Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Leeds – Man City, mai mult decât un egal, o demonstrație de dinamism, forță și inteligență tactică

Eurosport
DeEurosport

Publicat 04/10/2020 la 08:49 GMT+3

Meciul dintre Leeds United și Manchester City a fost un regal fotbalistic cu adevărat. Fotbaliștii ambelor formații au oferit o adevărată demonstrație de fotbal conduși magistral de pe bancă de doi dintre cei mai influenți manageri din istoria Premier League.

Leeds - Manchester City

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Valentin Nicola
Bielsa așa cum îl știm nu a renunțat, a crezut în planul său tactic până la final, iar victoria nu a fost departe. Inteligența tactică și devotamentul pentru meseria sa au transformat-o pe Leeds dintr-o echipă fără identitate într-o mașinărie de fotbal cu accente sud-americane. De cealaltă parte Guardiola, fără un atacant central pur-sânge în echipă, a improvizat cu Mahrez în centrul compartimentului ofensiv, o mișcare folositoare pentru acest meci, dar care nu se anunță o soluție pe termen lung. Per total, remiza a fost rezultatul corect în această înfruntare din care fotbalul a avut numai de câștigat.
A fost unul din rarele momente în care trupa lui Guardiola s-a văzut depășită în finalul partidei la numărul de pase efectuate, a cedat și posesia, dar ce este cu atât mai impresionant, jucătorii lui Leeds United i-au depășit net pe cei ai lui City la precizia paselor, o performanță aproape unică atunci când o echipă joacă împotriva trupei conduse de Pep Guardiola.
Echipe de start și formații de joc
Deși grafica oficială indică un sistem 3-5-2 pentru Leeds United, aceștia au jucat un 4-1-4-1 cu Dallas în rol de fundaș stânga, Helder Costa mijlocaș dreapta, Alioski mijlocaș stânga și Phillips închizător.
Leeds - Man City 1
Manchester City a utilizat un 4-3-3 cu Mahrez în zona centrală a compartimentului ofensiv, flancat de Sterling în stânga și Torres în dreapta. Kevin De Bruyne și Phil Foden interi, iar Rodri închizător.
Scopul lui Bielsa a fost să atace cu linia de 4 mijlocași ofensivi zonele din spatele liniei mediane adverse, practic să pună în dificultate cele două puncte nevralgice ale lui City, fundașii laterali, Mendy și Walker, buni pe fază ofensivă, dar ezitanți în apărare fiind puși la grea încercare de către Helder Costa respectiv Alioski. Totodată această mișcare a avut menirea să tempereze urcările lui De Bruyne și Foden prin plasamentul strâns în interior a lui Klich și Roberts, gata oricând să pornească atacuri care ținteau canalele intermediare ale lui City.
Bielsa nu s-a oprit aici, un titan al fotbalului argentinian, acesta a preluat din filozofia implementată la River Plate în perioada “La Maquina”, fundașul dreapta Ayling a primit rolul de “puntero-ventilador”, responsabil cu urcările în ofensivă, moment în care unul dintre mijlocașii interiori rămânea în spate pentru a-l proteja pe Phillips și ajuta construcția in situațiile în care balonul se returna. Lentoarea lui Rodri era exploatată astfel pentru a crea în momentele de tranziție ofensivă o situație de superioritate 5 contra 4.
Leeds - Man City 2
Golul lui Sterling vine după un lanț de erori în tabăra lui Leeds
Fotbalul ofensiv este taxat la orice eroare, iar la faza golului marcat de Sterling în minutul 17 nu a fost o singură greșeală, ci chiar mai multe în serie din partea jucătorilor lui Leeds.
Manchester City a presat pe faza de construcție a celor de la Leeds, Meslier pus sub presiune degajează balonul în zonă centrală unde este interceptat de Mendy, Helder Costa nu comite un fault tactic necesar, iar sistemul de joc 4-1-4-1 îl trădează pe Bielsa. Phillips din postura de închizător este rămas singur contra a 3 adversari, situație întânlită la acest sistem de joc care nu permite erori pe zonă centrală, închizătorul fiind mai izolat decât într-un 4-3-3 clasic. Cooper respinge defectuos la Torres pentru ca mai apoi să nu îl închidă la timp pe Sterling care deschide scorul cu un șut plasat.
Leeds - Man City 3
Leeds peste City în statistică, Bielsa peste Guardiola la schimbări
Golul lui Leeds marcat de către Rodrigo Moreno în minutul 59 a venit după o gafă a lui Ederson, dar asta nu înseamnă că trupa lui Bielsa nu a meritat golul egalizator. Statistica la final de meci a indicat o superioritate pentru cei de la Leeds United. Compartimentul defensiv organizat meticulos de Bielsa a menținut bine posesia în față presingului furibund efectuat de City. Koch 55, Cooper 51, Meslier 40 și Dallas cu 39 de pase reușite au reprezentat baza prin care Leeds a evitat pe cât posibil presingul advers. Singurul jucător a lui Guardiola în topul paselor reușite a fost Rodri cu 46.
Leeds - Man City 4
Mateusz Klich a făcut un meci perfect, acesta având un procentaj de 100% pase reușite dintr-un total de 33 de pase 14 fiind reușite în treimea adversă, capitol la care a fost peste Kevin De Bruyne în această partidă.
Leeds - Man City  5
Chiar dacă Manchester City a avut aproape dublu numărul de șuturi la poartă, Leeds a fost echipa care a găsit spațiul porții mai des, dar și cea care a a reușit mai multe blocaje.
Leeds - Man City 6
După introducerea lui Rodrigo Moreno, Bielsa a transmis un mesaj ferm că nu face pasul înapoi, l-a coborât pe Bamford în locul lui Roberts cel înlocuit, iar echipa și-a păstrat organizarea ofensivă formată din 5 jucători, devenind chiar mai periculoasă, modulul de atac 4-1 având opțiunea de a se transforma într-un 3-2. Compartimentul ofensiv a avut dublu rol, blocând totodată și construcția lui City care odată cu introducerea lui Fernandinho utiliza doi mijlocași la închidere.
Leeds - Man City 7
Leeds a fost echipa cu un plus de intensitate și curaj
Finalul partidei a indicat o superioritate a paselor pentru Leeds cu 359 fața de cele 319 reușite de City. Echipa condusă de Bielsa a avut un plus de energie, a jucat mai curajos, nu s-a temut de adversar și nu a făcut pasul înapoi. Simbioza dintre jucători și antrenor se simte la Leeds. Aceștia preiau din curajul său și adoptă filozofia sa de joc. Diferența dintre cotele de piață ale jucătorilor nu s-a simțit pe teren aseară, atât posesia fiind în favoare celor de la Leeds 52.1% cât și cele 3 ocazii mari create fiind dovada că sub comanda lui Marcelo Bielsa echipa s-a transformat într-o mașinărie de fotbal care emană intensitate si produce fotbal de înaltă calitate.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo