Ultima rundă ne-a clarificat în oarecare măsură cu privire la lupta la titlu, în contextul în care Liverpool a făcut doar egal cu Spurs, pe teren propriu, și acum are nevoie ca Manchester City să piardă unul din ultimele 3 meciuri. Lucru puțin probabil, în contextul în care "cetățenii" se concentrează acum exclusiv pe competiția internă, neavând vreun alt obiectiv pe final de sezon.
Și în privința luptei pentru locul 4 lucrurile par acum clare, Arsenal având 4 puncte în fața lui Tottenham. Joi e derbyul nordului Londrei, dar și în cazul unui succes al lui Spurs, tot "tunarii" ar fi favoriți să ocupe ultimul loc de Liga Campionilor.
În schimb, la retrogradare, lupta e mai strânsă ca niciodată. Dacă Norwich și Watford sunt oficial în liga secundă Leeds, Burnley, Everton și Southampton au mari emoții. Deși părea că va fi doar o luptă în doi, între Burnley și Everton, pentru ocuparea locului 18, cele două au impresionat în ultimele runde: două victorii la rând pentru "caramele" și 3 succese în ultimele 4 runde pentru fosta trupă a lui Sean Dyche.
Fotbal
Cele mai scumpe 10 transferuri în Premier League din toate timpurile
IERI LA 15:22
În acest moment, Leeds pare în cel mai mare pericol să retrogradeze, însă tot mai mulți vorbesc despre posibilitatea ca Southampton să ia, in-extremis, drumul Championship. "Sfinții" au jucat execrabil în ultima lună și au parcursul cel mai dificil, chiar dacă au 6 puncte peste Leeds.
Clasamentul în subsolul Premier League
15. Southampton (40 puncte - 36 meciuri)
16. Everton (35 puncte - 34 meciuri)
17. Burnley (34 puncte - 35 meciuri)
18. Leeds (34 puncte - 35 meciuri)
CITEȘTE ȘI:
ÎN CE CONDIȚII CFR CLUJ DEVINE CAMPIOANĂ ÎNAINTE DE MECIUL CU FCSB! CALCULELE LUPTEI PENTRU TITLU

Programul formațiilor care luptă să rămână în Premier League

Cu 3 înfrângeri și un egal în ultimele 4 partide, formația lui Ralph Hasenhüttl va trăi cu mari emoții finalul de stagiune, bazându-se mai mult pe eventualii pași greșiți ai rivalilor. Pentru că Southampton ar putea rămâne la 40 de puncte, judecând după program, și ar putea fi protagonista unei premiere în ultimii 19 ani. De atunci, nicio formație care a atins "pragul" de 40 de puncte nu a mai retrogradat, împământenindu-se ideea pentru echipele mici că obiectivul stagiunii nu e un anumit loc, ci atingerea bornei de 40 de puncte.
Southampton are meciuri cu Liverpool și Leicester în ultimele două etape și, dacă nu va lua niciun punct, ar putea fi depășită de toate rivalele la retrogradare, programul fiind mai "domestic" pentru acestea. Leeds, dacă obține un egal cu Chelsea, în restanță (și ar putea să o facă, în contextul în care formația lui Tuchel e cu gândul la finala FA Cup, din weekend) și s-ar impune în ultimele două runde, va ajunge la 41 de puncte și poate trece peste Southampton. Trebuie spus că fosta formație a lui Bielsa are nevoie neapărat de un punct contra trupei de pe Stamford Bridge, două victorii în ultimele două etape nefiind suficiente: în cazul în care Southampton ar pierde ambele partide, Leeds ar putea doar să îi egaleze pe "sfinți", dar golaverajul - principalul criteriu de departajare - nu poate fi recuperat.
Meciurile rămase de jucat pentru formațiile care luptă să evite locul 18, în Premier League:
Southampton
 • Liverpool (acasă)
 • Leicester (deplasare)
Everton
 • Watford (deplasare)
 • Brentford (acasă)
 • Palace (acasă)
 • Arsenal (deplasare)
Burnley
 • Tottenham (deplasare)
 • Aston Villa (deplasare)
 • Newcastle (acasă)
Leeds
 • Chelsea (acasă)
 • Brighton (acasă)
 • Brentford (deplasare)
În ultimele 23 de sezoane, formația aflată pe locul 18 a "căzut" în Championship cu o medie de 35,6 puncte. 37 de puncte au oferit "salvarea" în 16 din aceste 23 de dăți, dar a existat și un caz, în 2004-2005, când WBA, cu 34 de puncte, a rămas în Premier League.
Singurele cazuri când "bariera" de 40 de puncte a fost atinsă și formațiile totuși au retrogradat au fost reprezentate de Sunderland (1996-1997 - 40 puncte), Bolton (1997-1998 - 40 puncte) și West Ham (2002-2003 - 42 de puncte).
Premier League
Un super-computer a prezis cine va câștiga titlul în Premier League sezonul viitor
26/06/2022 LA 13:42
Premier League
Ronaldo și Sadio Mane, excluși de pe lista scurtă pentru titlul de Jucătorul sezonului din Anglia
13/05/2022 LA 11:25