Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nuno Espirito Santo, colonistul portughez care a revoluționat-o pe Wolves

Ion Alexandru

Actualizat 01/02/2020 la 10:38 GMT+2

Premier League a reușit să adune cei mai tari manageri din lume, iar Nuno Espirito Santo este unul dintre cei care au reușit să progreseze. Portughezul a transformat-o pe Wolverhampton într-o adevărată forță a campionatului englez.

Nuno Espirito Santo

Credit imagine: PA Sport

Articol scris de Răzvan Dragomirescu
Pe numele lui complet, Nuno Herlander Simões Espírito Santo s-a născut în anul 1974, an în care echipa Atletico Madrid pierdea finala Cupei Campionilor Europeni în fața lui Bayern München. Fiind originar din Africa Centrală, Nuno a practicat fotbalul încă din timpul copilăriei, participând la diverse turnee locale din orașul natal. La vârsta de 10 ani, micul portar Nuno a emigrat împreună cu părinții lui în Portugalia pentru a beneficia de un trai mai bun. În Peninsula Iberică și-a început practic cariera. Junioratul l-a făcut în Portugalia, iar la vârsta de 22 de ani s-a transferat în Spania unde a evoluat timp de 5 ani la diverse cluburi, printre ele Deportivo La Coruña sau Osasuna. După aventura în fotbalul spaniol, s-a întors la Porto unde l-a avut antrenor pe Jose Mourinho. În anul 2004 a câștigat Liga Campionilor, din postura de portar de rezervă. Înainte de a câștiga cel mai important trofeu european, Nuno a legat o prietenie cu un personaj care va fi decisiv în viitorul carierei sale.

Influența lui Jorge Mendes

În anul 1996, actualul antrenor al lui Woves s-a întâlnit într-un club de noapte cu Jorge Mendes, care pe vremea respectivă nu avea tangențe cu fotbalul, fiind manager cu jumătate de normă la clubul respectiv. După o conversație între cei doi, Mendes a realizat oportunitatea de a fi agent de fotbal și l-a convins pe Nuno să fie primul lui client. În ziua următoare, cei doi au condus până la La Coruna, pentru a se întâlni cu președintele clubului. După o negocirere reușită, cele două părți au ajuns la un acord, iar portarul s-a transfera în Spania. Realizarea primului transfer l-a motivat pe Jorge Mendes să continue în acestă meserie, pentru ca mai apoi să își deschidă compania GestiFute.
Nuno Espirito Santo
După încheierea carierei de fotbalist, primul club pe care l-a condus a fost Rio Ave, în anul 2012, unde a reușit să obțină performanțe foarte bune cu o echipă mică. A dus clubul pănă în finala Cupei Portugaliei și a calificat echipa în Europa League pentru prima dată în istorie. După ce s-a călit în Portugalia, Nuno Espirito Santo a mers în Spania și a semnat cu Valencia, având traseul de manager simetric cu cel de fotbalist. Pe banca ”liliecilor” a petrecut doar un singur sezon, a terminat cu echipa pe locul 4 și a fost numit de 3 ori managerul lunii. Fostul portar al lui Porto a demisionat în al doilea an de la echipă, după ce a avut mai multe rezultate slabe, atât în La Liga cât și în Champions League.
În vara lui 2016, Nuno a semnat cu Porto, unde a încheiat sezonul cu echipa pe locul 2 și a decis că este momentul să schimbe din nou campionatul.
Nuno Espirito Santo

Pasul cel mare, Premier League

Numirea lui la Wolves în 2017 nu a fost deloc întâmplătoare. ”Lupii” funcționează pe o axă China-Portugalia. Fosun International este o companie chineză, cu un profit mediu în fiecare an de peste 1,1 miliarde de lire sterline, iar în anul 2016 a decis să investească în fotbal. Răspunzător de transferuri a fost numit Jorge Mendes, iar colaborarea dintre cei doi era iminentă. Mai mult de atât, Fosun, propietarul clubului, a hotărât ca Mendes să fie răspunzător atât de transferuri cât și de recrutarea managerilor.
În anul 2017, Nuno Espirito Santo este numit antrenorul lui Wolverhampton Wanderers și așa a început un adevărat diluviu de portughezi în Anglia. Pe lângă antrenor, la club au mai venit alți jucători impresariați de Jorge Mendes:Ruben Neves, Pedro Goncalves, Ruben Vinagre, Boubacar Hanne și Diogo Jota. Deși la federație au fost înregistrați pe numele altor impresari, a fost foarte clar că pârghiile acestor transferuri le deținea Mendes.
Nuno Espirito Santo
În primul sezon la echipă, portughezul a reușit promovarea în Premier League cu câteva meciuri înainte de finalizarea competiției. În prima ligă engleză, echipa lui Nuno a devenit un adversar bătaios, greu de învins, care a pus mereu probleme echipelor de top 6. Sezonul trecut a terminat în clasament pe locul 7, peste echipe deja conscrate în Premier League, ca Leicester, Everton sau Newcastle. Grupul închegat anul trecut de el la echipă, s-a concretizat în actualul sezon devenind o echipă dură care luptă pentru fiecare punct. Pe lângă colonia portugheză din linia mediană care funcționează perfect, Nuno, a inventat încă un fotbalist care a explodat în actualul sezon. Este vorba despre spaniolul Adama Traore, cel care a devenit nu doar coșmarul lui Pep Guradiola ci și coșmarul tuturor apărătorilor de bandă dreaptă unde pătrunde cu o forță și o viteză incredibilă.
În acest sezon de Premier League, ”lupii” se află pe poziția a șaptea, la doar 6 puncte de locurile care duc în Champions League. Pe lângă rezultate pozitive din campionat, portughezul a reușit și calificarea din grupele Europa League, unde Wolves va juca în primăvara europeană cu Espanyol Barcelona.
Filosofia lui Nuno a readus la viață clubul de pe Molineux, iar dacă echipă continuă se crească de la sezon la sezon, poate emite pretenții de top 4, în anii următori. Rămâne de văzut dacă Nuno își poate depăși anul acesta performanțele din sezonul precedent.
Începând cu 1 ianuarie 2020, canalele Eurosport nu mai sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia. Rămânem deschiși negocierilor fair play cu Telekom, purtate cu bună credință.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo