fotbal în Polonia, mai exact în locul unde s-au mutat, la Cracovia. Acest plan însă nu s-a mai împlinit. În 2014 Dudek a participat la un sport mai puțin familiar pentru el, a participat la curse de mașini, Volkswagen Castrol Cup, un turneu organizat pe durata verii, cu circuite prin mai multe zone din Europa de Est.
Ca fotbalist acesta a câștigat destul de multe trofee, atât la nivel de club, cât și la nivel individual. La Feyenoord acesta a reușit să câștige un Titlu și o Supercupă, la Liverpool un FA Cup, o Cupă a Ligii Angliei, o Supercupăși un trofeu UEFA Champions League, iar la Real Madrid are un Titlu, o Cupă și o Supercupă.
https://i.eurosport.com/2018/05/22/2340666.jpg

Jerzy Dudek, unul dintre eroii lui Liverpool din finala Champions League din 2005

De departe cel mai important trofeu al carierei sale a fost acel trofeu UEFA Champions League câștigat cu Liverpool. A fost unul dintre eroii acelei partide, reușind în prelungiri o intervenție incredibilă în fața lui Shevchenko, căruia i-a apărat ulterior și o lovitură de la 11 metri, paradă cu care Liverpool a câștigat trofeul.
Legat de acest eveniment, Jerzy Dudek a oferit un interviu pentru publicația Goal, unde a spus următoarele cuvinte: "I-au trebuit lui Andrey Shevchenko doi ani să își facă curajul necesar pentru a mă întreba despre acel moment. Eram în Cardiff, lucram la proiectul de organizare pentru EURO 2012. Am ajuns să ne cunoaștem destul de bine și, până la urmă, m-a întrebat despre acel moment din prelungirile finalei.
Adevărul este că nu îmi explic nici acum cum am scos acea minge. A fost o fracțiune de secundă, un moment în care m-am bazat pe instinct, pe reflex și, evident, am avut și puțin noroc. Pentru mult timp am crezut că Jon Dahl Tomasson a fost cel care a trimis mingea a doua oară. Știam doar că sunt doi jucători de la Milan în careu, dar vedeam totul în ceață".
Premier League
#OleIn - verdict final. Culisele rămânerii lui Solskjaer la United. Ce s-a întâmplat
ACUM 9 ORE
Premier League
Câți ar fi făcut așa ceva!? Portarul lui Watford a dezvăluit ce l-a întrebat Mo după meciul direct
ACUM 9 ORE