Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea cupei pierdute timp de 40 de ani pentru Liverpool! Cum a fost regăsită

Sebastian Ujica

Publicat 13/05/2020 la 17:08 GMT+3

Cei de la Four Four Two dezvăluie povestea Cupei Curlett, cea cu care jucătorii lui Liverpool au sărbătorit la 2 titluri.

Cupa Curlett

Credit imagine: Eurosport

În sezonul 1963/1964, Liverpool era aproape de primul titlu după 17 ani de suferință. Echipa se afla în divizia secundă când a fost preluată de Bill Shankly cu 5 ani mai devreme iar momentul era așteptat de un oraș întreg.
O victorie în fața lui Arsenal era suficientă pentru a nu mai putea fi ajunsă de Man United sau Everton. Însă, așa cum dezvăluie documentarul BBC Panorama, exista o problemă: trofeul nu avea să fie acordat echipei chiar dacă obținea victoria! Spre deosebire de cum este în prezent, trofeul era oferit doar dacă echipa era matematic campioană înainte de startul meciului. Astfel, Liverpool ar fi urmat să primească trofeul la 4 zile distanță, într-o deplasare la Birmingham.

Trofeul fanilor

Pentru 2 fani locali această variantă nu era acceptabilă. Franny Curlett, fiul unuia dintre cei doi, povestește: "Tatăl meu, Terry, și unchiul meu, Teddy, știau că o victorie ne-ar aduce titlul pe Anfield însă că nu ar exista un trofeu pentru paradă.
Nu puteau accepta asta, așa că s-au întâlnit și au construit un trofeu folosind o vază veche a mătușii mele. Mai întâi au vopsit-o în roșu și alb, apoi au tăiat imagini cu jucătorii dintr-un ziar și le-au lipit. Nu avea însă partea de sus așa că au decis să facă una dintr-o bucată de lemn care se pune la balustradă. S-a potrivit perfect" povește Franny.
Cupa Curlett
Familia Curletts le-a trimis o scrisoare celor de la Liverpool pentru a-i anunța că pot folosi trofeul dacă își doresc. Surpriza cea mai mare abia atunci a venit: răspunsul a venit chiar de la Bill Shankly!
"Shankly i-a invitat la meci și le-a spus să aducă acea cupă cu ei. Liverpool a câștigt cu 5-0 așa că trofeul a ajuns la jucători imediat după fluierul de final. Au dansat pe teren, l-au prezentat fanilor ca și cum era trofeul real și i-au dus pe tatăl meu și pe Teddy în vestiar ca pe niște eroi. Erau înnebuniți după fotbal amândoi, probabil a fost un vis devenit realitate" spune Franny.
Stephen Done de la muzeul celor de la Liverpool povestește cum a trăit echipa acel moment: "Nimeni nu s-a simțit ridicol cu trofeul și nimeni nu s-a simțit rușinat. Mulți manageri le-ar spune jucătorilor să nu ia ceva de la fani, dar Shankly a plănuit totul din start - el a înțeles ce înseamnă fotbalul pentru oamenii din Liverpool.
Shankly a înțeles spiritul fanilor Liverpool mai bine ca oricine. A răspuns la fiecare scrisoare primită de la propria mașină de scris. Nu era în elementul său, era recunoscut ca fiind lent. Răspunsurile lui nu păreau oficiale, erau personale, uneori includeau și mici fotografii sau comentarii care arătau că a citit scrisoarea cu atenție. Simțea că le datorează fanilor un răspuns sincer dacă ei își luau timp să-i scrie".

Trofeul dispărut

Cupa Curlett le-a plăcut fanilor atât de mult încât a fost readus pentru triumful din 1965/1966 când și-au asigurat din nou titlul cu un meci rămas de disputat. Frații au oferit vaza mamei lor pentru a doua oară și au fost oaspeți de onoare la victoria cu 2-1 în fața lui Chelsea.
Însă Cupa a dispărut mai bine de 40 de ani. Done, cel care s-a angajat la muzeul lui Liverpool în 1997, a visat din prima clipă să o găsească: "Dispăruse de pe suprafața pământului. La puțin timp după ce am primit slujba, am făcut o listă cu lucrurile pe care mi-aș dori să le găsesc și să le duc în muzeu. Cupa era prima pe listă, dar nu aveam idee unde a dispărut după acea sărbătoare".
Problema cea mai mare era că numele creatorilor nu a fost notat pe Cupă. "Presupunerea era că s-a pierdut, a fost distrusă sau a ajuns într-un pub pe undeva. Putea să fie în fundul unei cutii de 30 de ani. Asta s-a întâmplat înainte de era internetului așa că aproape că am renunțat".
Așa cum s-a aflat ulterior, Terry Curlett a rămas până la finalul paradei și a dus acasă cupa. Nu își dorea să fie distrusă sau să se piardă așa că a împăturat-o și a pus-o în podul casei. Era scoasă doar la ocazii speciale.
"Venea familia și tatăl meu spunea: Hai să scoate Cupa și să facem câteva fotografii cu ea" spune Franny, cel care s-a născut în 1975, la 9 ani distanță de la parada de după victoria cu Chelsea.
Cupa Curlett
Terry Curlett a murit în urma unui atac de cord în 1995, la doar 56 de ani. Fratele său mai mare murise cu 2 ani mai devreme. În vara lui 2006, Franny a decis să ofere cupa către muzeul clubului. Done își aduce aminte și acum acel moment.
"Un coleg de-al meu m-a chemat pentru că este cineva la telefon cu ceva ce m-ar putea interesa. Când am început să vorbesc, mi-am dat seama rapid despre ce era vorba. Eram uluit. Nu putea fi Cupa?!, mi-am zis. M-am întors cu vaza la muzeu în acea după-amiază. Toți cei din staff s-au strâns să vadă dacă este cea reală din poze". Era cupa reală, desigur. Cupa suporterilor.
Sursă foto: Liverpoolfc.com
Player's Cut - miercuri, 13 mai
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo