”Nu juca fotbal. Dormea. Nu se antrena. Era în concediu. Asta nu-mi vine să cred - că poți să te culci la 22 de ani și să nu te mai trezești. De ce mori în somn? Ești un fotbalist profesionist. Ai condiție fizică bună. Mănânci sănătos. Nu fumezi. Nu bei alcool în cantități mari. Nu este corect. Dacă există Dumnezeu, de ce îl ia pe un băiat care este plin de fericire și are o viață întreagă în față”, a declarat pentru The Athletic fratele lui Besian Idrizaj, Qerim.
Qerim a vorbit, printre lacrimi acasă la Linz, în Austria, cu cei de la The Athletic, incapabil să găsească răspunsuri la întrebările care îl vor bântui mereu. Besian, fratele său mai mic, a murit pe 15 mai 2010. ”Știu că se fac 10 ani, dar pentru mine a fost ca ieri. Încă simt durerea. Era cel mai bun prieten al meu. Mi-e dor de el”.
Besian a ajuns la Liverpool la doar 17 ani, la scurt timp după ce cormoranii au câștigat pentru a cincea Ligă a Campionilor, în vara lui 2005. Besian era la acea vreme una dintre tinerele speranțe ale fotbalului austriac.
Premier League
Cum a ajuns Chelsea, din candidată serioasă la titlu în Premier League, o echipă de nerecunoscut
21/01/2022 LA 09:56
Pentru că nu avea șanse să joace la prima echipă, până în 2009 când a ajuns la Swansea, Besian a fost împrumutat de Liverpool la Luton Town, Crystal Palace și Wacker Innsbruck. În 2008 însă au început problemele cu două incidente grave. Besian a leșinat de două ori, prima oară într-un meci din Austria iar apoi la sfârșitul unei sesiuni de antrenamete. A făcut apoi toate testele posibile, dar nu au fost găsite dovezi ale vreunei condiții speciale. Primul incident a fost pus pe seama unui virus iar al doilea a fost motivat de faptul că era extenuat.
După ce a luat o pauză de la fotbal, Besian a semnat un contract pe doi ani cu Swansea în 2009, cu scopul de a-și relansa cariera. La doar 21 de ani, avea destul timp. În primul sezon a jucat în doar patru meciuri pentru clubul galez, era stagiunea în care doar se acomoda. Al doilea sezon venea cu cele mai mari speranțe, dar Besian nu a mai apucat să facă nimic din ce și-ar fi dorit.
Pe 14 mai 2010, cei doi frați erau acasă la Linz și ieșiseră la un film cu prietenele lor. Fiind obosit, Qerim a ajuns primul acasă și a adormit.
”Aveam un apartament nou. Aveam un singur pat așa că am dormit împreună. El avea cheia, eu mi-am dus prietena acasă, am mers la apartament și am adormit. Următorul lucru pe care mi-l amintesc este că fratele meu era lângă mine și nu mai putea să respire. M-am trezit, m-am uitat la el și credeam că visam. Apoi mi-am dat seama că totul era real. L-am împins, am crezut că avea un coșmar. Nu mi-a răspuns”, povestește Qerim.
”Apoi a mai respirat o singură dată și ... nimic. Am început să îi acord primul ajutor, am chemat un vecin să mă ajute, era 1 noaptea... unul încerca să îl resusciteze, celălalt se ocupa de respirația gură la gură. Am chemat ambulanța. Am încercat totul. Dar știam... Pot să spun măcar că am fost cu el, nu e ceva de care să fiu mândru, dar am făcut tot ce am putut”, continuă el.
Besian suferise un stop cardiac și a murit în cele din urmă la spital, la 6 dimineața.
”Am mers la spital cu celălalt frate al nostru și sora noastră. Besian s-a luptat pentru viața lui până la 6 dimineața. Apoi a fost ca într-un film - știi când vezi că vine un medic și își spune ”Îmi pare rău, l-am pierdut pe Besian”, susține Qerim.
https://i.eurosport.com/2020/05/14/2818725.jpg
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
OFICIAL - Rafa Benitez, dat afară de Everton. Un fost jucător legendar, aproape să îi ia locul
16/01/2022 LA 15:11
Premier League
Se "trezeşte" Liverpool! Klopp e gata să plătească o sumă impresionantă pentru "Firmino al Franţei"
16/01/2022 LA 12:53