articol de Răzvan Dragomirescu
Dacă sezonul din 2016 părea că este maximul din ce poate obține când a devenit campion în Premier League și a marcat 26 de goluri în campionat, Vardy este acum din nou în lumina reflectoarelor. În acest sezon se pare că nicio defensivă nu îl poate opri. El a reușit să marcheze deja 16 goluri, performanță care îl situează pe prima poziție în clasamentul celor mai buni marcatori din Anglia, deasupra unor nume importante precum Harry Kane, Kun Aguero sau Raheem Sterling.
Mai mult, de când Brendan Rodgers este antrenor la Leicester, Vardy a înscris mai multe goluri (25) decât Lionel Messi (23) sau Robert Lewandowski (23).
Premier League
"El este Mbappe, Salah al nostru!" Thomas Tuchel l-a identificat pe jucătorul cheie al lui Chelsea
20/05/2022 LA 06:40

Începuturi: refuzul lui Sheffield Wednesday și resemnarea

Mai sus menționam că povestea lui Vardy este una mai neconvențională. El s-a născut în orașul Sheffield și a fost încă din copilărie un mare fan al clubului Wednesday, pentru care visa să joace într-o zi. Visul lui a fost foarte aprope să se împlinească, însă a fost refuzat de club după ce a dat probe. Motivul refuzului a fost înălțimea prea mică. Neîmplinirea acestui ideal a dus la o lovitură grea pentru puștiul din Sheffield. Dezamăgit, a hotărât să joace pentru echipa de juniori a lui Stocksbridge.„Nu mă mai gândeam deloc să devin jucător profesionist, nici să demonstrez celor care m-au refuzat că au greșit. Voiam doar să joc fotbal”, a declarant Vardy. Școala a trecut pe planul secund pentru tânăr care a început să aibă și alte activități, pe lângă fotbal, pentru a se întreține.
La început a fost barman, ulterior a lucrat în construcții. La vârsta de 20 de ani lucra într-o fabrică de produse medicale. Cu acest job s-a întreținut până la primele sale contacte cu fotbalul profesionist. Timpul îi permitea să evolueze și pentru echipa de amatori Stocksbridge, acolo unde câștiga 30 de lire pe săptămână. „Eram doar un băiat din clasa muncitoare din Sheffield, care făcea ture în fabrică, stătea cu părinții și marca pentru o echipă de amatori”, a afirmat Vardy.

Perioada tulbure: scandaluri și munca în folosul comunității

În ceea ce privește temperamentul, nu era deloc un băiat calm. De multe ori se implica în scandaluri, inclusiv într-unul care a avut loc într-un casino și din cauza căruia a fost cât pe ce să ajungă la închisoare. A scăpat de executarea pedepsei și a fost obligat să poarte timp de 6 luni o brățară prin care poliția să îl poată localiza la orice moment din zi și din noapte. Pe lângă asta, Vardy a avut și 280 de ore de muncă în folosul comunității și a participat la ședințe de gestionare a furiei. Gândul care îl apăsa cel mai mult era că nu va mai putea juca niciodată fotbal. Cu toate acestea, i s-a permis să evolueze în continuare pentru club, cu condiția ca după fiecare antrenament să meargă direct acasă.
Anul 2010 l-a găsit pe Vardy ca jucător la Halix, echipă care se afla două nivele sub League Two, destul de departe de profesioniști. John Morris, agentul său, impresaria un om care era pasionat de fotbal în timpul liber și căruia îi spunea că are potențial să ajungă la echipa națională. Morris a avut atât de multă încredere în el încât i-a spus că îi va lua bani doar după ce va ajunge la nivelul profesioniștilor. La acel moment Jamie avea 24 de ani și nu credea că acest lucru mai este posibil.
https://i.eurosport.com/2019/12/09/2732988.jpg

Primul contract de profesionist a venit abia la 24 de ani

În 2011 impresarul său a reușit să îl transfere la Fleetwood Town pentru impresionanta sumă de 150 de mii de lire, un record pentru acel nivel. Așa a început cariera de profesionist a lui Jamie Vardy. „Aveam 24 de ani, nu mai eram un copil, iar timpul se scurgea. John îmi vorbea de parcă avea mai multă încredere în mine decât aveam eu. Am decis să risc și să-mi dau demisia. I-am zis șefului meu că voi trăi doar din salariul primit de la clubul de fotbal. Spuneam adio la 20 de mii de lire pe an, cu toată stabilitatea cu care veneau, dar eram pregătit pentru acest sacrificiu”, a spus Jamie Vardy. După acest transfer, viața lui s-a schimbat radical. Nu mai era nevoit să lucreze în alt domeniu, se putea întreține doar din fotbal și se putea concentra doar pe asta. La Fleetwood Town a jucat 40 de meciuri și a marcat 34 de goluri. De asemenea, a contribuit decisiv la promovarea echipei. La finalul sezonului, echipele Leicester și Southampton se interesau de serviciile atacantului englez. El a ales să se tranfere la Leicester care în acel moment evolua în Championship.
https://i.eurosport.com/2016/08/13/1910800.jpg

Încrederea lui Nigel Pearson și primul gol în Premier League, la 27 de ani

Chiar dacă juca la o echipa bună, Vardy a început să consume alcool iar lucrul acesta nu îi permitea să ajungă în primul 11 al echipei. Dezamăgit, avea în plan să se întoarcă la fosta echipă sau să accepte un job ca reprezentant al unor cluburi din Ibiza. În primul lui sezon a marcat doar 5 goluri pentru Leicester, însă managerul Nigel Pearson i-a spus că nu este necesar să plece și că trebuie doar să se pregătească mult mai intens. „Nu pleci nicăieri. Ești bun. Aici rămâi. Ai capacitatea necesară și credem în tine. Muncește din greu și vei realiza lucruri și mai mari”, i-a spus Nigel Pearson.
După doi ani petrecuți în Championship, englezul reușește să promoveze cu Licester în primul eșalon al fotbalului englez. Era vara lui 2014 și visele îi deveniseră realitate.
La vârsta de 27 de ani Vardy înscria primul gol în Premier League contra lui Manchester United într-un meci în care vulpile au învins cu 5-3. Pe lângă gol, Vardy a oferit și 4 pase decisive. În 2015, mai exact pe 21 mai, Vardy a fost convocat în premieră la națională. În primă instanță nu a dorit să meargă, dar antrenorul de la echipa de club l-a sfătuit să accepte această provocare și să demonstreze ce poate. Pe 7 iunie 2015 își făcea debutul într-un meci contra Irlandei. La începutul sezonului 2015-2016, la Leicester au fost făcute două schimbări majore. Antrenorul Nigel Pearson a fost înlocuit cu Claudio Ranieri, iar tot atunci la club a fost transferat actualul campion mondial N’Golo Kante care pe atunci încă nu însemna nimic.
https://i.eurosport.com/2016/08/11/1909283.jpg

Realitatea bate filmul: Vardy, campion cu Leicester

După aceste două mutări, incredibilul s-a produs. Leicester a devenit campioana pentru prima dată în istorie, la doar 2 ani de la promovarea în Premier League. În acel sezon Vardy a marcat 24 de goluri în campionat și a contribuit decisiv la câștigarea titlului. Vârful englez, care în cariera sa a mai evoluat și pe postul de aripă, a depășit în acel sezon recordul lui van Nistelrooy. El a reușit să marcheze de 11 ori consecutiv în Premier League. Recordul a fost depășit chiar în meciul contra fostei echipe la care a evolut vârful olandez, încheiat cu scorul de 1-1. După sezonul fantastic cu echipa de club, Vardy a fost convocat și pentru Euro 2016. Aflat la sezonul cu numărul 8 la echipă, Jamie a jucat 287 de meciuri și a reușit să puncteze de 123 de ori. Pentru națională are 26 de selecții și 7 goluri.
Venirea antrenorului irlandez Brendan Rodgers la Leicester, evoluțiile excelente ale lui Jamie Vardy și prestațiile mai slabe ale unor competitoare la titlu, precum Manchester City, Chelsea sau Tottenham Hotspur, au propulsat vulpile în lupta pentru Premier League, alături de Liverpool.
Premier League este transmis în exclusivitate în România de Eurosport. Emisiunea Premier League Show, produsă de către Eurosport România, are loc în fiecare sâmbătă și duminică înaintea partidelor din Premier League.
UEFA Europa Conference League
Lucescu și PAOK, out din Conference League! Roma-Leicester și OM-Feyenoord, cele două semifinale
14/04/2022 LA 18:51
Premier League
Who’s better | Bruno Fernandes vs James Maddison, duelul etapei în Premier League
31/03/2022 LA 20:45