Fanii Premier League au creat o cupă special pentru Everton. Orice echipă care reușește la finalul unui sezon să se claseze prima în afara echipelor mari - fie că este vorba de fostul Big 4 sau actualul Big 6 - este câștigătoarea ”Everton Cup”. Atât de des a obținut echipa de pe Goodison Park această clasare că a devenit o țintă ușoară a glumelor. Numai că Marco Silva reușise să îi facă pe fanii Everton să își dorească acest trofeu, având în vedere că sub comanda portughezului echipa se afla în zona retrogradării. Apoi a venit însă Don Carlo Ancelotti.
De la sosirea lui Ancelotti în decembrie, doar liderul detașat din Premier League, Liverpool, a adunat mai multe puncte decât Everton. Această revenire de formă extraordinară, în care Everton a adunat 17 puncte și a urcat pe locul șapte în campionat și cu șanse reale la un loc european, a venit mai degrabă pe fondul mesajelor transmise de Ancelotti decât prin vreo revoluție tactică. Puțin umor presărat cu căldură și o atitudine mai relaxată au contat enorm, mai ales prin contrastul față de atitudinea rece și robotică a fostului antrenor, Marco Silva, cel care a fost dat afară la începutul lui decembrie.
Înainte de victoria împotriva celor de la Watford de etapa trecută, Ancelotti, care a antrenat în trecut echipe precum AC Milan, Real Madrid, Chelsea sau PSG, i-a spus lui Walcott: ”Theo, să știi că ai voie să înscrii!”.
Premier League
Se prefigurează cel mai mare scandal din ultimul timp, în Premier League!
21/05/2022 LA 08:45
”M-a făcut să râd și m-a relaxat!”, a declarat Walcott, care l-a asemănat pe Ancelotti cu fostul său antrenor de la Arsenal, Arsene Wenger. ”Ambii spun lucruri care te fac să gândești”, a completat englezul.
https://i.eurosport.com/2020/02/08/2771640.jpg

Don Carlo, antrenorul care gestionează cel mai bine vestiarul

Parte a farmecului lui Carlo Ancelotti reprezintă capacitatea sa de a relaționa cu jucătorii. Iar la Everton, Ancelotti nu se sfiește să conducă chiar el antrenamentele, alături de secunzii săi, printre care și Duncan Ferguson.
Sesiunile de antrenamente sunt scurte dar intense, în contrast cu cele lungi sub comanda lui Silva, de care jucătorii se săturaseră. De asemenea, cei din lot au sentimentul că nu sunt înregimentați ca la armată și nu sunt forțați să mănânce la o anumită oră. Mai degrabă, camaraderia este importantă pentru Ancelotti, care le-a permis jucătorilor să iasă seara în oraș, câtă vreme se prezintă apți de joc a doua zi.
”Poți să fii relaxat în jurul lui Carlo și să vorbești normal cu el. Am văzut și cealaltă parte a lui la West Ham (când Ancelotti a ținut un discurs dur la pauză). Are capacitatea de a avea astfel de momente, dar este o persoană calmă în vestiar”, a declarat Walcott.
https://i.eurosport.com/2019/12/23/2741829.jpg

Ancelotti nu se complică

Mare parte a succesului se datorează faptului că italianul a simplificat modul în care joacă echipa și s-a bazat pe jucătorii care au deja un nume la club. Mulți jucători care ieșiseră din calculele lui Marco Silva au revenit iar italianul a avut grijă să transmită clar că este mulțumit de lotul avut la dispoziție și să îi laude pe jucători pentru ”caracter și atitudine”.
Ancelotti a înțeles treaba excelentă făcută de Duncan Ferguson ca interimar și i-a oferit mai multe responsabilități scoțianului. Italianul a rămas la sistemul 4-4-2 folosit de Ferguson, cel care a trecut la acest sistem după ce Marco Silva preferase cun 4-2-3-1. Ancelotti și-a pus și el amprenta, fiind vizibil mesajul italianului către jucătorii de pe bandă, cei care au tendința de a intra în centru mult mai des, oferind astfel spațiu pentru fundașii de bandă să avanseze. Rezultatele sunt evidente: mai multe puncte pe meci, mai multe goluri înscrise și mai multe șuturi fața de perioada cu Silva.
https://i.eurosport.com/2019/12/28/2743452.jpg

Carlo Ancelotti, antrenorul care pune jucătorii și patronii pe primul loc

Dacă noua generație de antrenori are în comun faptul că fiecare manager are propria lui ideologie, propriul stil, Ancelotti nu are neapărat o filosofie proprie.
Carlo Ancelotti nu este interesat neapărat de a-și creea propriul stil. Preferă pragmatismul. Nu are o viziune fixă pentru felul în care ar trebui abordate meciurile – în niciun caz una departe de cum i-au cerut patronii să o facă sau ce este mai potrivit pentru jucătorii pe care îi are la dispoziție. Nu este un dictator – este un om care caută mereu colaborarea și flexibilitatea. Nimeni nu îl poate acuza că este narcisist sau orgolios. Dacă Planul A nu merge, va încerca Planul B.
Și de obicei, chiar funcționează. Ancelotti antrenează la nivel înalt de 20 de ani. Iar CV-ul său este impresionant, cu echipe precum: Juventus, Milan, Chelsea, PSG, Real Madrid, Bayern Munchen și Napoli. Italianul a câștigat trofee majore la toate cluburile la care a activat. Și este unul dintre doar trei manageri care au reușit să câștige UEFA Champions League de trei ori – cu Milan în 2003 și 2007 și Real Madrid în 2014.
Relațiile interpersonale sunt cel mai important element pentru Ancelotti. Mai întâi cu patronii cluburilor, care știu atunci când îl numesc că vor avea parte de un manager flexibil, dispus să asculte și să ajusteze. Ancelotti nu se va plânge niciodată de angajatorii săi în public. Mai importantă este însă relația sa cu jucătorii.
Ancelotti are încredere în jucătorii săi și chiar îi ascultă. Își va construi stilul de joc după preferințele, calitățile și slăbiciunile fotbaliștilor pe care îi are la dispoziție. Iar aceste calități par să se potrivească de minune cu Everton, cel puțin deocamdată.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, insa ele se regasesc in continuare la principalii operatori de pe piata. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
Nebunie în Premier League! Patrick Vieira a lovit un huligan al lui Everton la finalul meciului
20/05/2022 LA 04:42
Premier League
3 cluburi din Premier League, pe urmele unui jucător de la Barcelona! Cine a demarat discuțiile
19/05/2022 LA 07:21