articol scris de Valentin Nicola
Pentru a înțelege cât mai bine felul în care britanicii privesc și descifrează formațiile de joc este necesară o incursiune în istoria sistemelor de joc, acolo unde, englezii în special, au dat dovadă de un pragmatism caracteristic.
Poziția de extremă în fotbal împreună cu cea de mijlocaș ofensiv lateral sunt în continuare privite ca și componente ale blocului median. Încă de pe vremea lui Alf Ramsey, tehnicanul care a condus Anglia spre primul și singurul trofeu mondial din istorie, până la momentul apariției lui Arsene Wenger în fotbalul englez, concepția conservatoare a dominat.
Fotbal
LIVEBLOG Mercato 2022 | PSG și Spurs pregătesc shimbul iernii! Barca face orice să scape de Dembele
20/01/2022 LA 16:55

Pragmatismul englez în interpretarea formațiilor de joc

Pe 25 noiembrie 1953, fotbalul englez primea o uriașa lovitură în "meciul secolului" așa cum era prefațată confruntarea de pe Wembley dintre Anglia și Ungaria. Sistemul rigid "WM" al britanicilor a fost spulberat de către "Echipa de Aur" a maghiarilor, care au folosit o așezare fluidă, cu Puskas, Hidegkuti și Kocis evoluând într-un stil asemănător cu ceea ce vedem astăzi la trio-ul Mane, Firmino, Salah, de la Liverpool. Englezii au fost anihilați, nu au înțeles nimic din schimbările de poziționare ale adversarului din teren, iar scorul final a fost de 6-3 pentru maghiari. La retur, aceștia s-au impus și mai clar, cu 7-1.
Au urmat modificările de sistem impuse de Alf Ramsey în cadrul echipei naționale care a obținut trofeul de campioană mondială din 1966. Ramsey a experimentat cu un sistem 4-2-4, inspirat de succesul Braziliei din 1958, pentru a ajunge la turneul final din 1966 într-un sistem 4-3-3 listat pe foaia de joc. În realitate, se anula poziția de extremă, în teren prezentându-se un sistem 4-1-3-2 cu Ball, Charlton și Peters mijlocași în spatele perechii de atacanți centrali formate din Hunt și Hurst.
În Anglia, atacanți sunt considerați doar jucătorii poziționați în centrul liniei ofensive, indiferent de variațiile sistemului de joc folosit: 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3, 4-1-4-1, extremele fiind excluse din linia de atac. Tocmai de aceea Aubameyang este considerat mijlocaș atunci când Arsenal aliniază la start un 3-4-3 sau 4-3-3. Spre exemplu, Italia privește mult mai detaliat sistemele de joc, se ghidează după efectele pe care jucătorii le produc prin acțiunile lor din teren si astfel poziționarea jucătorilor este descrisă corect.

Poziționarea lui Abameyang și efectele produse de acesta

Pentru a determina corect profilul unui jucător, indiferent de rolul acestuia în sistemul de joc, este nevoie de o analiză individuală. În fotbalul modern există și extreme cu profil defensiv sau mijlocași care sunt listați pe foaia de joc în poziție ofensivă, dar pe teren acțiunile lor sunt defensive. Spațiile s-au comprimat în fața careului advers, iar atacanții au fost nevoiți să se retragă pentru a evita zonele aglomerate și marcajele stricte ale apărătorilor din treimea adversă.
Fotbalul romantic din vremurile lui Stanley Matthews a apus demult, jucătorii din linia ofensivă - extremele și atacanții centrali - pornesc din zona de mijloc, de unde atacă ulterior în viteză culoarele de pătrundere, deseori la unison cu coechipierii aflați în apropiere.
  • Poziționare
Aubameyang nu face excepție de la regulile jocului modern, zona sa de acțiune fiind în partea stângă a terenului, cu precădere în treimea adversă așa cum ne indică heatmap-ul său.
https://i.eurosport.com/2020/10/23/2920534.png
Chiar și în meciurile tari pe care Arsenal le-a avut în acest debut de sezon, contra celor de la Liverpool și Manchester City, zona de acțiune a lui Aubameyang a fost în treimea adversă, acolo unde jucătorul londonezilor se simte cel mai bine pe teren.
https://i.eurosport.com/2020/10/23/2920538.jpg
  • Contribuție defensivă
Contribuția sa defensivă nu este una accentuată, în acest sezon având o medie de de 0.4 tackling-uri pe meci, din care jumătate reușite; este un jucător care se retrage în momentele de tranziție defensivă pentru a bloca culoarele de pasă adverse, unde se descurcă decent, cu o medie de 2.6 recuperări pe meci în 450 de minute jucate în acest sezon de Premier League.
  • Implicarea în jocul echipei
În cele 5 partide disputate în acest sezon de Premier League, Aubameyang are o medie de 6.6 pase pe meci în jumătatea proprie și un procentaj de reușită de 69.7%. Activitate sa crește în jumătatea adversă, cu 19.6 pase pe meci și un procentaj de reușită de 70.4%.
Cu 1.2 șanse create în 90 de minute, Aubameyang a fost implicat în 20% din totalul ocaziilor pe care Arsenal le-a avut în acest sezon.
  • Calitatea ocaziilor de gol și zonele din care marchează
La capitolul Xg (Expected Goals) vom lua în considerare performanțele jucătorului din acest sezon dar și din sezonul anterior pentru a construi o imagine cât mai clară asupra zonelor în care Aubameyang dă cel mai bun randament.
https://i.eurosport.com/2020/10/23/2920535.png
Din 41 de prezențe, cele mai clare ocazii de gol au venit din poziția de atacant central cu xG 6.94 și xA 1.98. Independent de poziția în care a fost listat pe teren la începutul partidei, Aubameyang a marcat majoritatea golurilor din interiorul careului, aflându-se plasat în poziție centrală în momentul șutului decisiv.
https://i.eurosport.com/2020/10/23/2920536.png

Aubameyang vârf veritabil

Pierre-Emerick Aubameyang este un vârf de atac veritabil. Contribuția sa la jocul echipei, poziționarea în joc și rezultatul acțiunilor sale de pe teren descriu o extremă stânga care se deplasează în zona centrală pentru a marca. Un atacant adaptat fotbalului modern, care s-a integrat într-un sistem de joc fluid gândit de către Mikel Arteta.
Jucătorul lui Arsenal nu a suferit o schimbare de poziție, în realitate transformarea principală la echipă fiind modificare sistemului de joc prin care fotbaliștii se eliberează din marcajul riguros al adversarilor pentru a-și crea mai mult spațiu de acțiune și o libertate de execuție mai mare.
https://i.eurosport.com/2020/10/20/2918611.png
Africa Cup of Nations
Aubameyang se va întoarce în Anglia înainte de finalul Cupei Africii! Care este starea fotbalistului
17/01/2022 LA 10:34
Premier League
Arsenal, transfer neaşteptat! Arteta e pe urmele unui fost mare atacant al lui Chelsea
15/01/2022 LA 15:24