În ultimii ani, Manchester United și Arsenal au intrat în umbra celor de la Manchester City, Chelsea sau Liverpool, dar la finalul anilor '90 și începutul anilor 2000 cele 2 formații au dominat clar fotbalul englezesc, creându-se o rivalitate imensă între ele.
Începând cu sezonul 1995-1996 și până în 2004-2005, nicio echipă nu a reușit să câștige titlul în Premier League în afara celor 2 forțe. United s-a impus de 6 ori, iar Arsenal de 3 ori, în 5 dintre aceste 9 sezoane cele 2 formații ocupând primele 2 poziții în clasament.
Ulterior, doar United a mai reușit să câștige titlul (de încă 5 ori), Arsenal mai reușind doar în 2 rânduri să se claseze pe locul secund. Chiar și așa duelurile dintre "diavoli" și "tunari" au scos mereu scântei, rivalitatea fiind dusă la extrem de multe ori.
Premier League
Ten Hag renunță din start la doi jucători de la United! Au costat împreună peste 90 de milioane de €
IERI LA 17:45
În general, duelurile dintre United și Arsenal din ultimii 25 de ani au fost echilibrate, dar au existat și 2 momente în care tabela a arătat înfiorător pentru fanii "tunarilor". Prima dată se întâmpla în sezonul 2000-2001, când United se impunea pe Old Trafford cu 6-1, meci în care scorul la pauză a fost 5-1.
Pentru fanii lui Arsenal care credeau că nu se poate mai rău de atât, a venit etapa a 3-a a sezonului 2011-2012, când United câștiga, tot pe Old Trafford, cu un neverosimil 8-2. Aceasta a fost cea mai drastică înfrânegere a "tunarilor" de la înființarea Premier League.
De partea cealaltă, cele mai clare victorii ale lui Arsenal în fața "diavolilor" în această perioadă au fost în sezoanele 1998-1999 și 2015-2016, când "tunarii" s-au impus de fiecare dată acasă cu 3-0.
https://i.eurosport.com/2014/03/21/1204237.jpg

Arsene Wenger-Alex Ferguson, una dintre cele mai mari rivalități din fotbal

Arsene Wenger și Alex Ferguson au fost principalii artizani ai succeselor extraordinare atinse de Arsenal și United în ultimii 25 de ani. În timp, între cei doi s-a dezvoltat o rivalitate ieșită din comun, poate cea mai mare din istoria fotbalului din punctul de vedere al managerilor.
Recent, Wenger a admis în cartea sa biografică că Ferguson a fost cel mai mare rival al său, iar concurența cu scoțianul l-a stors de puteri și l-a făcut să devină un adevărat "monstru". Chiar dacă cei doi mari tehnicieni au mai exagerat în declarații uneori, a existat întotdeauna un respect reciproc între ei.
Ferguson are mult mai multe trofee decât Wenger, cum United are față de Arsenal în general. De la înființarea Premier League, "diavolii" au ieșit campioni de 13 ori, în timp ce "tunarii" doar de 3 ori. Și la nivel european United a avut mai mult succes, câștigând de 2 ori UEFA Champions League (1999 și 2008) și jucând și alte 2 finale (2009 și 2011), ambele pierdute în fața Barcelonei. Tot în fața Barcelonei a pierdut și Arsenal singura finală de Champions League din istorie, în 2006.
O singură dată s-au confruntat cei doi manageri pe plan european, în semifinalele Champions League din sezonul 2008-2009, United impunându-se atunci în ambele manșe (1-0 și 3-1).
Ambele formații au resimțit din plin despărțirea de cei doi legendari antrenori. Atât Manchester United, cât și Arsenal au schimbat o serie de tehnicieni, dar rezultatele au întârziat să fie la fel de bune ca în trecut, asta și pe fondul progresului altor echipe din Premier League precum Manchester City, Chelsea, Liverpool sau Tottenham.
Acum, cele 2 formații au pe bancă antrenori tineri, ambii foști jucători la echipele pe care le antrenează și buni cunoscători ai tradiției și rivalității dintre cele 2 grupări. Mikel Arteta și Ole Gunar Solskjaer încearcă să pună în practică ce au învățat în trecut de la Wenger și Ferguson, dar e greu de crezut că va mai ajunge vreunul să fie atât de longeviv cum au fost aceștia.

Manchester United-Arsenal, episodul 235!

Duminică, în direct la Eurosport, United și Arsenal vor da piept pentru a 235-a oară în istorie. Per total, "diavolii" au un bilanț pozitiv: 97 de victorii-52 de egaluri și 83 de înfrângeri.
Și dacă ne referim strict la Premier League în actualul format, tot United este în avantaj, având un palmares de 24 de victorii, 17 egaluri și 15 înfrângeri.
Niciuna dintre formații nu a început extraordinar sezonul, dar ambele au arătat la finalul sezonului trecut că au potențialul de a redeveni forțele care au fost în trecut. Momentan, "tunarii" au 9 puncte după 6 partide, în timp de "diavolii" au doar 7 puncte în 5 meciuri. Arsenal e pe locul 11, iar United pe 15, dar cu siguranță ambele vor urca în clasament odată cu trecerea etapelor. În schimb, în cupele europene cele 2 echipe au mers perfect, cu un plus pentru United, care are maxim de puncte în grupa de Champions League după meciuri cu adversari redutabili precum PSG și Red Bull Leipzig.
https://i.eurosport.com/2020/10/26/2922886.jpg
În aceste condiții, meciul de duminică de pe Old Trafford se anunță unul foarte interesant. Pentru fiecare dintre echipe un succes ar echivala cu o liniște în plus în afara celor 3 puncte, în timp ce o înfrângere ar însemna și mai multă tensiune.
Derby-ul dintre Manchester United și Arsenal va începe duminică la ora 18:30 și va fi transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1.
Meciurile din Premier League de la Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Fotbal
Guardiola a pus ochii pe un mijlocaș din Premier League! Cine e așteptat în locul lui Fernandinho
19/05/2022 LA 08:30
Premier League
3 cluburi din Premier League, pe urmele unui jucător de la Barcelona! Cine a demarat discuțiile
19/05/2022 LA 07:21