Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea fantastică a lui Edouard Mendy! În 2014-2015 nu a avut echipă, iar acum este la Chelsea

Nicu Savin

Actualizat 25/09/2020 la 22:58 GMT+3

În decurs de numai 7 ani, Edouard Mendy a parcurs un drum incredibil, ajungând de la statutul de jucător fără contract la posibilul titular din poarta lui Chelsea. Potrivit lui Gerard Gohel, cel care i-a fost președinte la Cherbourg în liga a 3-a din Franța, Mendy este un jucător optimist, cu o mentalitate sportivă de nivel mondial.

Edouard Mendy este noul portar al lui Chelsea

Credit imagine: Getty Images

După plecarea lui Petr Cech, Chelsea nu a mai găsit in portar de nivelul acestuia, care să fie un punct de siguranță și stabilitate în echipă. Gafele interminabile ale lui Kepa Arrizabalaga, l-au făcut pe Frank Lampard să ceară cu insistență un nou goalkeeper, iar Roman Abramovich i-a făcut pe plac tânărului tehnician aducându-l pe Edouard Mendy de la Rennes, în schimbul a 24 de milioane de €.
Evoluțiile din ultimul timp ale lui Mendy la Rennes sunt cunoscute de toată lumea, dar jurnaliștii de la Goal.com au scos la iveală povestea portarului african, care a explodat târziu, după ce în primii ani ai carierei a avut chiar și un an de inactivitate, cochetând cu ideea de a renunța la fotbal.

Parcursul lui Edouard Mendy până la Chelsea

Născut în Franța dintr-un tată din Guinnea Bissau și o mamă senegaleză, Mendy a început fotbalul la Le Havre, considerată una dintre cele mai bune școli de portari din Franța. Idolii copilăriei sale au fost Buffon și Neuer, în timp ce dintre jucătorii de câmp îi plăcea cel mai mult Ronaldo Nazario.
După 5 ani la gruparea de amatori CS Municipaux Le Havre, Mendy a făcut pasul în fotbalul profesionist pe când avea 19 ani, semnând cu Cherbourg, formație din Liga a 3-a franceză.
Gerard Gohel, președintele lui Cherbourg, și-a amintit într-un interviul oferit pentru Goal.com de perioada petrecută de Mendy la clubul condus de el: "A sosit la vârsta de 19 ani și a rămas cu noi trei ani. Eram în National (Liga a 3-a franceză). Primul an a jucat, dar a existat competiție, deoarece aveam deja un portar. A jucat titular următoarele două sezoane. Toată lumea îi remarcase calitățile, atitudinea pozitivă față de colegii săi și de club. I-am văzut bunătatea."
După 3 sezoane, Cherbourg a retrogradat în Liga a 4-a franceză, iar Mendy nu voia să joace la un nivel atât de scăzut, dar din păcate nu și-a găsit un angajament și astfel că un an de zile nu a mai jucat la nivel profesionist. În 2015 a avut o șansă imensă și semnat cu Olympique Marseille, jucând timp de un sezon pentru echipa a 2-a. Cei de la Marseille nu au văzut o mare valoare în el, astfel că a semnat cu Reims în 2016, din postura de jucător liber, iar din acel moment cariera sa a avut un succes neîntrerupt.
"Când am fost retrogradați în CFA (Liga a 4-a), el ne-a spus că vrea să joace la un nivel mai bun. Dar nu a avut șansa. În cele din urmă m-a sunat și mi-a spus că are o ofertă de a fi al 4-lea portar la Marseille. I-am spus să se ducă, fiindcă e o bună oportunitate. Un sezon mai târziu, președintele lui Reims (Jean-Pierre Caillot), prieten de-al meu, m-a sunat și mi-a cerut părerea despre Mendy, căuta un portar de rezervă. I-am spus că va deveni numărul unu la Reims și am avut dreptate. Anul trecut a fost cumpărat de Rennes, iar acum Chelsea a plătit o grămadă de bani pentru el. Este excepțional, dar el merită acest lucru.", a povestit Gerard Gohel.
Edouard Mendy of Reims during the Ligue 1 match between Monaco and Reims at Stade Louis II on April 13, 2019 in Monaco, Monaco.

Adouard Mendy: "Dacă aș fi avut un anturaj prost, cu siguranță aș fi renunțat la fotbal"

Mendy a plecat de la Cherbourg pe când avea 22 de ani și după un an de pauză i-a fost foarte greu să mai revină, chiar el declarând că a fost la un pas să renunțe la fotbal, dar că familia l-a ajutat foarte mult în acea perioadă: "Când un jucător rămâne șomer un an de zile, oricâtă voință ar avea se îndoiește de viitor. Aveam să fiu tatăl unei familii și au apărut adevărate întrebări despre viitorul meu. Dar anturajul meu a jucat un rol major. Dacă aș fi avut un anturaj prost, cu siguranță aș fi renunțat la fotbal. Nu pot să mulțumesc destul familiei mele, verișorilor mei. Toți oamenii din jur au fost alături de mine."
Chiar dacă nu a renunțat, perioada de la Marseille nu a fost una deloc ușoară, el nereușind să se impună la prima echipă, dar chiar și așa, acel moment a reprezentat relansarea carierei sale : "Oamenii spun că lucrurile nu au mers bine la Marseille, dar de la a nu avea echipă, la a juca la OM era un pas uriaș. Când am ajuns acolo, sezonul începuse deja. Am jucat cam 10 meciuri și la final am avut oferte de la multe cluburi din Liga a 2-a. Am ales să merg la Reims și a fost o decizie bună."
Edouard Mendy ar putea debuta mîine la Chelsea, în etapa a 3-a din Premier League. Chelsea joacă în deplasare cu West Bromwich Albion, partidă care va începe la ora 19:30 și va putea fi urmărită în direct și în exclusivitate pe Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo