Chelsea-Tottenham este meciul cu numărul 1000 pentru echipa de pe Stamford Bridge de când a fost preluată de Roman Abramovich (2003). Paradoxul face ca adversarul "albaștrilor" de astăzi să fie Jose Mourinho, cel mai de succes antrenor al echipei din cei 17 ani de conducere a magnatului rus. Pe cei 2 îi leagă o mulțime de succese, dar acest lucru nu a făcut ca ei să devină vreodată prieteni, așa cum declara Mourinho cu câțiva ani în urmă.
"Nu a fost niciodată prietenul meu. Am avut întotdeauna o relație de proprietar-manager: o relație foarte respectuoasă. Nu am fost niciodată prieteni, nu am fost niciodată apropiați unul de celălalt. Deci, nu, el este doar o persoană căreia îi port foarte mult respect.", a explicat Mourinho într-un interviu acordat pentru The Guardian în 2016.
Mourinho este cel mai de succes manager din istoria lui Chelsea, cu portughezul pe bancă echipa câștigând 3 titluri în Premier League, o Cupă a Angliei și 3 Cupe ale Ligii. Aceste performanțe nu au contat deloc însă pentru Abramovich în momentele în care echipa a luat-o la vale, iar rusul l-a demis fără remușcări pe Mourinho, nu o dată, ci de 2 ori.
Premier League
Pep Guardiola i-a mulțumit lui Liverpool pentru felul în care a jucat în acest sezon
22/05/2022 LA 06:42

Mourinho a fost demis de 2 ori de Roman Abramovich

Murinho a fost adus de Abramovich pe Stamford Bridge în 2004, după succesele extraordinare pe care le avusese cu FC Porto. Lusitanul a avut un start fulminant, câștigând 2 titluri consecutive în Premier League în primele 2 sezoane, precum și Cupa Ligii de fiecare dată. În sezonul 2006-2007, Chelsea a cucerit Cupa Angliei, dar în campionat lucrurile nu au mai mers la fel de bine, iar relația lui Mourinho cu Abramovich a început să se răcească.
Presa vremii începuse să descopere lacunele din relația proprietar-antrenor. Mourinho a fost deranjat de aducerea fără voia sa a lui Shevchenko de la AC Milan, ucraineanul fiind o cruntă dezamăgire, marcând doar 4 goluri în sezonul 2006-2007. În plus, Avraam Grant, prieten apropiat al lui Abramovich, a fost numit director tehnic la echipă și a primit și un loc în consiliul de administrație, un alt fapt care l-a deranjat profund pe Mourinho.
În septembrie 2007 inevitabilul s-a produs, iar Mourinho a plecat de la Chelsea. Cele 2 părți au declarat atunci că despărțirea s-a produs de comun acord, dar toată lumea știa că portughezul fusese demis, el mai având 3 ani de contract în acel moment.
Portughezul a continuat să aibă rezultate la Inter și Real Madrid, iar în 2013 avea să revină pe Stamford Bridge. Doar Ancelotti mai câștigase titlul cu Chelsea de la plecarea lusitanului, iar Abramovich și-a călcat pe orgoliu și a apelat din nou la serviciile lui "The Special One".
https://i.eurosport.com/2018/11/25/2469259.jpg
Mourinho îngropase și el demult securea războiului și declara la începutul celui de-al 2-lea mandat: "În prima mea perioadă aici, relația mea personală (cu Abramovich) a fost foarte bună. Personal, am avut unele interferențe și un pic de dezacord cu unele idei, dar în acest moment, nu avem nicio problemă."
Chelsea a câștigat titlul în sezonul 2014-2015 și Mourinho a intrat definitiv în istoria echipei, dar fisurile din relația portughezului cu magnatul rus aveau să reapară în scurt timp. Echipa nu a fost consolidată așa cum și-a dorit lusitanul în vara lui 2016 și imediat după startul sezonului a apărut și megascandalul cu medicul echipei, Eva Corneiro.
Rezultatele foarte slabe din prima parte a sezonului, când Chelsea a pierdut 9 din primele 16 meciuri din campionat, l-au făcut pe Abramovich să-și piardă din nou răbdarea și să-l demită din nou pe antrenorul lusitan.
Cu siguranță, acea demitere l-a durut și mai mult pe Mourihno, care nu a mai reușit apoi mari performanțe ca și antrenor. Portughezul a eșuat la Manchester United, dar se pare că și-a găsit locul la Tottenham, iar în această seară are șansa să îi strice sărbătoarea lui Abramovich. Tottenham are nevoie de cel puțin un rezultat de egalitate pentru a reveni pe prima poziție a clasamentului. În schimb, dacă va câștiga, Chelsea se va instala pe această poziție, având un golaveraj mai bun decât Liverpool.
Chelsea-Tottenham este în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1 cu începere de la ora 18:30.
UEFA Europa Conference League
Jose Mourinho, "sanctificat" de fanii Romei! Imagini memorabile din capitala Italiei
06/05/2022 LA 17:36
Premier League
Mourinho și Simeone se bat pentru un jucător pe care Manchester United a plătit 55 de milioane de €
04/05/2022 LA 18:59