Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sheffield United, construcția unei ascensiuni

Ion Alexandru

Actualizat 22/10/2019 la 08:29 GMT+3

Sheffield United este marea surpriză a acestui īnceput de sezon īn fotbalul englez. Victoria cu Arsenal este doar īncununarea unei munci extraordinare a lui Chris Wilder. Managerul de 52 de ani care a readus bucuria pe Bramall Lane.

Sheffield United

Credit imagine: Reuters

Acum 3 ani si jumătate, Sheffield United termina pe locul 11 în liga a treia engleză și fanii erau furioși. Aseară, echipa condusă magistral de Chris Wilder a īnvins Arsenal și este īn prima jumătate a clasamentului din Premier League, cu două puncte peste cea mai titrată echipă din Anglia, Manchester United!

Sheffield, Wilder than ever

Pe 12 mai 2016, Chris Wilder a devenit managerul lui Sheffield United. Echipa a īnceput slab, cu un singur punct īn primele patru etape și era ultima īn liga a treia engleză. Născut lângă Sheffield și fost fundaș dreapta timp de șapte sezoane la United, Wilder a simțit momentul greu și a intrat în vestiar pentru a ridica moralul echipei. "Vom promova" a strigat managerul de 49 de ani (la acea vreme) cu o bere în mână. Jucătorii nu au râs și s-au pus pe treabă. La finalul sezonului 2016-2017, echipa din Sheffield a făcut 100 de puncte, record în istoria clubului, și a terminat pe primul loc în League One. În vara lui 2017, Sheffield United a devenit doar a cincea echipă din istorie care termină pe primul loc în primele patru ligi din Anglia. Celelalte patru sunt: Portsmouth, Preston North End, Burnley și Wolverhampton.
Revoluția plănuită de Chris Wilder în cel mai pur stil britanic, cu berea în mână, era abia la început. Wilder avea deja un aliat putermic și foarte bogat, iar obiectivul era promovarea în Premier League.
Chris Wilder, Sheffield United

Prințul saudit și dragostea necondiționată pentru sport

În 2013, prințul saudit Abdullah bin Musa'ad bin Abdulaziz al Saud a cumpărat 50% din acțiunile clubului cu 1 milion de lire sterline. Sheffield United nu a fost o doar o jucărie pentru un miliardar arab excentric, iar noul proprietar a gândit bine ascensiunea. Prințul Abdullah a fost cel mai tânăr președinte de la Al Hilal, la numai 36 de ani și are mai multe afaceri în sport. Pasionat de fotbal american și mare fan al echipei San Francisco 49ers, miliardarul saudit a găsit în Chris Wilder luptătorul de care avea nevoie pentru a-și duce la capăt ambițiile de Premier League. Investițiile au fost graduale, iar succesul s-a născut în trei ani minunați pentru fanii din partea roșie a orașului Sheffield.

Promovarea în Premier League

Wilder a schimbat toată echipa pentru primul sezon în Championship, dar rezultatele aveau să apară doar în al doilea sezon. În primul an, Sheffield United a terminat pe locul 10. Promovarea în Premier League a fost câștigată abia în 2019, când Wilder a dat lovitura pe piața transferurilor. Nu e vorba de vreo sumă uriașă, ci de priceperea managerului. Aducerea lui Oliver Norwood a fost esențială pentru promovare. Norwood, venit de la Brighton, a devenit căpitanul și locomotiva echipei. Sheffield United a terminat pe locul doi în Liga a doua engleză și a sărbătorit revenirea în Premier League după 12 ani, alături de peste 40 de mii de fani.

"Nebunia" lui Wilder

În 22 ianuarie 1927, Sheffield United - Arsenal era primul meci din istorie transmis la radio. 97 de ani mai târziu, toată planeta a aflat instant de sucesul minunat obținut de echipa lui Wilder. Francezul Lys Mousset este erou în orașul unde fotbalul este mai iubit ca orice. Adus cu 10 milioane de lire sterline de la Bournemouth, atacantul de 23 de ani a marcat golul victoriei împotriva lui Arsenal. E încununarea muncii de 4 ani a lui Chris Wilder și succesul care urcă echipa din Sheffield peste Manchester United în clasamentul din Premier League după 9 meciuri.
Singurul titlu, din 1898, a fost sărbătorit cu multă bere chiar în locul unde a fost înființat clubul în 1889, legendarul Crucible Theatre, casa Mondialului de snooker. Wilder promite că Sheffield United va face o nouă petrecere în același loc în vara viitoare, binențeles cu multă bere, când echipa își va asigura rămânerea încă un sezon în paradisul numit Premier League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo