Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Preview tactic Liverpool - Manchester City. Unde se va decide marele derby dintre Klopp și Guardiola

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 08/11/2019 la 17:32 GMT+2

Liverpool și Manchester City, echipele care dau ora exactă în Premier League, nu s-au mai întâlnit într-o dispută în campionat de 10 luni. În ianuarie, trupa lui Guardiola obținea cele 3 puncte în fața "cormoranilor" și făcea un pas foarte important către câștigarea celui de-al doilea titlu consecutiv.

Liverpool City bun

Credit imagine: Eurosport

Autor: Andrei Tănase
Duminică, 10 noiembrie, așteptarea ia sfârșit. În direct la Eurosport, cu începere de la ora 18:30, vom asista la un meci foarte important în economia campionatului. Desigur, mai sunt multe puncte puse în joc și destule ocazii pentru ca Liverpool să piardă puncte și Man.City să recupereze, așa că indiferent de rezultatul partidei (mai ales în cazul unui succes al trupei lui Guardiola), campionatul se joacă.
De la întâlnirea din ianuarie, lucrurile s-au mai schimbat. Chiar dacă City tot în postura de campioană a Angliei se află, Liverpool a trecut între timp proba de foc a UEFA Champions League și a demonstrat tuturor că este o echipă capabilă să și câștige trofee importante, nu doar să se lupte pentru ele.
Dincolo de cele 6 puncte avans pe care băieții lui Klopp le au în clasament, "cormoranii" pleacă cu prima șansă în această dispută. Pentru cine a urmărit cu regularitate sezonul curent de Premier League, Liverpool s-a prezentat ca o echipă care a ajuns la un nivel superior față de celelalte echipe (mai multe detalii aici și aici), chiar și față de City.
Manchester City, măcinată și de accidentări, se chinuie să depășească încăpățânatele echipe din Premier League și să mențină ritmul incredibil pe care l-a fixat Liverpool.
În acest #PreviewTactic vom identifica principalele atuuri și slăbiciuni ale celor două formații în încercarea de a anticipa evenimentele ce urmează să se desfășoare dumincă pe Anfield.

Liverpool – potențială formație și așezare

Deși Jurgen Klopp se plânge deja (și pe bună dreptate) de programul infernal care îl așteaptă, pentru această partidă el se află în situația mai avantajoasă în sensul că a întâlnit, pe teren propriu, o echipă mult mai slabă din punct de vedere valoric în Champions League, astfel că a putut să îi menajeze pe Robertson, Firmino și Mane.
Liverpool City1
Dacă la nivelul componenței "primului 11" mai pot apărea unele mici modificări (de exemplu Henderson nu este, la ora scrierii acestui material, confirmat 100% din cauza unei răceli), putem fi destul de siguri că Liverpool se va așeza în familiarul 4-3-3, cu Mane, Firmino și Salah liderii ofensivei care îi va cuprinde, bineînțeles, pe Robertson și Trent-Alexander Arnold.

Spații pentru Robertson și Arnold

Urcările celor 2 fundași laterali, sunt facilitate de mișcările celor 3 atacanți.
Liverpool City 2
Mane, Firmino și Salah obișnuiesc în multe momente să joace foarte aproape unul de celălalt, ceea ce forțează linia defensivă adversă să se "strângă", mișcare orientată către zona centrală ce eliberează zonele laterale pentru urcările lui Robertson, respectiv Trent-Alexander.
Acestea pot reprezenta și o problema, în special în timpul tranziției negative, deoarece adversarii vor încerca să profite de pozițiile lor avansate, așa cum am observat în partida recent încheiată contra celor de la Aston Villa, partidă a cărei analize tactice o puteți accesa aici.
Livepool City 4
Robertson este prins în afara poziției sale, iar mingea este aruncată nu întâmplător în spațiul creat în spatele său. Henderson este nevoit să coboare din zona centrală pentru a închide, însă acest lucru deschide și mai mult centrul terenului pentru adversar.

Mobilitatea lui "Bobby" Firmino

Firmino, jucătorul despre care Jurgen Klopp spunea că este excepțional meci de meci, este o rotiță esențială în mecanismul antrenorului german. Datorită mobilității, inteligenței tactice și disponibilității de efort, brazilianul este util atât în crearea spațiilor pentru Mane și Salah (o parte importantă din golurile acestora i se datorează lui "Bobby"), cât și în fluidizarea construcției atunci când adversarul se apără foarte organizat.
Liverpool City3
Pentru primul scenariu, acela în care atacantul brazilian creează spații pentru cursele colegilor săi, Mane și Salah, avem acest exemplu. Firmino își părăsește poziționarea sa "firească" și coboară între linii. În momentul acela, fundașul central responsabil de marcarea brazilianului are de făcut o alegere: fie rămâne pe poziția sa, dar îi oferă timp și spațiu lui Firmino să joace mingea între linii, fie îl urmează, iese din dispozitiv, iar Mane sau Salah pot ataca spațiul creat. O decizie care trebuie luată într-o fracțiune de secundă și sub o mare presiune.
Cât despre ajutorul pe care Firmino îl oferă fazei de construcție, regăsim un exemplu excelent tot în partida contra celor de la Villa.
Liverpool City 6
Firmino coboară mult, la centrul terenului, iar asta îl pune în dificultate pe mijlocașul celor de la Aston Villa, Luiz. Pentru că acesta din urmă este prins între Firmino și Arnold, trebuie să se decidă pe cine marchează. Îl alege pe fundașul dreapta de la Liverpool, iar "Bobby" are acum spațiu în zona centrală.
Liverpool City7
Din cauza spațiului de care beneficia Firmino, Nakamba trebuie să facă pasul în față, ceea ce îi permite lui Mane să coboare liber între linii și să atace linia defensivă adversă lipsită de sprijinul mijlocașilor. Iată cum datorită efortului lui Firmino, Liverpool a putut crea, prin doar două pase, o situație foarte periculoasă.
Cam acestea sunt punctele principale de urmărit în jocul "cormoranilor", să mergem acum și în tabăra adversă.

Manchester City – potențială formație și așezare

City Liverpool 8
La lista deja îngrijorător de lungă a indisponibililor (Zinchenko, Laporte, Rodri, Sane, D.Silva), s-a mai adăugat un nume, Ederson. Portarul brazilian a ieșit accidentat în partida contra celor de la Atalanta și nu va fi recuperat până la ora meciului. Cu toate că Pep a forțat pe cât de mult posibil titularizarea lui Ederson, deoarece s-a văzut, încă o dată, că Bravo nu este un portar pe care să te poți baza în momentele importante, stafful medical i-a dat o veste praostă tehnicianului catalan: goalkeeperul nu poate fi recuperat.
În rest, accidentările nu cred că îi permit o marjă mare de manevră lui Guardiola, astfel că mă aștept la o echipă asemănătoare celei care a jucat miercuri în UEFA Champions League.

2-3-5 pe fază ofensivă

Man. City preferă un modul ofensiv relativ asemănător cu cel al lui Liverpool, însă cu un obiectiv diferit.
Liverpool City 9
Cele două extreme se lipesc practic de tușă pentru a-i forța pe fundașii laterali să se depărteze de cei centrali, iar spațiile create între aceștia sunt imediat atacate de către interii lui Pep.

1 vs 1 pe benzi

O altă abordare pe faza ofensivă pe care Manchester City a încercat-o chiar în ultima partidă de campionat în fața celor de la Liverpool, a fost crearea unor dueluri 1 vs. 1 în zonele laterale, unde Pep se bazează mult pe viteza și tehnica extremelor sale.
Liverpool City 10
Unul dintre interi și Aguero se poziționează între fundașii centrali și laterali pentru a-i împedica pe primii să dubleze. Astfel, fundașii laterali adverși se găsesc într-un duel 1 la 1 contra extremelor celor de la City, ceea ce cauzează probleme reale și într-un sistem ce funcționează foarte bine, deoarece poate provoca o greșeală individuală care să destabilieze întregul aranjament defensiv.
Principalele probleme ale lui Guardiola sunt în defensivă, lipsa lui Laporte resimțindu-se și atunci când atacă adversarul, dar și în momentele în care City trebuie să demareze faza de construcție. Un alt neajuns care s-ar putea să se resimtă în fața unei echipe care presează atât de bine cum o face Liverpool, este indisponbilitatea lui Rodri, Gundogan nefiind la același nivel atunci când vorbim de distribuția balonului.
Fazele fixe pot reprezenta și ele un punct nevralgic în sistemul defensiv al lui Pep, așa cum s-a mai întâmplat în acest sezon.

Concluzii

Dată fiind situația celor două loturi, dar și forma de moment, Liverpool pleacă cu prima șansă, având și avantajul terenului propriu.
Situația din clasament este liniștitoare și ridică o parte din presiune de pe umerii "cormoranilor", cărora egalul le este mai la îndemână.
De asemenea, faptul că Liverpool a reușit să întoarcă în ultimele 3 partide din campionat scorul după ce a fost condusă cu 1-0, și să obțină 7 puncte din 9 posibile, ne arată nivelul motivației jucătorilor, dar și luciditatea lui Jurgen Klopp, care citește perfect jocul oponenților și se adaptează în consecință.
O misiune nu imposibilă, dar foarte grea se anunță pentru elevii lui Guardiola. Pentru noi, iubitorii fotbalului, meciul promite mult spectacol.
Premier League este transmis în exclusivitate în România de Eurosport. Emisiunea Premier League Show, produsă de către Eurosport România, are loc în fiecare sâmbătă și duminică înaintea partidelor din Premier League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo