Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sir Alex Ferguson, la borna 80! De la "Bye-bye, Fergie" la cel mai mare antrenor din istorie

Cristian Mihală

Publicat 31/12/2021 la 13:55 GMT+2

Astăzi, Sir Alex Ferguson împlinește 80 de ani. Pe 6 noiembrie 1986 Manchester United îl numea pe scoțian drept noul manager al echipei. Ce a urmat a fost istorie, iar Sir Alex rămâne cel mai de succes antrenor britanic.

Sir Alex Ferguson celebrates with the Champions League trophy in 1999

Credit imagine: PA Sport

Momente emoționante pentru Sir Alex, aseară, pe Old Trafford. Echipa lui Rangnick i-a făcut cadou o victorie, dar cu siguranță scoțianul a fost mai impresionat de modul în care l-au primit fanii. Un steag uriaș, cu chipul său, a fost arborat la una dintre peluze, moment în care Ferguson și-a scos mobilul din buzunar pentru a imortaliza momentul.
Cu 38 de trofee doar pe banca lui United, Sir Alex e considerat de cei mai mulți cel mai mare antrenor din toate timpurile. Înainte de sosirea pe Old Trafford, scoțianul mai câștigase 12 trofee, cu Aberdeen și St.Mirren.

Ferguson a rescris istoria fotbalului, pe banca lui United

Ferguson a fost numit antrenor pe Old Trafford pe 6 noiembrie, acum 35 de ani, iar scoțianul a fost inițial îngrijorat de felul în care jucătorii de la acea vreme consumau alcool. Scoțianul a declarat că ”a intrat în depresie” când a văzut condiția fizică a fotbaliștilor, însă a reușit într-un timp destul de scurt să îmbunătățească disciplina la echipă.
Manchester United se afla pe locul 21, penultimul loc, la momentul preluării echipei de către Ferguson. La finalul sezonului, "diavolii roșii" au încheiat pe 11, însă primul meci cu Ferguson pe bancă a fost o înfrângere cu Oxford United. A urmat un egal la nou promovata Norwich și abia apoi prima victorie: 1-0 acasă cu QPR.
Alex Ferguson, în anii '80
Echipa s-a îmbunătățit treptat, iar următorul sezon, după achiziționarea unor jucători importanți precum Steve Bruce, Viv Anderson, Brian McClair și Jim Leighton, United a încheiat pe poziția a doua, la nouă puncte de Liverpool.
Deși sezonul următor a fost marcat de revenirea lui Mark Hughes de la Barcelona, United a avut o stagiune dezamăgitoare și a încheiat sezonul 1988/1989 tocmai pe locul 11.
În următorul sezon, Ferguson a hotărât că este din nou nevoie de cheltuieli semnificative și a adus nume importante precum Neil Webb, Mike Phelan și Paul Ince, precum și Gary Pallister și Danny Wallace.
Sezonul nu a mers însă conform planurilor iar după șase înfrângeri și două egaluri într-o serie de opt meciuri, pe Old Trafford a apărut un banner pe care scria ”Trei ani de scuze și niciun rezultat … pa-pa Fergie”; iar mulți jurnaliști și suporteri cereau la acea vreme ca scoțianul să fie dat afară. Ferguson a descris ulterior decembrie 1989 ca fiind cea mai dificilă perioadă din cariera sa.
După încă un sezon eșuat, Ferguson a reușit în cele din urmă să aducă titlul pe Old Trafford iar ce a urmat mai departe este istorie.
Ryan Giggs Manchester United 1991
Ferguson a câștigat campionatul de 13 ori, Supercupa de 10 ori, Cupa Angliei de cinci ori și UEFA Champions League de două ori. În 1500 de meciuri pe banca lui United, 895 au fost victorii și au adus 38 de trofee.
Ferguson este singurul manager din istorie care a cucerit titlul în Premier League de 3 ori la rând. A reușit de două ori o astfel de serie.
Într-o carieră cu atât de multe trofee dragi e greu să alegi un singur moment. Și, totuși, Sir Alex nu uită noaptea magică de la Barcelona, în care United a întors scorul finalei Ligii, cu Bayern, în "Fergie time", pentru a se impune cu 2-1.
"Acele două goluri din ultimele minute sintetizează istoria mea la United. Le iubesc. Aș putea vorbi despre ele la nesfârșit", spunea Sir Alex peste ani.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo