articol scris de Valentin Nicola
Pep Guardiola declara în 2012 despre Bielsa că "știe mai multe despre Barcelona decât el însuși", apoi câțiva ani mai târziu, completa prin a-l numi "unic" și "în topul listei de manageri".
Interesant este faptul că nu erau doar simple complimente, Pep cunoștea exact trecutul lui Marcelo Bielsa și de ce merită cu prisosință asemenea caracterizări.
Premier League
Erling Haaland a cheltuit o sumă impresionată pentru a face cadouri foștilor colegi de la Dortmund
ACUM 5 ORE

Pep a parcurs la începutul carierei de antrenor 8000 de kilometri pentru o conversație cu Bielsa

La apusul carierei de jucător, Pep Guardiola se afla în Mexic la clubul Dorados de Sinaola. Avea 32 de ani și deja cariera de antrenor începea să se aștearnă în fața sa. Fusese om de bază în "dreamteam-ul" construit de Johan Cruyff la Barcelona în anii 90’. De-a lungul timpului, savurase din oceanul de cunoștiințe fotbalistice ale geniului olandez, activase într-o poziție cheie, aceea de volante, omul din fața apărării, versiunea adaptată a unui regista autentic italian. Știa că are nevoie de mai mult pentru a atinge noi culmi ale succesului, iar Gabriel Batistuta, fostul său coleg de la AS Roma, plantase sămânța ideii pentru care Guardiola traversase Atlanticul.
"Dacă vrei să antrenezi, trebuie să îl cunoști pe acest om", a fost îndemnul lui Batistuta, iar "omul" era nimeni altul decât Marcelo Bielsa. În 2006 Guardiola pornește la drum spre reședința lui Bielsa din Rosario, avându-l companion pe directorul de film David Trueba. De a ales Guardiola să aibă pentru această călătorie alături tocmai un om din lumea cinematografiei? Simplu, deoarece Marcelo era pasionat de film, iar un geniu, retras și scump la vedere în timpul său liber, avea nevoie de o conversație agreabilă înainte de a deschide subiectul principal, fotbalul.
Trueba și-a făcut datoria, a spart gheața în discuție, iar după o oră maestrul Bielsa i-a adresat o întrebare lui Pep. "Nu ai bătut atâta drum să discuți despe film, nu-i așa?". Acela a fost punctul în care Trueba, conform relatărilor sale ulterioare, a devenit un simplu cronicar al celebrei întânliri. Au urmat discuții interminabile despre fotbal, conversații aprinse care aveau loc într-o cameră în care Bielsa avea o bibliotecă care conținea peste 10.000 de materiale legate de fotbal. Calculatorul devenise punctul de focus în care cei doi au urmărit și analizat materiale video, tactică de joc, formații, cam tot ce se putea discuta despre fotbal.
În toiul discuțiilor, Bielsa i-a implementat lui Pep concepția cum că relația cu presa trebuie să fie una egală pentru toți cei implicați: "De ce să ofer un interviu în exclusivitate unui jurnalist de la o publicație puternică și să neglijez astfel unul de la un cotidian mai mic? Care este criteriul de diferențiere?".
Apoi, a urmat punctul culminant al întânlirii, momentul în care profesorul își pune elevul în fața testului final. Devenit instant serios și rece, Bielsa i-a adresat lui Pep o întrebare al cărui răspuns, probabil, îl caracterizează pe cel din urmă mai bine decât tot ce s-a scris depre el în toți acești ani.
"De ce tu, care cunoști tot ce se întâmplă negativ în fotbal, lipsa de onestitate a celor implicați în acest sport, vrei să revii în acest mediu? Îți place sângele atât de mult?". Răspunsul lui Pep Guardiola a venit instant: "Am nevoie de acest sânge".
O întrebare care exprima cădura și sinceritatea maestrului Bielsa, omul care în 2019 impunea echipei sale să permită adversarilor de la Aston Villa să marcheze deoarece integritatea primează în fața victoriei, necondiționat.
De cealaltă parte ucenicul Guardiola, urma să îl demită după o victorie cu 8-0 în fața celor de la Almeria, pe fostul său manager de la Dorados, Juanma Lillo, omul despre care spunea că a fost "cel mai mare manager sub care a lucrat ca jucător", ca mai apoi să îl învingă de-a lungul timpului și pe Marcelo, de două ori chiar. Îi spusese adevărul lui Bielsa, acel sânge de care avea atâta nevoie era vărsat chiar de la echipele la care foștii săi maeștrii activau.

