Întâlnirile dintre Manchester City și Liverpool au fost definitorii pentru stabilirea campioanei în Premier League în ultimele 2 sezoane. De data aceasta meciul nu va fi decisiv, dar echipa care se va impune va avea un ascendent moral extraordinar pentru restul sezonului.
Două din ultimele 3 dispute dintre Manchester City și Liverpool din Premier League au fost cele care au decis în bună măsură campioana din sezoanele respective. Victoria "cetățenilor" de pe Anfield în returul stagiunii 2018-2019, scor 2-1, s-a dovedit a fi în final decisivă pentru echipa lui Guardiola, care a terminat cu numai un punct avans la final. În sezonul trecut, succesul "cormoranilor" cu 3-1 a pecetluit soarta titlului, Liverpool desprinzându-se decisiv încă de la jumăatatea competiției.
Toate confruntările dintre cei doi manageri au fost definitorii pentru o rivalitate care acerbă, care a devenit deja una dintre cele mai mari din fotbalul actual. Întâlnirea de duminică nu va fi în niciun caz decisivă, dar va reprezenta un punct de referință pentru ceea ce va urma în acest sezon.
Premier League
Ilkay Gundogan pleacă de la City după 6 ani și e aproape de a semna cu un alt club uriaș
IERI LA 12:55

Manchester City-Liverpool | 2 echipe aflate în fața unor provocări diferite

Liverpool a început mult mai bine, în ciuda acelui scurtcircuit din meciul cu Aston Villa, iar problemele "cormoranilor" au survenit mai mult din cauza accidentărilor, decât din cauza jocului practicat. În schimb, la City situația e diferită, echipa trecând printr-o perioadă de tranziție, iar acest proces ar putea avea efect îndelungat asupra rezultatelor.
Tocmai de aceea, meciul de duminică este foarte imprevizibil, cei doi antrenori confruntându-se cu provocări total diferite în acest sezon, chiar dacă obiectivul amândurora este câștigarea Premier League.
Jurgen Klopp are o misiune mai ușoară teoretic, el trebuind doar să mențină nivelul de motivație al jucătorilor la un nivel ridicat, mașinăria creată în ultimii ani având multe resurse de a mai produce rezultate fantastice. Dacă va reuși acest lucru, neamțul va deveni abia al 14-lea antrenor care își apără titlul câștigat în Premier League, marele Ferguson deținând recordul cu 6 astfel de realizări.
Klopp a izbutit acest lucru în Bundesliga, alături de Borussia Dortmund, dar în Anglia lucrurile sunt tot timpul mai dificile.
Guardiola a reușit deja această performanță, câștigând titlul în primele 2 sezoane pe banca lui City, dar acum are în față o nouă provocare. Ibericul are misiunea de a crea o nouă echipă care să devină campioană, iar acest lucru este cu siguranță mult mai greu de realizat.
Doar 6 antrenori au reușit să creeze echipe noi în mare parte, cu care să redevină campioni în aceeași perioadă. Alex Ferguson și Arsene Wenger sunt ultimii doi "arhitecți" care au fost capabili să o ia de la zero după ce au încheiat un ciclu cu o serie de jucători.
De altfel, Manchester City este primul club la care Guardiola începe și al 4-lea sezon și rămâne de văzut dacă antrenorul spaniol va reuși să treacă la un alt nivel, acela de a creea o nouă echipă care să câștige campionatul. Resursele par a fi infinite, dar e nevoie de multă măiestrie pentru acest lucru.
Chiar Alex Ferguson spunea într-una din cărțile sale biografice că această tranziție este foarte dificil de gestionat și se pot face greșeli foarte mari când intervine graba: "Când se grăbește rezolvarea problemelor, se fac greșeli. Când ai de a face cu o schimbare trebuie să accepți că lucrurile se întâmplă mai încet și să recunoști că lucrurile pot să dureze mai mult de un an."
Aceasta este marea provocare a lui Guardiola, iar meciul cu Liverpool va demonstra dacă drumul pe care se află echipa de pe Etihad în acest moement este unul bun sau mai este mult de muncă. Rezultatul nu va decide campiona, dar poate reprezenta un indicator elocvent în ceea ce privește polii de putere din Premier League din perioada următoare.
Derby-ul dintre Manchester City și Liverpool va avea loc duminică, 8 noiembrie, cu începere de la ora 18:30 și va putea fi urmărit în direct și în exclusivitate pe Eurosport, la fel ca toate celelalte partide din etapa a 8-a din Premier League.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
https://i.eurosport.com/2020/11/03/2927919.jpg
Liga Campionilor UEFA
Klopp, decizie surprinzătoare! Cum încearcă să rezolve problema accidentărilor înainte de finala UCL
IERI LA 14:22
Premier League
Pep Guardiola, ferm după egalul lui Manchester City cu West Ham! "Pot să vă asigur de ceva"
15/05/2022 LA 18:46