Marcelo Bielsa, omul care i-a înfuriat pe zei și a intrat în legendă

Într-o perioadă în care fotbalul total uimea planeta și devenise trendul principal în materie de exprimare fotbalistică, peste ocean, în Argentina, o țară care deține un nivel deosebit de cultură fotbalistică, nu se găsise nimeni care să implementeze acest stil. Trecuse "La Nuestra", stilul exponențial care a durat aproximativ 30 de ani, între anii 30’ și 60’, și a culminat cu victoria Argeninei la Copa America în 1957. "La Maquina" lui River Plate, care obținuse 8 titluri între 1941 și 1947, de asemenea fusese trecută în cărțile de istorie. Se ajunsese în punctul în care se vorbea de rivalitatea stilurilor, "Menottism" vs "Bilardism", pozitiv vs negativ, filosofii de joc care purtau numele celor doi antrenori care au reușit să obțină titlurile mondiale cu Argentina: Menotti în 1978, respectiv Bilardo în 1986. Acesta este momentul în care apărut în lumina reflectoarelor Marcelo Bielsa, omul care prin filosofia sa, proprie, unică, a reușit să îi "înfurie" pe cei doi titani ai fotbalului sud-american.
Născut într-o familie de intelectuali, Bielsa a copilărit într-o casă având alături 30.000 de cărți, un detaliu care avea să îi marcheze destinul, însă mai presus de orice acesta a fost influenţat de publicația sa favorit, cotidianul sportiv "El Grafico", celebru în Argentina sa natală. Deși și-a dorit cu multă ardoare să ajungă fotbalist, a eșuat, reprofilându-se pe meseria de antrenor sau cum îi place lui sa spună "Un student al fotbalului". A început să se axeze pe analiza video, fiecare detaliu fiind disecat în amănunt înainte fiecărei partide.
Filosofia sa avea asemănări cu fotbalul total practicat de olandezi, dar unde antrenori precum van Gaal puneau accent pe posesie, Bielsa favoriza pressingul. Planul său era riguros executat de către jucători. "Alergăm tot timpul în apărare, obsesia mea este pe atac. Urmăresc și analizez video-uri doar cu momentele de atac. Este mult mai ușor să te aperi decât să ataci".
Nu a durat mult până când cei doi "zei" ai fotbalului argentinian l-au luat în colimator, fiecare dintre ei criticând în stil propriu metodele lui Bielsa. "Bielsa este un antrenor care ridică îndoieli, are idei proprii și șite cum să le dezvolte, dar nu sunt de acord cu fundamentul de la care pornește. El consideră că fotbalul este predictibil, iar eu nu sunt de acord cu asta", a comentat Menotti despre Marcelo. De cealaltă parte Bilardo a încercat chiar să îi anuleze inovațiile aduse: "Sunt de acord cu Bielsa, deoarece îmi pare că asta am făcut eu în 1986. Studiază oponentul bazat pe video-uri, identic cum făceam eu în trecut".
Într-adevăr antrenamentele jucătorilor sub comanda lui Bielsa au influențe puternice de "Bilardism", dar jocul prestat tinde mai mult spre dezinvoltul "Menottism", însă în nici un caz nu poate fi asemănat cu vreunul din cei doi. Marcelo a găsit a treia cale, o filosofie proprie, care va rămâne etern în istorie cunoscută drept "Bielsism".

Promovarea cu Leeds își are esența în drama suferită cu Newell’s

Filosofia lui Bielsa s-a născut cu adevărat atunci când în februarie 1992, propria sa soartă a fost pusă la grea încercare, dar la final s-a convis că drumul apucat este cel corect. Aflat la cârma celor de la Newell’s a obținut doar 9 victorii în 38 de meciuri în 1991, cu un lot restrâns, compus din foarte mulți tineri. Profesorul Bielsa a continuat seria de rezultate slabe cu un dezastruos 0-6 împotriva celor de la San Lorenzo. A urmat o noapte de suferință dar și transformare. Ajuns în hotel, telefonează soției urmând o conversație emoționantă: "Fiica noastră s-a zbătut între viață și moarte pentru 3 luni, acum este bine, dar eu sufăr și îmi doresc să fiu îngițit de pământ pentru acest rezultat".
A fost momentul de transformare în cariera sa de antrenor, momentul în care a renăscut; dintre lumini și umbre, Marcelo a revenit, a găsit răspunsul la problemele sale, a revenit dintr-un punct critic. A mutat tactic, a sunat adunarea sub infuența șocului emoțional și a intrat în legendă. Saldana a fost mutat de pe dreapta pe stânga, devenind un simbol al echipei. Chiar și după pierderea soției într-un accident de mașină, inspirat de Bielsa însuși, Berizzo a avansat din compartimentul defensiv în cel median, Gamboa din libero în fundaș stânga iar Gerardo Martino - mijlocaș ofensiv sau "enganche".
3-4-3-ul lui Marcelo luase naștere, fluid, reactiv, care se adapta în funcție de adversar. Pașii erau clari, organizare defensivă, ofensivă, tranziția din apărare în atac și invers puse la punct în mod perfect ("polifuncionalidad", cum era numit în spaniolă). Echipa avea versatilitate și rezultatele au venit, dar mai presus de toate, Marcelo Bielsa implementase cea de-a treia cale legendară în fotbalul argentinian. Stilul său a influențat generații întregi de antrenori, a intrat deja în istoria fotbalului, iar Marcelo a condus de pe banca tehnică Argentina spre titlul olimpic în 2004, cel mai important trofeu din cariera sa.

Pep Guardiola, geniul care mai are încă o misiune de îndeplinit

Pep a obținut succese peste tot unde a antrenat, tripla istorică cu Barcelona, Bundesliga cu Bayern Munchen și titlul cucerit cu un număr record de puncte în Premier League cu City.
A suferit și înfrângeri grele de-a lungul carierei, însă de fiecare dată a lăsat impresia unui om cu o misiune bine stabilită, care are de finalizat lucrarea fotbalului total, predată în grijă de marele Johan Cruyff. Precum un arhitect care trebuie să pună ultima pietricică pe măreața capodoperă a lui Gaudi, Sagrada Familia, din mult iubita sa Barcelona, așa este și Pep în raportul cu stilul său fotbalistic în care crede necontenit. Și atunci când pierde este triumufător: a inovat, a încercat, a inventat; a câștigat sau a pierdut contează în sinea sa mai puțin, este doar parte a operei finale.

Forma de moment a echipelor în Leeds - Manchester City

Leeds United - Manchester City este unul dintre cele mai aşteptate meciuri din etapa aceasta în fotbalul englez. Partida transmisă în direct de Eurosport, sămbătă de la ora 19:30, are o încărcătură sentimentală sporită pentru cei doi antrenori.
Mulți s-au întrebat de ce Marcelo Bielsa a rămas la Leeds pentru încă un sezon după promovarea reușită, scopul inițial fiind atins. Sâmbătă, pe Elland Road, va avea loc o înfruntare a titanilor. Leeds nu se va preda: ambiționată la maximum de Bielsa, va pune presiune pe City necontenit. Apărarea fragilă a "cetățenilor" se va clătina serios în fața mașinăriei de fotbal gândită de Bielsa. Este posibil orice rezultat la final, chiar dacă City vine după un eșec usturător cu Leicester în timp ce Leeds tocmai s-a impus cu Sheffield.
Va putea Manchester City să dicteze ritmul partidei? Cu absențele lui Jesus și Aguero din lot, De Bruyne și Sterling vor încerca să apară la finalizare pe cât de des posibil. Cert este că Leeds nu se teme de nimeni, nici măcar de Liverpool pe care a lovit-o serios ori de câte ori a avut ocazia, reușind să marcheze pe Anfield 3 goluri.
Leeds United – Manchester City este un regal fotbalistic pentru toți iubitorii de fotbal, un meci care se anunța extrem de spectaculos, ambele echipe prestând un fotbal ofensiv, inventiv, bazat pe posesie și organizare tactică sublimă. Va fi momentul în care Pep Guardiola este posibil să primească exact ceea ce are nevoie mai mult, tocmai din partea maestrului, care și el la rândul său mai are încă o lucrare de terminat.
Fotbal
Guardiola a pus ochii pe un mijlocaș din Premier League! Cine e așteptat în locul lui Fernandinho
19/05/2022 LA 08:30
Premier League
Ilkay Gundogan pleacă de la City după 6 ani și e aproape de a semna cu un alt club uriaș
17/05/2022 LA 12:55